Je výhodnější mít druhou práci na DPP, nebo si udělat živnosťák?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Živnosťák - dotaz
Pokud se tady objeví nějaká účetní, byla bych moc vděčná za radu.
Moje situace je taková: Jsem student, mám jednu brigádu na DPP, kde si vydělám měsíčně cca 3000 a podepsala jsem tam růžový papír, takže z tohoto příjmu neplatím daň. Teď jsem si našla druhou práci a potřebovala bych vědět, jestli je pro mě výhodnější ji mít taky na DPP nebo si udělat živnosťák. Měsíčně bych si vydělala cca 8000, počítám s tím, že bych musela podávat daňové příznání, ale nevím přesně, jaké poplatky a daně bych musela platit. Na internetu jsem našla nějaké informace, ale nevím, jestli nejsou zastaralé.
Děkuji mockrát za odpovědi!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
U dohody o provedení práce do 10 tisíc se neplatí zdravotní ani sociální pojištění. Srazí se jen daň. U živnosti bys měla příjem, který by ti po odečtení výdajů tvořil zisk a ze zisku bys musela kromě daně zaplatit i pojištění. Plus další povinnosti.
Prohlášení podepiš na tu vyšší částku, ať máš vyšší čistý příjem. Ta druhá dohoda se ti srazí srážkovou daní, ale příští rok si ji zahrneš do přiznání a může ti vyjít vratka daně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@elpiska Děkuju! Kolik je prosím zhruba ta daň plus pojištění? Googlím různé kalkulačky, ale nic pořádného jsem nenašla:(
Růžový papír už mám letos podepsaný v té první firmě a prý v druhé už nemůžu. Mohla bych si nechat, udělat tu vratku daně příští rok a vrátili by mi daň z druhé firmy?
A ještě jeden dotaz prosím. Nejednalo by se v tomhle případě o švarcsystém, kdybych na ten ŽL dělala pro jednu firmu, ale jen na částečný úvazek a nepravidelně?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nehik
Výhodnější je dpp
Do 10000 mesicne neplatis odvody soc a zdravotní. Jako student jsi navíc pod statmim pojistenim.
Z castky 8tis zaplatis zalohovou dan a po danovem priznami ti ji pravděpodobně všechnu vrati. danova sleva na poplatníka je dost vysoka. priznabat budes jen tevh 8 tis do 5 tis se nepriznava k dani.
U ZL jsou odvody a dane
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nehik socialni se prvni rok neplati az pak dle vydelku. kolik jsem radši zapomněla
Zdravotni je minimalni 1789 nebo tak nějak.
Daň klasicky 15%
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak nejsem si úplně jistá, ale mám dojem že my jsme v práci jedné brigádnici posílali k účetní čestné prohlášení že od určitého data ruší podepsání toho růžového papíru že slevu bude uplatňovat jinde, už si to moc nepamatuju jak to bylo formulováno a zda to pro letošek lze, to by poradila nějaká účetní. Měla to stejně jako ty, ve druhé brigádě vydělala víc
- Citovat
- Upravit
@nehik píše:
@elpiska Děkuju! Kolik je prosím zhruba ta daň plus pojištění? Googlím různé kalkulačky, ale nic pořádného jsem nenašla:(
Růžový papír už mám letos podepsaný v té první firmě a prý v druhé už nemůžu. Mohla bych si nechat, udělat tu vratku daně příští rok a vrátili by mi daň z druhé firmy?
A ještě jeden dotaz prosím. Nejednalo by se v tomhle případě o švarcsystém, kdybych na ten ŽL dělala pro jednu firmu, ale jen na částečný úvazek a nepravidelně?
U první dohody můžeš slevu na dani zrušit a pak od stejného měsíce podepíšeš prohlášení ke druhé dohodě. Daň je 15%, počítá se základu daně poníženého o odčítatelné položky. Pak se uplatní slevy na dani (u studenta cca 29 tisíc/rok), které se odečtou od vypočtené daně
Co se týká živnosti, jako student bys měla vedlejší činnost, zdravotní a sociální pojištění bys platila až po podání daňového přiznání, tam vše záleží na výšce příjmů, podle toho se vše odvíjí. ZP a SP - podávají se přehledy, kde se vše vypočte na základě měsíců podnikání, zda jde o hlavní nebo vedlejší činnost, u SP jsou stanoveny limity, od kterých se musí SP platit.
Finančně výhodnější jsou dvě dohody. Živnost ti přinese menší čistý příjem, časovou ztrátu při papírování a obíhání úřadů.
36 tisíc hrubého dohoda + 6×8000 druhý příjem
2 dohody - celková daň 0
dohoda a živnost 48000 Kč - výdaje paušálem 40%, celková daň 0, ZP 1944 Kč, SP 0
Stáhni si daňové přiznání a přehledy a nasimuluj si to přímo na těch formulářích. Je nutné se ale prokousat poučeními.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit