Zkrácený úvazek, srážky

Anonymní
28.2.19 15:57

zkrácený úvazek, srážky

Ahoj, není tady prosím nějaká mzdová účetní?
Dělám na DPP a mám na hodinu 97 Kč (tedy i v čistém, nic se nedaní).
Bohužel už mám skoro vyčerpaný ten limit 300 hodin ročně. Nabídli mi tedy, že bych mohla chodit každý den na 6 hodin místo 8 hodin, které by mi neseděly s vyzvedáváním ve školce. Takže ¨hlavní pracovní poměr na zkrácený úvazek.
Docela se bojím toho, kolik vlastně z toho bude měsíční srážka za sociální a zdravotní. Bude to určitě hodně, takže tam budu bývat o 2 hodiny denně déle a ve finále dostanu ještě méně peněz. Nevíte někdo, jak to mohu spočítat, abych si popřípadě mohla aspoň říct o vyšší hodinový plat, ať ten skok není tak hrozný?
Neděste se té hodinové částky, za tu práci a za to, jak mi vycházejí vstříc a jak moc ráda tam chodím, mi to nevadí :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
28.2.19 15:58

dodám, že teď chodím na 4 hodiny denně a normální délka pracovního dne je 8 hodin, proto 6 hodin by byl zkrácený úvazek :))

• Citovat
  • Upravit
carsa
28.2.19 16:05

Tak hypoteticky : 6 hod x 21,74 (průměr dnů v měsíci) x 97,–Kč/ hod je hrubá mzda 12.653,– Kč/měsíc. Z toho vychází čistá 10. 685,– Kč (dala jsem jen základní odpočet na poplatníka) Pokud máš děti a něco dalšího, bylo by to víc.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.2.19 16:09
@carsa píše:
Tak hypoteticky : 6 hod x 21,74 (průměr dnů v měsíci) x 97,–Kč/ hod je hrubá mzda 12.653,– Kč/měsíc. Z toho vychází čistá 10. 685,– Kč (dala jsem jen základní odpočet na poplatníka) Pokud máš děti a něco dalšího, bylo by to víc.

děkuji :) no máme dítě, ale slevu na dani má manžel, ten má normální plný úvazek, ale to je asi jedno kdo z nás to má, že?

• Citovat
  • Upravit
carsa
28.2.19 16:16
@Anonymní píše:
děkuji :) no máme dítě, ale slevu na dani má manžel, ten má normální plný úvazek, ale to je asi jedno kdo z nás to má, že?

Ano, na peníze je to jedno, kdo z Vás si ho uplatní.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.2.19 16:21
@carsa píše:
Ano, na peníze je to jedno, kdo z Vás si ho uplatní.

A netušíš, jak to ve smlouvě musí být? Jestli teda těch 32 hodin týdně, nebo se domluvíme celkově na hodinách za měsíc? V praxi to teď mám tak, že když nepřijdu (nemocný syn, doktor apod.) tak nepřijdu.
Teď budu muset mít vždy paragraf, propustku atd.? Nebo si to za ten týden/měsíc naddělat?
U nás ve firmě není zvykem nic jiného kromě HPP i s tím DPP jsem byla jediná, takže ať cca vím s čím můžu za paní účetní přijít :) děkuji za tvůj čas

• Citovat
  • Upravit
carsa
28.2.19 16:35

Ve smlouvě se zpravidla uvádí týdenní úvazek - tzn. 30 hod. A ano, je to úplně stejný režim, jako HPP, tzn. dovolená, nemocenská, paragraf, popř. přesčas (při splnění podmínek) atd..

• Citovat
  • Upravit
81479
28.2.19 16:38
@carsa píše:
Ve smlouvě se zpravidla uvádí týdenní úvazek - tzn. 30 hod. A ano, je to úplně stejný režim, jako HPP, tzn. dovolená, nemocenská, paragraf, popř. přesčas (při splnění podmínek) atd..

Přesčasy se počítají jako práce přes čas až ad ten základní úvazek 1, co se týká priplatku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.2.19 16:38
@carsa píše:
Ve smlouvě se zpravidla uvádí týdenní úvazek - tzn. 30 hod. A ano, je to úplně stejný režim, jako HPP, tzn. dovolená, nemocenská, paragraf, popř. přesčas (při splnění podmínek) atd..

jj koukám, že jsem napsala 32 , nevím proč :) tak díky moc

• Citovat
  • Upravit
7478
28.2.19 17:48
@Anonymní píše:
jj koukám, že jsem napsala 32 , nevím proč :) tak díky moc

Vše záleží na domluvě. Já jsem měla třeba úvazek 0,4,teď ho mám na 0,6. Můžu pracovat z domu, takže jsme se se šéfem dohodli, že zatím raději takto, že tento počet hodin zvládnu i nemocnýma dětma doma a nebudu nosit paragrafy, neschopenky…a on bere, že dorazím jak to jde. My máme domluvu třikrát týdně kancl, zbytek z domu. Jen bacha na minimální odvody, ať nedoplacis zdravotní, pokud už nebereš rodicak. Jinak pokud se domluvíte, že si hodiny dopracujes vždy v rámci měsíce se šéfem, tak to mzdovou vůbec nezajímá. Jen celkový počet. Leda by jsi měla nárok na stravenky… Takže hlavní je tvoje domluva se šéfem, jak je flexibilní práce i ty…Jestli se při nemoci např. muzes vystřídat s manželem odpoledne a jít si udělat část hodin…nebo dělat z domu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.2.19 17:55

@anupati děkuji :) určitě budu moct jít si když tak večer nebo v noci dodělat hodiny, to by nebyl problém… z domu to určitě nepůjde, ale jinak se dá domluvit
akorát nevím jak zjistím kolik jsou tedy ty minimální odvody, netušíš?

• Citovat
  • Upravit
7478
28.2.19 17:58
@Anonymní píše:
@anupati děkuji :) určitě budu moct jít si když tak večer nebo v noci dodělat hodiny, to by nebyl problém… z domu to určitě nepůjde, ale jinak se dá domluvit
akorát nevím jak zjistím kolik jsou tedy ty minimální odvody, netušíš?

Zkus pogooglit, mám dojem že je to pro letošek z hrubé mzdy kolem 13 tisíc, což jste spočetly, že ti takto nevyjde.Jde to, ale znamená to, že ti mzdová strhne rozdíl ze mzdy, protože jej za tebe musí odvést, takže ještě další položka. Takze si domluv třeba měsíční paušál, který bude aspoň o něco vyšší než ta minimální mzda. Mě to třeba nestrhavaji, protože mám ještě vyplaceny rodicak, takže je za mě plátce stát.Edit.minimalni hrubé mzdy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7478
28.2.19 18:26

Jo a já jsem třeba se šéfem domluvená,že si např.pred letnimi prázdninami udělám přesčasy a v létě budu čerpat náhradní volno…stejně je „okurková sezóna“ a já to nemám moc jak dělat se všema dětma doma bez hlídání.Takže možností je dost,pokud je zaměstnavatel vstřícný. Ale úplně tě chápu,já taky vymýšlím kličkuji…zlata dohoda!Já jsem to musela řešit kvůli dokládání příjmu,banky dohodu neuznávají…jinak jsem na ni doteď :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.2.19 18:41

@anupati díky, tak uvidíme co mi z těch peněz teda zbude po všech srážkách… :)
já bych taky nejraději byla na dohodě, ale bohužel už to nejde ten limit je nízký, no aspoň bude dítě déle ve školce a ne jen dopoledne, už s tím otravuje, že tam chce spávat a teď to nejde (jsem nahlášená na pojišťovně jako osoba pečující o dítě)

• Citovat
  • Upravit
7478
28.2.19 18:44
@Anonymní píše:
@anupati díky, tak uvidíme co mi z těch peněz teda zbude po všech srážkách… :)
já bych taky nejraději byla na dohodě, ale bohužel už to nejde ten limit je nízký, no aspoň bude dítě déle ve školce a ne jen dopoledne, už s tím otravuje, že tam chce spávat a teď to nejde (jsem nahlášená na pojišťovně jako osoba pečující o dítě)

Neboj se toho,zkus si normálně na netu zadat do online kalkulačky výpočet mzdy a koukni,co je pro tebe přijatelné.Jen radim v tvém případě sjednat mzdu jako měsíční paušál aspoň lehce nad tu minimální hrubou. A pak už tě nemá co překvapit :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat