Zjištěna celiakie

83
7.3.16 20:56

Zjištěna celiakie

Ahoj vespolek, po delších problémech mi byla zjištěna celiakie, je mi 28let. Je tu někdo s podobnou zkušeností? Prodělala jsem dvě střevní virózy, zvracení, průjem,…pak se to najednou nelepšilo a na zvracení je mi stále, mám často nafouklé břicho, jsem šíleně unavená, bolest břicha mi vystřeluje do zad a to dost, zhoršila se mi dost i psychika…zajímalo by mě, jak dlouho bude trvat, než se to tělo srovná a já budu moci zase normálně fungovat? jsem z toho už dost unavená…děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65222
7.3.16 21:01

Je to individuální, každý to má jinak. Je třeba držet dietu poctivě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
390
7.3.16 21:13

Mně diagnostikovali celiakii ve 26 letech, v roce 2012. Nejdřív jsem brečela, když jsem si na netu přečetla, co všechno nesmím jíst, ale postupně jsem přišla na to, že informace byly dost zastaralé a není to tak hrozné. Dneska už s dietou problém nemám a řekla bych, že celá rodina žijeme díky tomu o něco zdravěji.
Bohužel ale nemám zkušenost s příznaky, jako máš ty. Na celiakii mi přišli kvůli aftům. Ty zmizely celkem rychle po nasazení diety..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
7.3.16 21:17

Dodržování diety pro mě bude, vlastne je, ten nejmenší problém, spíš mi jde o ty symptomy, ty mi momentálně ničí život dost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4341
7.3.16 21:24

@edithaaa Ahoj, celiakii mi zjistili v podobném věku. Než se tělo dalo úplně dohromady, trvalo mi to cca rok. Jinak hlavní symptom u mě - střevní potíže, bolesti břicha, hlavy, ty odezněly cca po 14 dnech diety.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2638
7.3.16 21:36

Holky, muzu se jenom zeptat, jak vam na to prisli, ze mate celiakii. Lekar sam od sebe, nebo jste ho pozadali? A z ceho se to zjistuje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4341
7.3.16 21:59

@monifix Testy na celiakii jsem si musela „vydupat“. Pořád mi doktorka tvrdila, že to není možné (žila v mýtu, že je to dětská nemoc). Napřed se zjišťuje z krve a pak jsem byla na gastro, biopsie tenkého střeva a tam se to už jen potvrdilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
390
7.3.16 23:56

@monifix Já jsem měla štěstí na doktorku. Zatukala jsem s afty po celé puse včetně jazyka na náhodnou ordinaci ve VFN poliklinice na imunologii, a skoro s pláčem je uprosila, ať se na mě podívají. No a doktorka mě neodbyla jako ostatní, ale udělala krevní testy na všechno možné, včetně lepku. Pak to potvrdila biopsie střeva.
Jen pro zajímavost, přesto, že mi bylo 26 a do té doby jsem jedla normálně, moje střevo bylo poškozené velmi málo, na jejich stupnici to byl nejnižší stupeň. Takže se mi nesnášenlivost lepku musela spustit až v dospělosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.3.16 00:32

"sucho v krku a ústech, afty, zažívací obtíže"

Ahoj, tatínek nad 65 let už asi půl roku bojuje se suchostí v ústech, zejména když se probudí. Měl i něco jako afty. Lékaři nenašli příčinu, chvíli mysleli, že kvasinky, ale výsledky nebyly průkazné. Xerostomie se také nepotvrdila, cukr ok. Kromě toho má dost často obtíže se zažíváním (průjmy, nafouknuté břicho, nebo naopak i zácpa). Má i další zdravotní problémy (močové cesty, prostata), na které užíval dlouhodobě ATB, takže těžko říci, co je příčinou, ale ten příspěvek stran aftů v puse mě celkem zaujal. O celiakii toho moc nevím, ale chtěla jsem se zeptat, jestli má smysl ubírat pátrání i tímto směrem. Je možné, aby mu celiakie vznikla v tomto pozdějším věku? Jak případně postupovat, kam se obrátit? Děkuji!

• Citovat
  • Upravit
2638
9.3.16 17:14

@ZItu @allinka dekuji za odpoved

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.4.17 07:48

Ahoj, omlouvá se za anonym, ale chci se zeptat na dost intimní téma…

myslíte, že bych mohla mít celiakii? mám 1× denně vždy po ránu velmi říkou světlou stolici s nestrávenými kousky. je taková jakoby potrhaná..? omlouvám se za ten popis:)

byla jsem totiž n utz břicha a ve žlučníku kámen, ale cesty prý průchodné, játra nezvětšená..takže vše je v pohodě a já mám takovýto průjem??

zkusila jsem lepek vysadit, zlepšilo se to (! 8o ) ale dnes ráno opět průjem, opět světlá stolice. Tak fakt nevím. Včera jsem jedla naprosto bezlepkově, jen prtner přinesl suši (bez lepku) a já si k tomu dala bezlepkovou sojovku. Měli jsme taky choyu. tak fakt netuším…

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
16.4.17 08:12

Zajděte na alergologii a nechte se testovat a posléze na důkladné gastro-entero vyšetření.,

Jinak vaše problémy můžou mít řadu jiných důvodů, než je celiakie. Ona je ve skutečnosti dost vzácná, navzdory tvrzení na internetu.

Nejpravděpodobnější je třeba syndrom dráždivého tračníku - kombinace nedostatečně kombinovaného stresu a úzkostí a dysbalance střevní mikroflory. Na ten zabírá tzv low FODMAP dieta kombinovaná s psychoterapií. Díky složení škrobů v obilninách je low fodmap dieta taky bezlepková - ale na řešení případného syndromu přerůstání bakterií, který je s dráždivým tračníkem spojený není řešení vysadit lepek, ale musíte se nějakou dobu vyhýbat snadno fermentovatelné vláknině.

A tedy narozdíl od celiakie jej dráždivý tračník léčitelný a po dořešení se můžete vrátit k běžné stravě

Ale nasazovat diety jen tak, bez diagnostiky může být dost plýtvání časem a hlavně zdravím, protože neřešíte reálnou příčinu.

Stejně tak nemá smysl nasazovat lowfoodmap, když příčina vašich obtíží může být někde úplně jinde.

tedy - jděte za doktory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.4.17 08:21

U mě se takto začala projevovat crohnova choroba. Nestrávená strava a průjen. Díky neuváženým dietám se můj stav rapidně zhoršil. Požádejte o gastro + entero vyšetření.

• Citovat
  • Upravit
65222
16.4.17 09:49

Hlavně bych před vyšetřením nedržela žádnou bezlepkovou dietu. Ale baví mě, jak v poslední době všude čtu, že každý s nějakým průjmem, bolestí břícha atd hned myslí prvnotně na celiakii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
751
16.4.17 09:52

Mě z krve a za vzorku z biopsie, mám nějaký vykousaný plky, nebo co + refluf jícnu a záněty slinivky, ještě má doktor podezření na crohna :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek