Životopis po sté a znovu:(
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Cuddy píše:
@MinkaD Nechapu, kam by jsi to chtela psat, do vyctu zamestnani ci kam? Nepsala bych to. Ano, budes tam mit v tvem pripade diru, na kterou se te mohou zeptat.
Souhlasím ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cuddy píše:
@MinkaD Nechapu, kam by jsi to chtela psat, do vyctu zamestnani ci kam? Nepsala bych to. Ano, budes tam mit v tvem pripade diru, na kterou se te mohou zeptat.
Na druhou stranu, když si někdo napíše do životopisu, že dělal osm let grafika u firmy XY, tak zaměstnavatel očekává, že jde o mimořádně zkušenou grafičku. A potom se ukáže, že tam pracovala půl roku, pak neschopenka, mateřská, rodičovská, neschopenka mateřská, rodičovská, odstupné… To taky není ideální.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bábrdl Od toho je zkusebni doba (ktera neni jen formalita, ale opravdu slouzi na vyzkouseni cloveka ci zamestnavatele) ci jeste predtim vhodne vedeny prijmaci pohovor.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bábrdl No tak její zkušenosti můžou celkem lehce odhalit při osobním pohovoru. Horší je se k tomu pohovoru vůbec dostat. Taky budu mít dilema jak to udělat. Pracovní poměr mi skončil v roce 2012 a až se budu dejme tomu v roce 2015 ucházet o novou práci, tak tam budu mít mezeru. Teď je otázka, co mě diskvalifikuje víc - mezera nebo na rovinu napsaná RD?
- Citovat
- Upravit
@Cuddy píše:
@Bábrdl Od toho je zkusebni doba (ktera neni jen formalita, ale opravdu slouzi na vyzkouseni cloveka ci zamestnavatele) ci jeste predtim vhodne vedeny prijmaci pohovor.
to je fakt, ale je to často ztráta času pro obě strany ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Elenloth píše:
@Bábrdl No tak její zkušenosti můžou celkem lehce odhalit při osobním pohovoru. Horší je se k tomu pohovoru vůbec dostat. Taky budu mít dilema jak to udělat. Pracovní poměr mi skončil v roce 2012 a až se budu dejme tomu v roce 2015 ucházet o novou práci, tak tam budu mít mezeru. Teď je otázka, co mě diskvalifikuje víc - mezera nebo na rovinu napsaná RD?
To máš jedno, tříletá mezera u ženy je víceméně jasná věc ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No možná bycg řekla, že nepří napsat
10/2011-6/2014 Rodičovská dovolená
Ono to může mít dva významy - RD nebo UP. V druhým případě ukážeš, že seš naprosto neschopná (ale záleží, co máš za práci předtím a odkud seš). A znám i déle nezaměstnané.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zvidavajanca Ty jo, tak ÚP mě vlastně vůbec nenapadl.
To už bude lepší tam tu rodičovskou napsat rovnou, aby si někdo fakt nemyslel, že jsem tři byla tři roky na pracáku.
- Citovat
- Upravit
@Elenloth
Hele já nevím, jak píšeš životopis, ale podle mě tam napsat na řádek:
10/2011 – 6/2014 Rodičovská dovolená (RD bude na úrovni pozice)
Stejně by se měla psát registrace na ÚP, já bych tam tak napsala i nějaký závažnější důvod nebýt zaměstnán.
Nevím, jestli chceš dělat to stejné (a co si dělala), ale pokud se chystáš na změnu, RD je k tomu dost dobrá příležitost.
K zájmu o práci můžeš do motivačbího dopisu přidat něco ve smyslu
- Rodičovská dovolená pro mne byla impulzem k zamyšlení nad mou dosavadní kariérou/ nad tím, kam chci dále směřovat apod.
- Již během RD jsem se v oboru vzdělávala (samostudium, kurzy,…) - bacha! nelhat, i když to k tomu hodně táhne
Ještě k UP:
Jsou místa, kde práci hledáš dlouho. Takže pokud někdo není nic extra (vzdělání, jazyky, vzhled, praxe, průbojnost,…), tak má dost smůlu a znám hodně lidí, co je na ÚP i 5 let, občas teda nějaká brigáda, ale nic moc. Tam už je to dost na zvážení, ale ti, co po tak dlouhé době UP upustili uklízí, dělají pomocné práce apod., takže nic extra. Tam vzdělání imho nějak netřeba, ale hledají člověka, co je zvylý dělat (a to někdo kdo 5 let nedělá, nevstává ráno, apod.)není.
Doufám, že jsem se tě nijak tímto příkladem nedotkla, fakt nevím, co děláš.
Nevím, kam se ty hlásíš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zvidavajanca Díky za přehledné shrnutí. Mě se sice ještě hledání práce aktuálně netýká, ale stejně pořád přemýšlím nad tím, jak to ženské po RD dělají. Mám přírodovědné vzdělání a chtěla bych zůstat v oboru, takže výběr pozic bude omezený. Jako největší problém vidím, dostat se k pohovoru. Na pohovoru už se prodat umím, ale mám prostě obavy, že můj životopis rovnou vyřadí díky té RD. Nebo taky, že je u případného pohovoru nepřesvědčím, že mám opravdu zařízené hlídání, že si nebudu muset brát často paragraf a že už opravdu nepůjdu na další RD ![]()
Ono když se na to podívám z druhé strany, tak já být zaměstnavatel, tak ženskou taky nezaměstnám. Ten sociální stát jde dost proti nám. ![]()
- Citovat
- Upravit
@alexxa proč to píšeš takhle do roku 2005 když si mezi tím byla na mateřský? tao jako že ti to zaměstnavatel držel? a ty si pak nenastoupila?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Elenloth
Hele - ona je otázka - kdo to má horší?
- Absolventka nebo vracející se po RD?
- Žena, co má děti nebo ta, která je nemá.
Odpověď na otázku: Má to jednodušší žena nebo muž. Muž. To je jasné.
Jinak nemyslím si, že problém je zaměstnat, problém je zaměstnat dlouhodobě (na neurčito). Když dáš rok s možností prodloužení, tak ženská příležitost nemá (myšleno, že neodejde na mateřskou), pokud ano, tak to nebude nijak dramatický (žádný držení místa apod.). Nevím, kolikrát můžeš prodloužit (tuším 2× nebo 3× nechce se mi to hledat), takže po dvou/třech letech víš, že stojí za to a dáš ji neurčitou a ona třeba odejde na mateřskou. Ovšem nejde o všude, kde do někoho investuješ (vzdělání apod.), tak si ho chceš nechat.
Bohužel spousta ženských je vyčůraných, je to vidět i tady, že těhotenství oznamují po zkušebce a do té doby se bojí práce, kterou dělají (těžké věci, směny apod.)
I když on je i ten rok problém. Když to tak počítám. 3 měsíce zkušebka (rozumná v tom do těhotenství nejde - tedy já bych nešla - práci tak budu shánět blbě, buď to bude hnusný, že budu vědět, že za chvíli odejdu nebo to bude vidět a budu mít smůlu, potom finance, v neposlední řadě možnsot návratu po RD) a pak většina odchází na neschopenku (nějaký - pro mě nepochopitelný - trend, tam kde jde o fyzickou námachu chápu, ale v kanclu ne - některým se prostě nechce dělat), na druhou stranu chápu, že někde to má důvod.
A díky takovým jsou na tom ostatní tak, jak jsou.
Jinak já vůbec nechápu takové ty problémy s hlídáním, které tu každá řeší. Chápu, že babičky ještě pracují, ale v nebližší rodině a blízkém okruhu kamarádek nemám nikoho, kdo by s tím měl problém. Jeden zavede do školky, druhý odvede. Zvlášť, když dneska je to s pracovní dobou takové, jaké to je (pravda, že ne všude). A když není zbytí, tak jsou placená hlídání nebo kamarádky, které mají taky děti.
A nemyslím si, že musíš mít obavy s nalezením práce. Pokud máš nějakou praxi a vzdělání, umíš aspoň trochu nějaký jazyk (byť to nebude na celodenní komunikaci v angličtině), ale i když ho nepoužiješ, tak ho chtějí, najdeš.
A ještě - říká se, že teď má ženská na kariéru čas až má děti velké (dospělé).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zvidavajanca : Máš pravdu, je to těžké.
Holky křičí, že na paragraf mají právo, ale komu by se líbilo, kdyby přivedl děti do školky a tam by mu řekli, že je zavřeno, protože učitelka je na paragrafu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit