Zkušenosti TEMU

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2902
13.12.24 08:38

@inkakřivák všechna možná. Nedávno jsem o tom poslouchala diskuzi, už si nevzpomínám na čem to bylo, snad na Primě. Ten dotyčný, co si ho tam pozvali, jako že se v tom vyzná, říkal, že my si sice říkáme, k čemu to komu bude, když se dozví, že tam Máňa Vonásková koupila patery spoďary a Venca šroubováky. Ale jde o to, že těch dát stažených z celé Evropy ( třeba) je strašně moc. A my vůbec nevíme kde skončí, kdo s tím co dělá a co všechno se z nich nechá zjistit. Takže ten „někdo“ to pak krásně využije k něčemu, co nám nijak v ekonomickém růstu nepomůže, naopak. Může mít krásný přehled o kupní síle Evropanů, jejich preferencích, a já nevím čeho všeho. Na to jsou experti, aby z toho vytáhli co potřebují. Osobně nemám k takovýmto shopům důvěru, ani když si nestáhnu aplikaci, stejně pak někam jdou údaje o platební kartě, také už se stalo že se strhávaly průběžně malé částky, takže jednotlivec si toho ani nevšiml. Ale zase si to znásobte, kolika set tisícům lidí se toto mohlo stát. A tak dále. Nehledě na otrockou práci, necertifikované výrobky, podporu kdovíkoho kdovíkde. A pak tam lidé nakupují tyhle levné krámy na jedno použití a na druhou stranu tady blbneme s kravinama jako plastová brčka a příbory a víčka k lahvím. Jinak, jasně, ať si každý nakupuje kde chce, to je každého věc, ale možná se trošičku zamyslet nad tím proč, co, a jak, neuškodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80121
13.12.24 08:44

@Buba mara já tam nenakupuji, aby bylo jasno. Jen mi prostě ta démonizace utkvěla. Protože pokud používáš platební kartu, tak víš dobře, že tytéž údaje o tobě muže mít kdokoliv. Třeba moje cesta minulý týden - jízdenky, obchody, jízdenky. Z toho lehce muzes zjistit kdy a v kolik jsem kam jela, kde jsem nakupovala. Nakupujes na eshopech? Totéž. Aspoň já to tak vidím. A rozhodně mne mnohem víc děsí vidina kontroly soukromých hovorů než vidina toho, že v Číně zjistí, že mne baví třeba pletení.
Ad. Otrocká práce - ano, viděla jsem příšerná videa. A vím, že i značky tam šijí. A přesto to lidé kupují. Fast fashion za pár šupů a v Pákistánu a Indii na tom děti nechávají zdraví.
Ad. Ekonomický růst. Věřím, že ten už temu nemuze ohrozit. Ten si ničíme sami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
13.12.24 09:01

@inkakřivák To ano. Souhlasím. Já se snažím omezovat platbu kartou jak to jen jde. Ale někdy to holt nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80121
13.12.24 09:07

Prostě to tak je. A upřímně si myslím, že hlavní důvod brojení proti temu není nějaké shromažďování dat, ale snaha ochránit trh. Protože je fakt, že spousta věcí v obchodech má stejný pů vod, jen cena je úplně jinde.
Vždycky si vzpomenu na jednoho řezníka, v malém městě. Hrozné brojil proti levným parku z Makra. Že on má mnohem lepší, už nevím odkud. A pak jsme ho jednou potkali, jak jel z Makra s několika bednami toho nejlevnějšího. No, aspoň se tvářil, že nás nevidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
13.12.24 09:28

@inkakřivák manzel je ajtak na vyssim postu, prislo mu ofiko varovani, uz nevim, kdo to presne vysetroval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80121
13.12.24 09:35

Před temu? Klidně je to možné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
13.12.24 12:54
@inkakřivák píše: Více

Jedná věc je, že tvoje udaje o používání platební karty má tvoje banka, na kterou se vztahuje evropská regulace a tvoje data nebudou použita pro ucely nějaké evropské vlády.
Jina věc je, pokud informace sbírá cinska vláda.
Pro mě to rozdíl je a dost velký.

• Citovat
  • Upravit
11
13.12.24 12:56

Ano, je to v podstatě to samé jako aliexpress, shein nebo wish. Kvalita nic moc, materiály nic moc. Kupuju tam třeba jen kryty na telefon, na syna bych tam asi nic nekupovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
13.12.24 13:04

Jezis, pro miminko jeste. Lidi vyndejte si hlavu z..tyhle levne o obchody a rutne pofiderni internetove obchody, kde to same zbozi preprodavaji. Vzdyt v tech vecech muzou byt nebezpecne latky, ty bys to fakt daka miminu? Pozitivni test nebezpecnych chemikalii x krat prevysujici normu bylo nalezeno v 85 procentech veci. Kdyz pominu neudrzitelnost, pracovni podminky odkud to pochazi atd atd tak snad by prim melo hrat zdravi ditete ne. Ne odtud bych si v zivote nic nekoupila. A uz vubec ne diteti. A kvalita strasna, jedna kolegyne tam driv nakupovala to je tragedie..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80121
13.12.24 13:50

@Svetluska55 no a teď mi třeba vysvětlí, proč musím momentálně pořád shazovat reklamu na podobné věci, které jsem předevčírem objednávala. Evidentně to vyhodnocuje nějaký program, který musel někdo vytvořit a nainstalovat. Jo? Ptal se mne na to někdo? Zdá souhlasím? Odkud bere kdokoliv tvoje telefonní číslo, aby ti nabízel kdovico. Tyhle informace se u nás taky prodávají.
Nakonec dnes jsem zrovna narazila na článek v nějakých novinách - Evropa nemá páky na tyto obchody a stát přichází o miliardy z obchodu na eshopech. A tam bude ten hlavní problém.
Upřímně pokud někdo prosazuje kontrolu soukromých rozhovorů, je pro mne mnohem neduveryhodnejsi než nějaké temu. A znovu, nekupuji tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
13.12.24 14:06
@Buba mara píše: Více

A ty si myslíš, že jiné aplikace, co máš v mobilu, nijak nesbírají data a někam dál je neposílají? Máš na mobilu Google účet? Měla jsi v době covidu tu vládní aplikaci? Tam ti nevadilo, kam jdou tvoje data?

• Citovat
  • Upravit
80121
13.12.24 14:23

@Snorlaxik Přesně tak. Jo, u nás není internet na příděl, ale kdoví, jak to bude, pokud se EU podaří prosadit ten zákon o šmírování na chatech, a ve všech různých aplikacích.
No a jestli je v Číně na příděl, tak tam ty příděly rozdávají hodně bohatě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
13.12.24 14:32
@Snorlaxik píše: Více

No, já jsem poměrně v klidu. Jediná apka, kterou mám, respektive, kterou musím mít, je George v mobilu. Jinak nic. Kde to jde, platím hotově nebo přes internetové bankovnictví, platební brány nepoužívám. Nějaká vládní aplikace mi do mobilu nesměla, ještě to tak. A ano, vadí mi, že moje data ( jakákoliv) jdou někam, nevím kam a používá je někdo, aby mi cpal třeba cílenou reklamu. A právě proto, že mi to vadí, tak tomu nejdu naproti ještě tím, abych si instalovala do mobilu kdejakou kravinu nebo nakupovala na pofidérních. intetnetových obchodech jako Temu a podobných.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
13.12.24 14:58
@inkakřivák píše: Více

Potvrdila jsi cookies, takže se ti weby snaží nabízet to, co bys asi chtěla.
Telefonní čísla většinou někde uniknou a preprodavaji se nebo je někde generují a přes roboty overuji, jestli číslo existuje (stačí, ze to zvoní nebo že to zvednes).
O kontrole soukromých hovoru jsem nikde nic nepsala, asi máš na mysli například konverzace třeba přes WA, kdy se ti najednou k tomu tématu začne objevovat reklama..o tom nic nevím, takže bez komentáře.
Pro me je ale stejne dost zasadni rozdil mezi obchodními aktivitami, které jsou pravda otravne a bezpečnostním rizikem, kdy o milionech občanů EU a USA na nasbírané informace Čína a čekala bych, že další krok bude možnost ovládání telefonu na dálku, precteni komplet obsahu vcetne pristupovych udaju, kterou tyto aplikace zařídí a potom už se fantazii meze nekladou.
Ale můj názor a nenutím ho.

• Citovat
  • Upravit
80121
13.12.24 15:09

@Svetluska55 ne cookies nepotvrzuje, odmítám. A zrovna na těchto stránkách nebyly. zajimave, co? Na kontrolu soukromých hovoru jsem vkládala odksz. Poctí si, to se ti bude určitě líbit. A k Číně - řeknu to jednoduše. Jestli sis toho všimla, Čína válcuje svět ekonomický. Ona nic víc nepotřebuje. Asi tak.,
@Buba mara Jo, to beru. Tento postoj chápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat