Chudí a rodiny
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@Lucy75 píše:
Pokud ti lidi nemají dluhy, tak prostě žijí skromně, no.. taky jsem kvůli závazkům zažila pár chudých let, kdy po zaplacení zbylo sotva 10 tisíc pro lidi na měsíc, tak se holt hodilo na prochajdy pěšky, jídlo se kupovalo jen v akcích, vařily se husté polívky, guláše, čočka, fazole, brambory a těstoviny 100× jinak…
prodávala jsem věci po dětech nebo zbytné věci z domu, tak z toho taky bylo pár stovek, místo dovolené se tehdy jelo jen na výlet a další rok jsem uškudlila na moře busem pár dní v kempu jen s holkama a náhodou to byla jedna z top dovolených, skromná, ale moc fajn
Pokud oba mají nízký plat, tak holt není dobré si udělat moc dětí, klidně stačí jedno, beztak to vyjde tak na 2+1, zkusit zajistit městské bydlení, pár let jsem v městském krásném prvorepublikovém bytě žila a bylo to OK…
holt se výdaje musí uzpůsobit příjmům a naopak… takže hledat lépe placenou práci, zkusit si dodělat lepší kvalifikaci… cest je spousta… a fajn zážitky s dětma jsou klidně i pod stanem a vlakem, nakonec na to vzpomínám víc a líp jak na all-inclusive…
A osobně po všech těch zkušenostech s léty tučnými i chudými mohu zodpovědně říct, že opravdový pocit štěstí jsem zažila zrovna v těch chudších častěj… děti byly malé, radost byla i z čerstvě upečené buchty nebo pouštění draka za pár kaček, chápeš…
To je tak krasne napsane ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ten najem za 2+kk, 2+1 je takovy bohuzel skoro vsude. To jedine asi Ustecky kraj, Ostrava a takova mista…tam to bude mene.
Najmy rostou, platy zadna slava.
V Ostravě platíme za 3+1 15 tis plus energie. Je nás 5, já mám zkrácený úvazek, manžel pracuje na směny. Naprosto běžně tady lidé žádají o dávky a příspěvky. Ve škole obědy zdarma. Koupit byt je už dlouho velmi náročný podnik. Takže bydlení většinou vyřeší Heimstaden a státní příspěvek.
- Citovat
- Upravit
Když ti v práci řeknou že za 130,– na hodinu na odborné seniorní pozici máš být ráda a že je to standard, chce se ti brečet. Občas i zaměstnavatelé chtějí zamestnance odrbat co to jde. Zase zahodit X let studia, vzdělávání a snahy a jít si sednout někam za kasu je prostě špatně. Zatím se blbě nemáme díky manželovu platu, a šetrnému hospodaření, ale stojí to jeho čas, který nemůže trávit s rodinou. Ale doba, kdy za tu kasu budu muset jít se blíží ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nechci machrovat, jen napíšu svůj příběh. Jsem z vesnice, táta dost chlastal a máma na nás jen řvala. Mají menší barák, splacená hypotéka, samozřejmě sourozenci už jsou taky dospělí. Pokoj v dětství všichni dohromady. Po maturitě jsem šla do Prahy na vysokou. Prvák jsem se rozkoukávala no a pak při škole začala makat, po nocích se učila. Ještě občas dávala peníze mámě. V pataku jsem se dostala do korporátní firmy, kde jsem až do teď. Plat mám přes 50 čistého a svůj byt na hypotéku 3+kk v pěkné novostavbě. Kupováno před 10 lety. Manžel+ jedno dítě. Jen tím chci říct, že štěstí mi samo do klína nespadlo…
- Citovat
- Upravit
Já mám 14tis čistého, částečný úvazek.
Manžel 40tis čistého.
Platí 9tis alimenty. 15 energie, benzín, dřevo, internet a vše ostatní, 5 tis. hypotéka.
Ušetříme dost, máme oba dva a tři roky staré auto bez půjčky, koupené nove, ušetřili jsme.
Nekupujeme blbosti, nekouříme, nepijeme alkohol, každý měsíc ušetříme minimálně 5tis. někdy víc. Občas máme v práci prémie, manžel větší, penize odkládáme.
Oblečení kupuju kvalitní, co vydrží dlouho, na obuvi nešetříme. Platíme si pojištění.
Nepripadame si chudí.
Na dovolenou k moři jsme neměli poslední 2 roky, protože jsme si koupili auta, předtím jsme jezdili do Řecka 1× za rok a 1× za rok Alpy.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Já mám 14tis čistého, částečný úvazek.
Manžel 40tis čistého.
Platí 9tis alimenty. 15 energie, benzín, dřevo, internet a vše ostatní, 5 tis. hypotéka.
Ušetříme dost, máme oba dva a tři roky staré auto bez půjčky, koupené nove, ušetřili jsme.
Nekupujeme blbosti, nekouříme, nepijeme alkohol, každý měsíc ušetříme minimálně 5tis. někdy víc. Občas máme v práci prémie, manžel větší, penize odkládáme.
Oblečení kupuju kvalitní, co vydrží dlouho, na obuvi nešetříme. Platíme si pojištění.
Nepripadame si chudí.
Na dovolenou k moři jsme neměli poslední 2 roky, protože jsme si koupili auta, předtím jsme jezdili do Řecka 1× za rok a 1× za rok Alpy.
A máte děti?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@andelka83 píše:
A máte děti?
Manžel má 2, platí na těch 9tisic alimenty a jsou u nás 10 dní z měsíce.
Platí jim i polovinu na další věci ohledně školních akcí, dává půlku na větší dary typu kolo atd.
- Citovat
- Upravit
Kdyby lide brali normalni mzdu tak by nemuseli zadat furt o nejake davky…
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Manžel má 2, platí na těch 9tisic alimenty a jsou u nás 10 dní z měsíce.
Platí jim i polovinu na další věci ohledně školních akcí, dává půlku na větší dary typu kolo atd.
Tak to vás asi obdivuju. My máme tři, příjem kolem 70 tis, teď už bez hypotéky, auta kupovaná ojetá, k moři nám to teda ještě nevyšlo, natož Alpy. Něco ušetříme, ale žádný zázrak. Chudá si taky teda nepřipadám, ale inflace mi radost neudělala a pořád to rozdychavam. Teď jsme dávali dost za opravu aut, a to si manžel umí hodně udělat sám a tím ušetřit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Kdyby lide brali normalni mzdu tak by nemuseli zadat furt o nejake davky…
Jo no. Před pár lety jsem pracovala ve velké prádelně, platy se tam pohybovaly tak kolem 13-15 tis ( měsíčně, za směnný provoz, kolikrát práce ve svátek, přesčasy..), snad každý měl nějaké příspěvky, protože jinak by to nešlo zvládnout.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@janickaIII píše:
Možná bychom si mohli položit další filozofickou otázku. A to - Proč by lidé ze střední třídy, což lidé s příjemem na rodinu cca 50000tis jsou, mají pobírat sociální dávky? To mi zavání, že je něco někde špatně.
když DVA manželé mají dohromady příjem 50 000 hrubého, tak to fakt ale opravdu není střední třída
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Proc to neni proste tak, ze ten kdo se nesnazi pracovat mel by nizke davky, aby se mu to nevyplatilo proste…a zamestnany clovek na 8 h by mel proste lepsi plat aby to lidi motivovalo makat…aby si dovolil ten najem, dite…nerikam ze luxus, ale aby to jedno dite uzivil i par v normalnim najmu…
Holt ne kazdy neco zdedil. My nic. Jsme proste chuda rodina. Ale rodice se starali dobre, nikdy nebyl hlad, mela jsem vzdy vsechny knizky, normalni hracky, normalni obleceni…holt ne luxus aspon nemeli dluhy.
Nekteri lide jsou proste jednodussi a staci jim malo a treba je jejich prace bavi (uklid, ostraha) ikdyz maji mene penez. Co kdyz jsou takto spokojeni?
Nebo maji nejaky zdravotni, psychicky problem a treba nemohou pracovat vice nez tech 8 h nebo musi dokonce makat na zkraceny uvazek aby jim nevzali duchod.
Jsou lide, co vzali mene placenou praci, protoze tam maji treba klid…ale i mene placena prace muze byt drina, zalezi kde uklizite a co, jaky je kolektiv…
Jsou lide, co je to nenuti nejak se vzdelat…
Proste lidey co chteji makat aspon manualne a chodi do prace by meli mit vyhodu nez ti co ziji z davek
- Citovat
- Upravit
@Jogrr píše:
To jste se ale obecne prilis neposunuli a aktualni ekonomicky vyvoj je taktez proti Vam, realne prijmy jsou cca o 20 procent nizsi, nez napr. pred 2 roky.My treba jen za vzdelani deti dame 50 tisic mesicne a jeste jsme nejedli, nesedli do aut, nebydleli a nic si nekoupili.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Nechci machrovat, jen napíšu svůj příběh. Jsem z vesnice, táta dost chlastal a máma na nás jen řvala. Mají menší barák, splacená hypotéka, samozřejmě sourozenci už jsou taky dospělí. Pokoj v dětství všichni dohromady. Po maturitě jsem šla do Prahy na vysokou. Prvák jsem se rozkoukávala no a pak při škole začala makat, po nocích se učila. Ještě občas dávala peníze mámě. V pataku jsem se dostala do korporátní firmy, kde jsem až do teď. Plat mám přes 50 čistého a svůj byt na hypotéku 3+kk v pěkné novostavbě. Kupováno před 10 lety. Manžel+ jedno dítě. Jen tím chci říct, že štěstí mi samo do klína nespadlo…
Tak to jsi ale měla štěstí na příznivé okolnosti ![]()
- Citovat
- Upravit
Tak tam na tom budeme ještě o pár tisícovek hůř. To budeme muset jít na tu sociálku taky