Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Potrebovala bych poradit a mozna nejakou psychickou podporu. Je mi do breku.
Mam nedonosene miminko, narozene 33.tyden. Doma jsem odsavala mlicko a pokryvala cca jeji 3/4 denni davky. Zpocatku mlicko dostavala sondou, pote lahvi. Pak nas prijali do nemocnice a zacala jsem kojit.
Jde o to, ze mlicko mi nahoru vubec nejde. Piji kojo caje, meltu, jim vhodne potraviny k tvorbe mleka, dokonce uzivam motilium. Nakojim po 30min. 30ml a pak odsavam ke stimulaci jeste. Dokrmim bud mym, kdyz mam, nebo bebou lahvickou calmou. (Pro kojene deti). Dudlika nedavam. Holka ma vahu 2300g a je ted 37 tyden.
Jde o to, ze mlicko mi nejde a nejde nahoru! Po takovou dobu! Kojim 8× denne a jeste mezi tim odsavam.
Jsem z toho psychicky i fyzcky vycerpana. Doted jsem byla psychicky v uplne pohode.
Mam jeste 1,5 leteho syna, kteremu se diky vecnemu odsavani a kojeni (pokusu o kojeni) nemuzu venovat.
Mala taha a taha, ale je videt, ze vic tam neni. Vytahne po 30min 30ml a ja pak po 20min odsavani vytahnu jeste desitku cca.
Prosim, co by jste delaly vy? Mate nejakou radu co mam delat? Asi jsem se potrebovala vypsat. Bulim jak zelva, ze nejsem schopna kojit sve dite. Vse konzultuji s laktacni poradkyni. Vic vymyslet nejde. Ach jo…
Mleko ne a ne nahoru. Jsem unavena a zklamana sama ze sebe. Myslela jsem, jak u druheho ditka budu kojit.
Syn byl od narozeni na um, protoze jsem mela poporodni komplikace a laktaci mi zastavili. (Hellp syndrom)
Vis kolik predcasne narozenych deti uspesne vyrostlo na UM?…ja kojila necelych 5 mesicu..mala neustale zrvacela a bylo videt, ze ji to mliko nedela dobre a to jsem delala psi kusy(caje, vhodna strava atd.) taky jsem mela vycitky a jeste do me rylo okoli, ale zacala dostavat UM a ulevlo se ji a i mne…neres to a tu jednu davku ji dej UM
Ahojky, nejdriv ti posilam
Ja na tvem miste bych nekojila. Proste nejde, nejde. Lepsi najedene mimco umelym mlekem, nez hladove po kojeni.
Ja vim, ze je to asi tezke pro tebe, ale nesmis to resit. To neznamena, ze jsi spatna, ze ti nejde kojit. Ziju mimo CR, kde je to proste na tobe, nikdo te nikoho netlaci. Vim, ze v CR je to opak. Nekdo nekoji a hned vsichni resi proc a jak…tak je to asi ten tlak okoli.
Netrap sebe ani mimco. ![]()
Neboj, treba mala zesili a spravi se to, zatim bych dokrmovala UM, hodne tekutin a hlavne se nestresovat, pokud to nepujde tak se svet nezbori, ale chapu te, ze chces kojit aspon druhe dite, mam to podobne. Ale kojeni neni vsechno ![]()
V dnesni dobe clovek ze vsech stran slysi jak je kojeni dulezity a pak kdyz to nejde tak se z toho maminky hrouti. JA kojila 7 mesicu bez problemu. Ale ted vim ze pokud by to neslo a musela bych vecne idsavat atd atd tak bych se na to vybodla a dala UM. Spokojene je miminko kdyz je spokojena maminka. Navic s 1,5 rocnim ditetem to musi byt mazec. Takze pokud to nejde tak se na to vyprdnete. Bude to pro dobro obou deti i vas.
@Duhovka oranž Nelam to přes koleno, důležité je, aby jste byli obě spokojené…
Vím úplně přesně, jak se teď trápíš. Také sem si tím prošla. Dnes vím, že jsem naprosto zbytečně trápila sebe i dceru. Dej UM a užívej si obou dětí.
Pokud ti na kojení hodně záleží, tak dělej to co teĎ..kolotoč kojit, odsávat, dokrmit..mě na tom záleželo hodně, tak jsme se přes měsíc nevyspala, ale nakonec jsem byla úspěšná..pokud ne, tak se na to vyprdni, a dej flašku..to záleží na tobě..kadopádně UM je celkem dobrá náhrada MM
Nebreč a nezoufej, nelámej to přes koleno.
Děláš pro to maximum a když to nepůjde i nadále, tak to prostě nepůjde. Důležité je spokojené a nakrmené mimino a hlavně mamina v pohodě a je úplně jedno, jestli nakojené nebo nakrmené UM.
Příspěvek upraven 06.12.13 v 21:27
Prestan se trapit a dej na svuj pocit.
co jde nakoj, zbytek dokrm, bez dalsiho odsavani a trapeni tebe nebo male. uvidis - bud se mliko ztrati uplne nebo mala jak zasili, tak vyhane vic.
kazdopadne se UM neboj. kamaradka mela ditko narozene jeste o nekolik tydnu driv, mleka taky malo, vyrostl na UM a nikdy nemel sebemensi problem.
to ze budes psychicky v pohode je dulezitejsi pro obe tvoje deti.
@Duhovka oranž když to nejde, tak to nejde - ta únava, vyčerpání na to určitě také mají vliv, ale co se dá dělat. Buď ráda, že máš zdravou holčičku a dej to UM. ![]()
Ahoj, chápu tvé pocity, já jsem ze začátku nekojila vůbec, laktace se zpustila asi po třech týdnech díky motilium (mělo by se brát min. 2-4 týdny), ale hlavně díky malýmu, který byl hrozně šikovnej a neodradilo ho časté přikládání k prsu, i když z něj ze začátku skoro nic neteklo. Ale teda kojení nepokrylo celou potřebnou dávku mlíčka, takže jsme dokrmovali UM a to vlastně trvá dosud (+ příkrmy). Byla jsem ráda, že má aspoň část mateřského mléka, takže jsem se netrápila, že dokrmujeme UM. Hlavně si nic nevyčítej, pohoda je důležitá pro tvorbu mlíčka, ale vím, že se to lehce říká
Já bych zahodila odsávačku pokud malá tahá a raději častěji přikládala klidně každou hodinu. Taky jsem odsávala a myslím, že jsem si tím kojení spíš pokazila. Když to nepůjde, tak bych nezoufala a přešla na UM, důležitější je spokojená maminka i miminko. Vím, že to je těžké, sama jsem s kojením bojovala od 3 do 7 měsíce a chtěla kojit za každou cenu. Jinak mě Motilium jako jediné pomohlo a mléko se mi po něm navýšilo.