Živnost a e-shop
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Živnost a e-shop
Ahoj maminky,
chtěla bych se informativně zeptat (než začnu zkoumat víc do hloubky) a jistě s tím máte některá zkušenost.
Mám živnost na nákup-prodej a pracuji v kamenném obchodě. Ve volném čase vyrábím různé šperky, je to můj velký koníček. Něco obnosím já, něco rozdám, ale stejně mi toho hrozně moc leží doma. Napadlo mě, že bych si vytvořila stránky (něco jako e-shop), kde bych zboží prezentovala. Nejde mi o výdělek, nečekám od toho nic, ale chci se prezentovat legálně a pokud bych prodala pár kousků za rok, potěšilo by mě to. V souvislosti s tímto nápadem by mě zajímalo několik věcí:
- Stačí mi na tuto činnost moje dosavadní živnost? Nebo v tomto směru musím ještě něco řešit?
- Jaké jsou závazné podmínky pro provozování e-shopů?
Resp. jde mi o to, co všechno musím zařídit, aby to bylo naprosto legální, nehrozily mi žádné pokuty apod.?
Díky za každou radu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Tate
Místo vlastního e-shopu můžeš pro prodej využít i zprostředkovatele jako je třeba server Fler.cz. Mají velkou návštěvnost, jsou známí, je to fungující řešení, takže by ti odpadly některé starosti - hosting, výběr a realizace e-shopu, základní reklama… Ale není to samozřejmě zadarmo. ![]()
Přesto bych se nad tím zamyslela, protože ti to může ušetřit hodně času. Jinak se občas v začátcích provozování e-shopů stává, že majitelé stráví víc času zařizováním provozu a reklamy, aby o nich bylo slyšet, než prodejem nebo výrobou svého zboží. Zbytečně si pak svůj do té doby milovaný koníček můžou znechutit. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky za reakce.
O Fleru vím, ale myslím, že by se tam mé výrobky stejně v tom houfu ztratily, ani ty podmínky mi nepřijdou úplně nejideálnější. Spíš bych asi chtěla vlastní stránky, přestože je jasné, že hosting apod. by pro mě byl prodělečný… Ono není problém to zkusit a kdyžtak časem zrušit. Šlo mi hlavně o to, co všechno člověk pro to musí udělat, aby to bylo legálně v pořádku. Pořád z okolí slyším, jak někoho při prodeji přes internet chytli bez živnosti, se špatnými obchodními podmínkami apod. a napařili jim pěkné pálky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tate
Když někdo umí, tak ho nepřehlédnou ani tam. Těch opravdu šikovných a s dobrými nápady tam zase není tak moc, jak se na první pohled zdá. ![]()
Ale kdo chce kam…
Tady máš pár rád k vlastnímu e-shopu:
Z legálního hlediska je nutná živnost neboli živnostenský list - tu už máš.
Dneska je u živností volných (kam patří i tohle) v podstatě jen jeden glejt na všechno a jednotlivé činnosti, kterými se zabýváš se specifikují hlavně na daňovém přiznání. Žádná změna nutná není.
U e-shopu musí být dobře a v souladu se zákonem napsané obchodní podmínky.
Buď si můžeš nastudovat potřebné požadavky v zákoně a upravit nějaké stávající obchodní podmínky podle někoho, kdo se zabývá podobnou činností. Samozřejmě si můžeš přidat i některá svá specifika, jen nesmí zákonu odporovat. Ten má vždy přednost. Ale neškodí nechat si to od právníka minimálně překontrolovat.
Další možnost je i firma nebo právník, kteří ti je napíšou na míru. Ale slyšela jsem, že i tam se občas vyskytnou případy, kdy není všechno v pořádku a je to mastné.
No a nezbytné jsou správné kontaktní údaje provozovatele e-shopu (jméno, adresa, e-mail, fajn je i telefon, nutnost je IČ! (a DIČ - pokud jsi plátce DPH) a nezapomínat na zápis v rejstříku - nejčastěji obchodní rejstřík nebo živnostenský).
Tyhle i další informace najdeš na diskuzním fóru www.webtrh.cz nebo na serveru www.podnikatel.cz.
A i ten hosting se dá sehnat levně nebo zadarmo. Do začátku přítel doporučuje
freehosting Endora.cz. Mají tam i předinstalovné CMS včetně e-shopu a lze provozovat buď zdarma (a zobrazovat reklamy v patičce) anebo si po vyzkoušení za menší peníz připlatit za lepší parametry a bez reklam.
Největší problémy nejsou legální požadavky od zákonodárců nebo cena, ale čas, který strávíš tím, že si s e-shopem budeš hrát a taky není zase taková sranda získat zákazníky. Buď si zaplatíš reklamu nebo budeš muset pracovat na tom, aby o tobě bylo slyšet - třeba i přes facebook, diskuze nebo v tvém případě na výrobky by byl fajn pinterest.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hellivete Díky za užitečné info!
Třeba nakonec zakotvím na Fleru, ale jsem beran a prostě to musím zkusit, i když vím, že si pravděpodobně jen přidělám kopu práce a nic z toho. Jak píšeš - kdo chce kam, pomozme mu tam
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit