Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky, do budoucna, bych si moc přála dalmatina
Chtěla bych abyste mi ti co s nimi máte zkušenosti, o nich vše řekli ![]()
@Lucie_Sx zatím to je v nedohlednu, kdybych si ho chtěla pořizovať, bylo by to tak minimum za 5 let, tak nevím jak a co. Ale chtěla jsem spíš vědět jakou mají povahu, čím krmit, na co si dát pozor apod. ![]()
Nevím no. Nejsem pejskař, ale i já vím, že zrovna dalmatini fakt nejsou jednoduchá plemena a nedoporučují se začátečníkům. Pokud teď ani nevíš jak takového psa třeba krmit, tak bych se poohlídla po nějakém nenáročném plemeni.
Psa si vybíráš podle jiných kritérií než je vzhled.
@toffinka píše:
@Lucie_Sx zatím to je v nedohlednu, kdybych si ho chtěla pořizovať, bylo by to tak minimum za 5 let, tak nevím jak a co. Ale chtěla jsem spíš vědět jakou mají povahu, čím krmit, na co si dát pozor apod.
Plemeno psa si musis vybrat podle toho, jake to plemeno je, ne podle vzhledu.
Tak googli a studuj.
Naši známí mají už několikátého v řadě. Velice aktivní psi, denně s ním jezdí na kole, chodí běhat nebo aspoň dlouhá procházka, taky vím, že teď s tím posledním dělají trochu do stopařiny. Jeden jim i přes toto vyžití párkrát utekl, ale vyřešilo se to lepším zabezpečením plotu. Povahově milí psi, rodinu zbožňují, k cizím mi přišli vždy takoví trochu rezervovaní, ale nevyrývačné charaktery. Může se u nich objevit hluchota, ale na to jsou myslím v chovu nějak testováni. Jako líbiví psi, ale osobně bych ho nechtěla, fakt potřebují dost makat a zabavit.
Na internetu najdeš spoustu informací. Doporučuji vyhledat si atlasy, klub chovatelů. Jistě i na sociálních sítích budou mít různé informace. Ideální je i návštěva klubových výstav (teď nevím, zda jsou aktuálně veřejnosti přístupné) nebo navázat kontakt s chovatelem a zjistit co a jak.
@toffinka
Chovali jsme dalmatiny spoustu let, měli jsme 2 chovné stanice, táta byl poradce chovu pro tehdy SM kraj, tak už je to nějaká doba.
Nicméně si pamatuju, že to jsou velmi inteligentní, srdeční, přátelští, mazliví a učenliví psi, pro rodinu by se rozdali, ale někdy i tvrdohlaví. Se správným přístupem lze vychovat bezva psa, ostatně jako u každého plemene.
Štěňata se rodí bílá (když ne, nesmí do chovu),tečky (hnědé či černé) se objeví až za nějakých 14 dní. Ti s hnědými mají takovou jantarovou barvu oči. Rodí se +- 10 štěňat. Aspoň tehdy naše fenky.
Jsou sportovně nadaní, potřebují pohyb. Však si něco dál o nich najdi. ![]()
Mmch - jeden můj známý jim říká nudle s mákem. ![]()
@Žirafa 69 velmi inteligentní?
To je borderka nebo pudl, dalmatin fakt ne.
@PanenkovaMakova píše:
@Žirafa 69 velmi inteligentní?To je borderka nebo pudl, dalmatin fakt ne.
Ti naši byli chytrolíni, co já si pamatuju. ![]()
@PanenkovaMakova píše:
@Žirafa 69 velmi inteligentní?To je borderka nebo pudl, dalmatin fakt ne.
Myslis ty testy inteligence?
Tam testovali primarne motivaci a nazhavenost ke spoulupraci. Kdyz ten pes tu hracku nebo zradlo fakt chce, tak tu inteligenci proste projevi.
Takovy pastevec by se jim na to zvysoka vydlabnul, ale to neznamena, ze je blbej
. Spis naopak.
@Žirafa 69 Hodnotit je jako velmi inteligentní mi prostě přijde úsměvné.
@Lucie_Sx Ano a není to jen o motivaci a spolupráci. Máme sheltie a maltézáka, ten rozdíl mezi nimi je fakt očividný a není to jen ve zmíněné motivaci a spolupráci s člověkem. Cvičení jsou všeci stejně, ale maltézák na ně prostě nestačí, v ničem.
Nevybirej psa podle toho jak se ti libi, ale podle toho jake ma plemeno potreby a jake mate vy jako rodina predstavy a pozadavky. Vzhled je opravdu az na poslednim miste.
Jinak za me dalmatin je proste proste sportak ale se srdcem pro rodinu. Pohyb potrebuje a jako cisty gaucak nebude stastny. Historicky to byl kocarovy pes aristokratu, takze pohyb je mu proste dany. Pokud najdes spravny zpusob motivace, tak vycvik nebude problem, jsou ucenlivi. Me ve finale od plemene odradilo celorocni linani, ale pri pravidelnem drbani gumovym kartacem to jde omezit. Jinak pes by mel dobre vychazet s detmi, samozrejme jako vsude mohou byt vyjimky. Bohuzel jen ma mezi lidmi neopodstatnenou horsi povest (viz zminene „testy inteligence“ atp).
Chovatelske stanici rekni svoje predstavy o zivote se psem a co s nim mas v planu a nech si od nich doporucit stene z vrhu-znaji jejich povahu lepe nez ty poznas z par fotek a kratke navstevy. A taky pozor na hluchotu, ale chovka poradi a mela by dodat i testy.