Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, mam pro nekoho mozna blby dotaz, ale prece jen me to zajima. Snedla jsem orechovou buchtu a pote jsem zjistila, ze orechova mouka, ze ktere byla buchta delana je uz zhorkla, tudiz nejspis zlukla. O zkazenych oriskach (aflatoxinech) jsem se nedocetla vubec pekne veci, ale myslite, ze jednorazove poziti (30g zluklych orechu) muze mit nejaky negativni dopad na plod? Spatne mi vubec nebylo. A prosim blbe posmesky si nechte, jen se chci zeptat na nazor????
Nevím, ale myslím, že by se nic stát nemělo. Ani pokud bys je snědla čerstvé. Takhle když to bylo pečené si myslím, že už vůbec ne…
Max te bude bolet zlucnik. Zlukle orechy a aflatoxiny, to si pletes pojmy a dojmy!
Promin, ale nepletu…to, ze jsou orechy zlukle, muze znamenat i plisen a u orechu se muze jednat o aflatoxiny ![]()
Zlukle orechy neznamenaji plisen. Ale plisen produkuje aflatoxiny. Takze to pletes. Nicmene ani za jedno Ti jatra nepodekuji ![]()
Tak ale ten jed může být na strašně moc věcech. Ještě jsem teď i četla, že kolikrát není ani vidět plíseň a nejde to poznat. To bys nemohla jíst nic. A bylo by ti po tom jedu špatně. Nech to být. Nestane se vam nic.
Teď už s tím stejně nic neuděláš. Nehledě na to, že i kdyby tam nějaké mykotoxiny byly, tak v 30 g ořechů jich nebude taková dávka, aby způsobila akutní toxikózu (ani u plodu). Horší by byla dlouhodobá expozice.
Nic se nestane, nejsme skleníkové kytičky, i když tady o tom dost pochybuju