Zkusenosti s prijetim do MS

lupitaK
11.1.10 14:17

Zkusenosti s prijetim do MS

Ahojte, mam prosbu, dotaz, problem… Maly mel ted v lednu 2 roky, ja mam nahlasenou 3letou materskou,tudiz do prace nastupuji od 1.1.2011. Vzhledem k tomu, ze se do skolky nastupuje uz od 1.9., zacala jsem obihat skolky a shanet informace, potazmo prihlasky.No a ted problem.Malymu bude v zari teprve 2r a 9m.,tudiz prednost maji deti starsi,trilete…Ve skolkach je narvano,takze mi vsude oznamuji, at nepocitam s tim, ze ho vezmou. Chtela jsem od zari na pet dni v mesici, jak je povoleno ze zakona, aby bylo ucineno za dost prijeti od zari no a od ledna by nastoupil jiz kazdodenne.Rekli mi,ze od zari ho nevezmou, protoze je maly a od ledna ho nevezmou,protoze berou od zari.Tudiz by sel do skolky az v zari 2011 a ja bych mela byt nejakych 9 mesicu bez prijmu. No jsem z toho na nervy a celkem bezradna.Jsme z Pardubic.Mate nekdo podobnou zkusenost? Jak to vyresit? Bez prijmu byt nemuzu, mame hypoteku.....
Diky za vsechny reakce, preji hezky den.Snad jsem vse napsala srozumitelne. :-?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
926
11.1.10 14:33

Myslím, že to tak, bohužel, je. Školky mají přeplněno, takže nastavují podmínky, podle kterých přijímají. A co já vím, tak většina má základní pravidlo, že dítěti musí být před zářím 3 roky.
Určitě jsou i výjimky, ale to pak záleží na tom, kde co nabídneš nebo koho znáš. U nás ve školce brali do nejmenší třídy jen 15 dětí, pečlivě vybírali, spoustu dětí odmítli, a najednou teď v lednu s nimi začínají chodit děti, kterým akorát byly 3 roky. Očividně tedy podmínky nesplňovaly, navíc jsou tam navíc … jenže maminky se prý znají s paní ředitelkou.
Z vlastní zkušenosti vím, že funguje nabídnutí sponzorského příspěvku. My jsme taky jednu z podmínek nesplňovali (stálé bydliště ve spádové obci), do formuláře při zápisu jsem slíbila příspěvek a prcka nám vzali. Není to košér, ale u nás to zafungovalo.

Příspěvek upraven 11.01.10 v 14:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150
11.1.10 14:33

Bohužel je to tak. Moje mamina pracuje ve školce a i oni tak bohužel musí postupovat. Je zkrátka moc dětí a oni musí upřednostnit 3-leté, na které dostanou od září daného školního roku příspěvky. Pokud dítě - i když třeba 3-leté, nastoupí až v lednu, nedostanou na něj až do září daného kalendářního roku žádné peníze, a tudíž nemají na výplaty. To ovšem neřeší problém rodičů, kam s dítětem. Nezbývá než hledat školku, kde ho vezmou nebo sehnat jiné alternativní hlídání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2257
11.1.10 15:17

Tak já se teprve budu informovat, jestli mám šanci, aby mi Klárku od ledna vzali, ale vidím to tak 50 na 50, máme výhodu, že tam má starší ségru. Ale moc velké naděje si nedělám, stejně si budu muset asi najít jinou práci a kdyby přeci jen se stal zázrak a já se dohodla v té stávající, nevím, co bych dělala. Ale je pravda, že teď jim tam zase někdo nový do třídy přišel, takže si myslím, že to je všechno o vedení školky.
Bydlím v Praze na okraji na sídlišti, mám školku 2 min od baráku, jako tříletou mi jí nevzali (byla jsme na MD, tak jsem to chápala), ale když mi ji pak nepřijali i jako čtyřletou, byla jsem zoufalá. Nakonec jsme přes paní ředitelku našli školku v jiné části sídliště, ale s tím, že to je na denní dojíždění autem. Jako zázrakem den před nástupem se uvolnilo místo u nás a ředitelka mi zavolala. Další věc, která mě dost drtí je to, že tady si nesmíš dát víc přihlášek do více školek, je to vyhláška MČ a pokud se maminka do dané školky nedostane, pak je tak trochu odkázaná buď na dobrou vůli ředitelky, která pomůže po domluvě s dalšími najít volné místo v jiné školce (což byl náš případ) a nebo prostě čekat a jít na podporu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1938
11.1.10 15:21

Pezo, to jako vazne nesmim dat vic prihlasek?? To jsem nevedala mam nachystane 3 skolky. No me teda trefi :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
11.1.10 16:15

Kritéria pro přijetí si určuje zřizovatel, takže můžou být různá. U nás bylo první kritérium trvalé bydliště v naší MČ a pak další (zaměstnanost obou rodičů, věk, sourozenec ve školce atp). Chce to si ta kritéria zjistit, stejně tak i to, kolik přihlášek si můžeš podat. Pokud přímo při vyplnění přihlášky nepodepisuješ, že nepodáváš přihlášku jinam (tak to třeba bylo v jiné části Prahy), tak bych to neřešila. Mně bylo řečeno, že je to vůči ostatním rodičům nefér, ale že zakazovat mi to nikdo nebude. A já věděla, že spousta dětí bude mít přihlášek víc, tak jsem podala dvě. Ale v naší MČ to pak bylo tak, že pokud se dítě někde nedostalo, zjišťovalo se, jestli by ho nevzali jinde. A ještě jedna rada - je dobré si zjistit, kolik asi mají volných míst a v případě, že budeš moct podat opravdu jen jednu přihlášku, tak ji dej tam, kde mají teď hodně předškoláků a tudíž se jim uvolní hodně míst. U nás to bylo tak, že v jedné školce měli málo předškoláků a míst jen 15 a ve druhé měli skoro samé předškoláky, takže nových dětí nabrali skoro 50. A to je fakt velký rozdíl. Tento školní rok to prý zase bude obráceně, takže i tohle si zjisti.

Pak je samozřejmě možné, že se během roku místo uvolní (znám několik takových případů), takže podat si přihlášku není zbytečné ani v případě, že ti to budou říkat.

Jinak já jsem byla v podobné situaci, dcera je narozená začátkem května a já ani nepočítala s tím, že by mi ji vzali na těch 3 letech. Navíc jsem učitelka a sehnat místo v květnu není tak úplně jednoduché (a „starý“ zaměstnavatel místo neměl, to jsem věděla). Vyřešila jsem to tak, že jsem dceru zapsala do jeslí - nejdřív na 5 dní v měsíci, abych nepřišla o RD a dcera si mohla líp zvyknout, a pak na každodenní docházku, když se mi naskytla příležitost nového místa. Do jeslí můžou přijmout dítě mladší 3 let, ale pak ho nechají dochodit školní rok. Ovšem ne každý má to štěstí a jesle v dosahu, toho jsem si vědoma.

A ještě jeden postřeh - záleží na povaze dítěte, ale rozhodně je lepší začít chodit do školky „normálně“ s ostatními dětmi, než pak uprostřed školního roku, když jsou ostatní děti už zvyklé. Anežka začala chodit do jeslí uprostřed školního roku a problém s tím neměla, ale ona je hodně společenská a zezačátku plakala, že nechce domů (dokud tam nemusela spát ;) ).

Přeju hodně štěstí, ať to všechno vyjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2257
11.1.10 16:15

Já nevím, jak je to jinde, ale já bydlím na Hájích v Praze a tady to Městská část a ředitelky školek hlídají, alepsoň tak mi to bylo sděleno..Dokonce nás upozorňovali, že když si dáme víc přihlášek, tak na to přijdou, protože pak se všechny ředitelky sejdou a pomáhají si hledat i volná místa atd..Ale zase jsem slyšela, že někdo to nedodržel a taky se mu nic nestalo. Já myslím, že nejlepší je se zeptat v dané školce, jaké jsou šance a nebo minimálně obejít těch školek víc a pak vybrat tu, která je nejméně obsazená.. :roll: Což je mezi námi docela opruz..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2257
11.1.10 16:19

A ještě mě napadlo, že teď hodně školek otevírá detašované pracoviště (alespoň tady v okolí), kdy dají předškoláky do základní školy, kde mají svoji třídu a proto mají více místa v MŠ pro menší děti. CO jsem slyšela, tak díky těm detašovaným pracovištím se hodně míst uvolnilo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12300
11.1.10 17:19

Ahojda tak já jsem z Hradce a napadlo mě jediný řešení, zkus jesle. My tady máme jedny jesle provozované magistrátem a tudíž docela levné, vyjdou tě na měsíc se v ším všudy kolem 1500,– a berou přednostně právě ty děti dvouleté a výš které nemůžou do školky kvůli věku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lupitaK
11.1.10 17:48

AHa tak s tema jeslema mi to nenapadlo…to se poptam.Myslim, ze by mohla byt malicka sance..
U nas nastesti lze podat vice prihlasek, ale obavam se,ze to nic moc neresi.Jsme pry nejsilnejsi rocnik po 20 letech… :-( My na kluka 10 let cekali a ted si teda „vyzirame“ vsechny chutovky :-?

• Citovat
  • Upravit
1938
11.1.10 19:54

Tak jsem se uz poptala a pry je mozne si podat vic prihlasek, ale stejne se pak reditelky sejdou a proberou to. Na jesle jsem se koukala, na Brno jsou 3 jesle a berou deti pouze do 3 let. :-?
Ja nechapu, kdo tady ten system vymyslel, proc neni rodicak do nastupu do skolky a ne do veku ditete.. Strasny :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7592
12.1.10 10:05

Ahoj,
určitě si ověřit kritéria přijetí, některé školky to mají uvěřejněné i na webu např. www.materskeskolky.cz
a snažit se přiblížit kritériím, pokud např upřednostňují předběžné přihlášky šup tam s ní předem. O sponz.darech a známých…to je známo …

Pokud ti opravdu dítko nevezmou a od 1.1.2011 bys měla nastoupit do práce a kluk nebude umístěn v MŠ, zajdi se stížností nebo dotazem na mětský úřad odbor školství, ti mají řešit problém kapacit školek a zřizovat nové. Počty dětí dle matriky znají, ale dokud si lidé nestěžují moc neřeší :-?

Měla jsem obdobu, kluk narozen 1.1. ale nakonec se nám to podařilo díky předběžné přihlášce a divnému kritériu „kdo dřív přinesl potvrzenou přihlášku od doktora“ :roll:

přeji úspěch …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
5.3.10 17:40

Brzy nám to též nastane

Já bydlím ve Zlíně, ale trvalé bydliště máme jinde. Máme ještě mimino - 1 rok, ale starší Pavlík, který teď v květnu bude mít 3 roky už prostě doma nevydrží - je hodně společenský a inteligenčně popředu, takže další rozvoj jedině potřebuje. Na soukromé školky nemáme penízky a kamarádka už mě straší, že mi ho nevezmou, protože jsem doma s Bětkou. Teď už chodíme na nějaké aktivity a protože není babička v dosahu, našli jsme si přes seriózní agenturu „hlídací tetu“, která se stala součástí rodiny. Sice to taky stojí peníze, ale třeba by se to dalo ukočírovat, když si člověk potřebuje i přivydělat. Teta pohlídá, máma a táta vydělávají korunky a děti jsou spokojeny též. Teda ty naše tetu opravdu milují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27007
6.3.10 09:44

Ahoj já se byla informovat i pro příhlášku a ted čekáme na zápis malému budou 3 roky v listopadu a na září čekáme druhé dítko ptala jsem se(to jsem ještě nevěděla že jsem těhu) a prý mi malého vezmuo bez problémů tak sjem zvědavá u nás se prý an nehraje na to zda oba rodiče chodí do práce nebo je maminka s druhým dítkem doma tka jsem zvědavá jestli nás opravdu vezmou..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pajuš009
29.3.10 15:20

Ahoj, s mladším synem jsem řešila stejný problém. V březnu mu byli tři a do žádné pražské státní školky ho nevzali tak jsem to dočasně vyřešila docházkou do soukromé školky. Od příštího školního roku pak začne asi chodit do státní, teda pokud to dobře dopadne. V téhle malé soukromé montessori školce Vyšehrádek je moc spokojený, tak doufám, že ten přechod do státní zvládne v pohodě.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin