Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Poslední dobou často přemýšlím o tom, zda by nebylo lepší opustit ČR a natrvalo se odstěhovat a žít v Austrálii.
Je to jen ve fázi „přemýšlení“ o tom. Manželovi jsem to už navrhla, ale jinak jsem o tom vůbec s nikým nemluvila.
Důvodem k tomuto radikálnímu kroku jsou obavy o naši budoucnost.
Ekonomická situace v ČR je bídná (politika, důchody, školky,..), bojím se co bude + situace Rusko/Ukrajina tomu nepřidává (obavy z války).
Chci pro naše dítě bezpečné prostředí, pohodový život. Bude mi bohatě stačit, když budeme vydělávat tolik abychom měli tak akorát na živobytí a žili si normální obyčejný život s každodenními strastmi i radostmi.
Plno lidí to považuje za samozřejmost a neváží si toho „obyčejného“ života a přitom ve válkami postižených zemích - co by za to dali ![]()
Vůbec nevím jestli tento krok realizujeme, jak jsem již zmiňovala, jen nad tím dumám a sbírám informace.
Co všechno by bylo potřeba zařídit a udělat (kde, co,..)?
Jak získat australské občanství?
Je to vůbec realizovatelné? ![]()
Za mě teda je fajn prvně něco procestovat a pak si uvědomit, jeslti není na místě pozměnit názor na žití v Čr… ![]()
My máme část rodiny v Autrálii, emigrovali za komunistů. Jako asi se dá všechno zvládnout, záleží čím se živíte a jaké máte možnosti (jazykovou vybavenost). Jinak mě osobně přijde Austrálie jak konec světa a o tom že je jedna z nejnebezpečnějších zemí nemluvím (z hlediska např. tvorů tam žijících) ![]()
Taky jsem už přemýšlela nad zahraničím.. Jen by mě zajímalo proč zrovna Austrálie? Chceš uplně mimo Evropu?
Školky? Než bude vaše mimino ve školce, budou zase prázdné a plné budou základky. V Austrálii bych ani nevystoupila - pavouci, hadi atd. atd. Válka? Nemyslím, že by se k nám rozšířila.. Důchody, politika to bude holka naprd všude ![]()
Velice tezko realizovatelne (pokud uz tam nemate cast rodiny).. Australie si tam jen tak nekoho nepusti. Zkus si zjistit, co vsechno je potreba k tomu, abys mohla presidlit do Australie a trvale tam zit, co vsechno musis splnovat, jake testy a zkousky (jazykove) musis podstoupit. Plus si priprav hodne penez, za nasi rodinu ten premistovaci poplatek se vsim vsudy cital v prepoctu asi 300tis. Kc + letenky. My jsme se na to nakonec vybodli, protoze byt tak daleko od rodiny se nam prece jen nechtelo… ![]()
A co delate a co umite? pises, jak kdyby v cechach bylo extremne nebezpecno a mel spatny zdravotni a socialni system. Zila jsi uz vubec nekdy mimo cechy?
@Dice píše:
Za mě teda je fajn prvně něco procestovat a pak si uvědomit, jeslti není na místě pozměnit názor na žití v Čr…
My máme část rodiny v Autrálii, emigrovali za komunistů. Jako asi se dá všechno zvládnout, záleží čím se živíte a jaké máte možnosti (jazykovou vybavenost). Jinak mě osobně přijde Austrálie jak konec světa a o tom že je jedna z nejnebezpečnějších zemí nemluvím (z hlediska např. tvorů tam žijících)
Cestování jako takové nepřipadá v úvahu, manžel musí chodit do práce + máme 7měs dítě.
Mluvím plynule anglicky a manžel se taky v pohodě domluví.
Já v mládí cestovala hodně po Evropě, tak strach z neznámého nemám (ale přirozeně mám strach z takto radikálního kroku).
Taky o tom uvažujeme s manželem průběžně… Žil několik let v Belgii než jsme se poznali, ale přestěhováním tam bychom si moc nepomohli k tomu klidnému rodinnému životu. Sice jsou tam vyšší výplaty a ve svém oboru by si manžel práci našel jistojistě, ale znamenalo by to tvrdě makat od nevidím do nevidím, nájmy jsou tam vysoké, potraviny a vše ostatní pro běžný život jsou taky drahé a člověk se musí ohánět, aby mohl žít jakžtakž dobře. Moje teta zase žije v Jihoafrické Republice, je tam šíleně drahé zdravotnictví, se vším se kšeftuje, korupce taky hrozná a týká se i řadových občanů. Neplatí se tam sociální pojištění, na důchod si všichni musí vydělat v průběhu života, protože ve stáří se o ně stát nepostará ani základním minimem. Zdravotní pojištění se vztahuje víceméně jen na život ohrožující stavy, všechno, vč. porodu si člověk musí uhradit, nebo aspoň hodně přispět. Toto jsou věci, které by sis měla primárně zjišťovat, když se chceš usadit v jiné zemi. Ať už je ČR jakákoli, dá se říct, že člověk tu může relativně normálně žít i za předpokladu, že se zrovna nepředře. V obou zemích, které jsem uvedla, se člověk musí dřít na úkor rodiny a volného času, aby zajistil vše potřebné pro sebe a rodinu. Dalším faktorem jsou rizika spojená s životem v dané zemi. Tady tě sice děsí možná válka mezi Ruskem a Ukrajinou, ale zorvna v té Austrálii bývají často záplavy a požáry, které ničí bydlení a zabíjejí lidi, přemnožení klokani a potkani taky ničí vše kolem sebe. Není to tam vůbec růžové, jak se zdá. Všude je něco.
Taky inklinuji k cizině takže chápu( sama žiji ve Francii ), ale není to tak, že bych si stěžovala na Česko. Ono jak víme, všude je něco ![]()
Měla jsem kamarádku - také Češku, co strašně moc toužila po životě v Austrálii. Potkaly jsme se před lety ve Velké Británii. Já pak odjela na čas zpět do ČR, ona potkala po nějaké době australana a skutečně se tam tedy dostala. Dnes je tam už cca 10 let, byla původně vyučená švadlena, ale udělala si tam kurs na jógu a učí ji
Evidentně se jí tam daří…
Spolužačka ze základky se vdala na Nový Zéland, taky spokojená a další kámoška ze střední odjela kdysi jako au-pair do Anglie a už tam zůstala.
Austrálie je asi krásná země, na velké ploše málo obyvatel, kromě velkých měst vesměs divočina a nádherná příroda…ale také velké vzdálenosti mezi městy, vesnicemi, přímo nutnost mít v rodině alespoň dvě auta.
Jak už bylo zmíněno v příspěvcích nade mnou, bylo by na místě se tam napřed vypravit a něco procestovat, neukvapovat se. Není to země stvořena pro každého…
Ted tady mám návštěvu z Austrálie. Jsou tam 28 let. Rádi by se vrátily. Závidí nám sociální a zdravotní systém. Mateřská asi 4měsíce. Teta má 58 let a do dúchodu pujde v 68 letech. Děti se neodčítají. Mateřskou řeší i nastřádanou dovolenou třeba i za více let. Velké vzdálenosti kamkoliv. Návštěvy rodiny, či známých - problém, protože zaplatit letenky pro všechny nemá možnost každý. Za ty léta tady byli 3×. Pro takové úvahy doporučuji cestovat a poznat trochu svět, život lidí jinde a pak se třeba rozhodnou. Ale plácat takové argumenty je velmi naivní.
@zvědavá borůvka - Zkus se podívat tady a pročíst to. Sama poznáš, že to není jen tak jednoduché se tam dostat a zůstat (zlášť, když máš rodinu).
Já taky poradím. Nekoukat na televizní noviny, hlavně na nově. Nehledat takový informace jako je válka atd. A hned bude líp;)
Nešla bych nikam..já myslím že ČR je hodně dobré místo k žití, tady nikoho nenechají umřít proto, že nemá momentálně peníze, zdravotnictví je takřka bezplatné, stát každému garantuje nějaké to minimum, nejsou tu ničivé živelní katastrofy, při kterých se mrtví počítají na stovky nebo tisíce, jsme civilizovaná, vyspělá země, kde se neválčí, člověk se nemusí bát vyjít na ulici, že ho někdo odpráskne. snad nikdo, kdo má alespoň nějakou snahu, tu nemusí přemýšlet, jestli si koupí paralen, nebo rohlíky. stačí otočit kohoutkem, a teče pitná voda.
takže já osobně bych jinde žít nechtěla, jsem moc ráda, že jsem Češka.
@slavuska1 píše:
Nešla bych nikam..já myslím že ČR je hodně dobré místo k žití, tady nikoho nenechají umřít proto, že nemá momentálně peníze, zdravotnictví je takřka bezplatné, stát každému garantuje nějaké to minimum, nejsou tu ničivé živelní katastrofy, při kterých se mrtví počítají na stovky nebo tisíce, jsme civilizovaná, vyspělá země, kde se neválčí, člověk se nemusí bát vyjít na ulici, že ho někdo odpráskne. snad nikdo, kdo má alespoň nějakou snahu, tu nemusí přemýšlet, jestli si koupí paralen, nebo rohlíky. stačí otočit kohoutkem, a teče pitná voda.takže já osobně bych jinde žít nechtěla, jsem moc ráda, že jsem Češka.
tak to jsi moc hezky napsala! ![]()
@slavuska1 píše:
Nešla bych nikam..já myslím že ČR je hodně dobré místo k žití, tady nikoho nenechají umřít proto, že nemá momentálně peníze, zdravotnictví je takřka bezplatné, stát každému garantuje nějaké to minimum, nejsou tu ničivé živelní katastrofy, při kterých se mrtví počítají na stovky nebo tisíce, jsme civilizovaná, vyspělá země, kde se neválčí, člověk se nemusí bát vyjít na ulici, že ho někdo odpráskne. snad nikdo, kdo má alespoň nějakou snahu, tu nemusí přemýšlet, jestli si koupí paralen, nebo rohlíky. stačí otočit kohoutkem, a teče pitná voda.takže já osobně bych jinde žít nechtěla, jsem moc ráda, že jsem Češka.
souhlasím, krásně shrnuto ![]()