Chudí a rodiny
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
@Anonymní píše:
Ahoj, jak jste nekdo zvladli mit rodinu a manzelstvi aniz byste meli dluhy a tim, ze oba jste vydelavali malo a zili v najmu?
Jde to? Sama jsem z chudsi rodiny, jedinacek. Rodice v najmu, ja ve spolubydleni. Ale nikdy mi nic nechybelo.
Dluhy nebyly ani hlad.
Nevydelavam moc, ale vyziju v pohode.
Nikomu nezavidim, ale jak zvladnou mkt rodinu chudi delnici, hlidaci atd profese kde maji 130 korun-150/h? Tajovych inzeratu je v novinach plno.
Kdyz kazdy vydela kolem 20000 mesicne a najem stoji stejne?
Jako jeden celyplat jde na najem.
40000-20000=20000. A kdyz maji deti to nechapu jak vyziji. Nedejboze nemoc, ztrata prace?
takové příjmy jsou často v místech, kde nestojí nájem tolik.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vokishka píše:
No… 12 tisíc + energie za 2+kk… když máš 25 hrubého + rodičák. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud ti lidi nemají dluhy, tak prostě žijí skromně, no.. taky jsem kvůli závazkům zažila pár chudých let, kdy po zaplacení zbylo sotva 10 tisíc pro lidi na měsíc, tak se holt hodilo na prochajdy pěšky, jídlo se kupovalo jen v akcích, vařily se husté polívky, guláše, čočka, fazole, brambory a těstoviny 100× jinak…
prodávala jsem věci po dětech nebo zbytné věci z domu, tak z toho taky bylo pár stovek, místo dovolené se tehdy jelo jen na výlet a další rok jsem uškudlila na moře busem pár dní v kempu jen s holkama a náhodou to byla jedna z top dovolených, skromná, ale moc fajn ![]()
Pokud oba mají nízký plat, tak holt není dobré si udělat moc dětí, klidně stačí jedno, beztak to vyjde tak na 2+1, zkusit zajistit městské bydlení, pár let jsem v městském krásném prvorepublikovém bytě žila a bylo to OK…
holt se výdaje musí uzpůsobit příjmům a naopak… takže hledat lépe placenou práci, zkusit si dodělat lepší kvalifikaci… cest je spousta… a fajn zážitky s dětma jsou klidně i pod stanem a vlakem, nakonec na to vzpomínám víc a líp jak na all-inclusive…
A osobně po všech těch zkušenostech s léty tučnými i chudými mohu zodpovědně říct, že opravdový pocit štěstí jsem zažila zrovna v těch chudších častěj… děti byly malé, radost byla i z čerstvě upečené buchty nebo pouštění draka za pár kaček, chápeš…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Těžce, v nájmu prostě zažádají o příspěvek na bydlení. A já jim ho přeji a chápu. Takových lidí je dnes plno, ono se to nezdá, ale plat mezi 25-27 tisíci hrubého je dnes běžný a rozhodně ne malý a nestačí na bydlení a jídlo, když si člověk chce pořídit děti a druhý má jen RP.
A nevím, zda si klást tu filozofickou otázku, zda lidé této ekonomické úrovně nemají právo pořídit si dítě? Upřímně, pokud by systém byl takový, že by to neumožňoval těmto pracovitým a slušným lidem se zcela běžnými příjmy, tak je na tom systému něco hodně špatně a pokud to řeší příspěvek na bydlení, tak budiž. Ale je to smutné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mariane.B píše:
Těžce, v nájmu prostě zažádají o příspěvek na bydlení. A já jim ho přeji a chápu. Takových lidí je dnes plno, ono se to nezdá, ale plat mezi 25-27 tisíci hrubého je dnes běžný a rozhodně ne malý a nestačí na bydlení a jídlo, když si člověk chce pořídit děti a druhý má jen RP.
A nevím, zda si klást tu filozofickou otázku, zda lidé této ekonomické úrovně nemají právo pořídit si dítě? Upřímně, pokud by systém byl takový, že by to neumožňoval těmto pracovitým a slušným lidem se zcela běžnými příjmy, tak je na tom systému něco hodně špatně a pokud to řeší příspěvek na bydlení, tak budiž. Ale je to smutné.
Možná bychom si mohli položit další filozofickou otázku. A to - Proč by lidé ze střední třídy, což lidé s příjemem na rodinu cca 50000tis jsou, mají pobírat sociální dávky? To mi zavání, že je něco někde špatně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@PaníBovaryová píše:
No… 12 tisíc + energie za 2+kk… když máš 25 hrubého + rodičák.
píše o platu. A rozhodně neříkám, že je to nějaká slast z toho žít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mas pravdu. Sice se vsude rika, jak v Praze a velkem meste klidne vydelate 50000 a vic, ale skutecne tech 25 hrubeho je bezna mzda.
Pokud je nekdo nejaky remeslnik na ZL, reditel, lekar, pravnik, herec tak vydela dost, ale vetsina lidi jsou spis delnici, prodavacky atd. A abyste vydelali hodne to byste museli brat same prescasy a nemeli byste pak cas na manzela/ku, na deti a kazdy na to nema fyzicky.
Jako ty najmy treba v Praze jsou bezne kolem 20000. Ubytovna pro dva je od 15000 klidne..a nejaka mensi garsonka za mene nez 16000 tak majitel tam jssne pise, ze jen jeden clovek. Nezajima ho to, ze byste to chteli, protoze vam to na prespani staci, ze byste byli stejne furt v praci
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Mas pravdu. Sice se vsude rika, jak v Praze a velkem meste klidne vydelate 50000 a vic, ale skutecne tech 25 hrubeho je bezna mzda.
Pokud je nekdo nejaky remeslnik na ZL, reditel, lekar, pravnik, herec tak vydela dost, ale vetsina lidi jsou spis delnici, prodavacky atd. A abyste vydelali hodne to byste museli brat same prescasy a nemeli byste pak cas na manzela/ku, na deti a kazdy na to nema fyzicky.
Jako ty najmy treba v Praze jsou bezne kolem 20000. Ubytovna pro dva je od 15000 klidne..a nejaka mensi garsonka za mene nez 16000 tak majitel tam jssne pise, ze jen jeden clovek. Nezajima ho to, ze byste to chteli, protoze vam to na prespani staci, ze byste byli stejne furt v praci
Tak v Praze, kde jsou nájmy vyšší, jsou běžně i platy vyšší, nad 30000 hrubého má i prodavačka v supermarketu. V malých městech a na vesnicích jsou nájmy nižší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V Praze sice mate levnejsi MHD (3650 na rok), vice supermarketu, Levne potraviny, blesi trhy, hodne sekacu, bazaru…tam se da dost usetrit, vice moznosti prace nez bydlet na vesnici a bez auta jsou treba spatne spoje, hodne draha doprava, nakupite akorat draze v mistnim malem obchudku nebo ve vecerce…ale ty najmy jsou drahe ve vetsine velkych mest.
Na vesnici zase date dost penez do auta ikdybyste bydleli ve svem
- Citovat
- Upravit
@janickaIII píše:
Možná bychom si mohli položit další filozofickou otázku. A to - Proč by lidé ze střední třídy, což lidé s příjemem na rodinu cca 50000tis jsou, mají pobírat sociální dávky? To mi zavání, že je něco někde špatně.
Tak oni nemají příjem 50 tisíc, když je jeden na rodičáku. A ano, něco je hodně špatně, ale ti lidé za to opravdu nemůžou, že z toho není reálně možné zaplatit bydlení, když i 2+kk stojí s energiemi 20 tisíc už skoro všude.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když na to není, tak hlavně nemít hodně dětí. To pak zavání dluhy…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vokishka píše:
To se jenom myslíš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ten najem za 2+kk, 2+1 je takovy bohuzel skoro vsude. To jedine asi Ustecky kraj, Ostrava a takova mista…tam to bude mene.
Najmy rostou, platy zadna slava.
- Citovat
- Upravit
Smutne je, ze jsou tak nizke platy, ze lide chodi normalne do prace a nestaci to na normalni bezny zivot. Bydleni, energie a dalsi poplatky k bydleni, vyzivne jidlo a ty 1-2 deti by si mela byt schopna rodina, kde 2 lide pracuji, dovolit. Dostupne detske skupiny za rozumne penize, aby se vyplatilo si k rodicaku privydelat i treba prodavacce nebo uklizecce. Aby bylo dost skolek pro trilete deti a ne, ze podzimni deti se dostanou do skolek az skoro ve 4 letech. Aby ve vysledku socialni davky nebyly v souctu vyssi nez plat za praci. Ta prace by proste mela byt adekvatne ohodnocena, coz 20tisic hrubeho za plny uvazek neni. Neda se z toho dustojne skromne zit a tak i pracujici lide musi zadat nejake prispevky od statu, coz neni dustojne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, jak jste nekdo zvladli mit rodinu a manzelstvi aniz byste meli dluhy a tim, ze oba jste vydelavali malo a zili v najmu?
Jde to? Sama jsem z chudsi rodiny, jedinacek. Rodice v najmu, ja ve spolubydleni. Ale nikdy mi nic nechybelo.
Dluhy nebyly ani hlad.
Nevydelavam moc, ale vyziju v pohode.
Nikomu nezavidim, ale jak zvladnou mkt rodinu chudi delnici, hlidaci atd profese kde maji 130 korun-150/h? Tajovych inzeratu je v novinach plno.
Kdyz kazdy vydela kolem 20000 mesicne a najem stoji stejne?
Jako jeden celyplat jde na najem.
40000-20000=20000. A kdyz maji deti to nechapu jak vyziji. Nedejboze nemoc, ztrata prace?