Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Pokud jsi těhotná, tak nehmatej, bo si tam zavlečeš nějakou infekci a snad nemusím říkat, co může infekce způsobit.
A zkracovat se může z obou stran - zevnitř, jakoby od dělohy, tzv. „nálevka“ nebo od vchodu, normálně má snad 35-50 mm…
@Seizdra Díky moc za info
těhu jsem, nekontroluji teď samozřejmě často a jen po umytí rukou… ale právě cítím hlavičkou i hodně na kraji (odhaduju tak 4-5 cm za vchodem - nahmatám ji na necelý prst-samozřejmě ne přeš čípek, ale přes stěnu)… tak i proto mě to zajímalo (jsem 32 tt)…
@Anonymní píše:
@Seizdra Díky moc za infotěhu jsem, nekontroluji teď samozřejmě často a jen po umytí rukou… ale právě cítím hlavičkou i hodně na kraji (odhaduju tak 4-5 cm za vchodem - nahmatám ji na necelý prst-samozřejmě ne přeš čípek, ale přes stěnu)… tak i proto mě to zajímalo (jsem 32 tt)…
Nehmatat - nech to na Dr. Pokud jsi v pořádku, tak není důvod kontrolovat a pokud nejsi, tak tím spíš nekontroluj ![]()
@Seizdra píše:
Nehmatat - nech to na Dr. Pokud jsi v pořádku, tak není důvod kontrolovat a pokud nejsi, tak tím spíš nekontroluj
Dobrá rada ![]()
M.
Ahoj holky, zajímalo by mě pár věcí ohledně děložního čípku, které mi nejsou úplně jasné…
Když se čípek zkracuje, tak se zkracuje z té vnitřní části (dál od poševního vchodu) nebo zvenku (tou „otevřenou“ částí)? Doufám, že dotaz zní srozumitelně, nevím, jak jinak to popsat
Čípek tak trochu zkoumám nějakou dobu, ale tohle mi právě nebylo jasné… normálně čípek nahmatám hned na kraji a právě nemám pocit, že by polohu nějak měnil (jako že by se někdy stalo, že je až vzadu a nemůžu na něj dosáhnout).
Děkuji za info od zkušenějších..
M.