Chudí a rodiny

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
10651
11.11.23 17:52
@Barbucha3 píše:
Naši byli a jsou dělníci, měli a mají nízké platy. Mamka měla na starosti všechny finance. Uměla velmi dobře hospodařit. Díky ní jsme měli vše, ale oni si určitě s tátou hodně utrhávali od pusy. Mamka s těmi financemi uměla fakt kouzlit. Hodně se vařilo, peklo, nekupovaly se nesmysly. Hodně pracovali, nepamatuju si, že by byli třeba na neschopence. Měli jsme malý byt 3+1, s bráchou jeden pokojíček, ale měli jsme toho hodně (ač třeba z druhé ruky) PlayStation, později počítač, jezdili jsme k moři jednou ročně na dovolenou autobusem, všude se chodilo pěšky (ve městě to šlo), měli jsme i značkové věci, ale mamka vždy koupila kvalitní, aby to vydrželo. Když jsme byli malí, tak oblečení šila. O všechny věci se starala, když byla díra tak se zašila, nevyhodilo se to. Nebo z toho přešila něco nového. Vše co se koupilo vydrželo dlouho, protoze o to pečovala. Třeba i auto. Lyže jsme měli z druhé ruky a jezdili jsme na levnějších kopcích, ne v Alpách. Každý měsíc mamka vždy věděla, že musí ušetřit, aby bylo na ty extra věci. A zvládla to. Dluhy nikdy neměly. Byt si teda koupily v devadesátkách, našetrili na něj a půjčili si malou částku u rodiny. Měly jsme kroužky, jezdily jsme na školní akce. Mamka si málokdy koupila něco pro sebe, což mě mrzí, ale měla jako prioritu nás. Dát nám vše, ale zároveň na co jsme neměli, to nebylo. Já měla krásný dětství. Myslím, že s tím jídlem toho udělala nejvíc, měli jsme i zahrádku, tam nějaká menší úroda, a táta díky práci vozil ovoce a zeleninu, což pomohlo. :kytka:Příspěvek upraven 11.11.23 v 17:43

Jenže on život v devadesatkach a teď byl dost jiný. Jsem dítě samozivitelky, vyrostla jsem v devadesátkach. Máma na nás 3 byla sama a měli jsme to co píšeš taky, žádné sociální dávky tedy nebyly. Máma měla jen 500,– výživné. A když se podíváš na samozivitelky dnes? A vlastně i běžné rodiny? Musí mít sociální dávku na bydlení… Zvláštní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2169
11.11.23 17:56
@Barbucha3 píše:
Naši byli a jsou dělníci, měli a mají nízké platy. Mamka měla na starosti všechny finance. Uměla velmi dobře hospodařit. Díky ní jsme měli vše, ale oni si určitě s tátou hodně utrhávali od pusy. Mamka s těmi financemi uměla fakt kouzlit. Hodně se vařilo, peklo, nekupovaly se nesmysly. Hodně pracovali, nepamatuju si, že by byli třeba na neschopence. Měli jsme malý byt 3+1, s bráchou jeden pokojíček, ale měli jsme toho hodně (ač třeba z druhé ruky) PlayStation, později počítač, jezdili jsme k moři jednou ročně na dovolenou autobusem, všude se chodilo pěšky (ve městě to šlo), měli jsme i značkové věci, ale mamka vždy koupila kvalitní, aby to vydrželo. Když jsme byli malí, tak oblečení šila. O všechny věci se starala, když byla díra tak se zašila, nevyhodilo se to. Nebo z toho přešila něco nového. Vše co se koupilo vydrželo dlouho, protoze o to pečovala. Třeba i auto. Lyže jsme měli z druhé ruky a jezdili jsme na levnějších kopcích, ne v Alpách. Každý měsíc mamka vždy věděla, že musí ušetřit, aby bylo na ty extra věci. A zvládla to. Dluhy nikdy neměly. Byt si teda koupily v devadesátkách, našetrili na něj a půjčili si malou částku u rodiny. Měly jsme kroužky, jezdily jsme na školní akce. Mamka si málokdy koupila něco pro sebe, což mě mrzí, ale měla jako prioritu nás. Dát nám vše, ale zároveň na co jsme neměli, to nebylo. Já měla krásný dětství. Myslím, že s tím jídlem toho udělala nejvíc, měli jsme i zahrádku, tam nějaká menší úroda, a táta díky práci vozil ovoce a zeleninu, což pomohlo. :kytka:

Já takhle žila taky, tak jako většina okolo v těch letech. Bylo pár spolužáků, kteří na tom byli lépe a pár, kteří na tom byl i hůř. Ale většina žila velmi podobně, skromně, ale bylo víceméně na vše včetně školních akcí a normálního kroužků.
Dnes by naši s tou úrovní příjmů samozřejmě přepočítanou na dnešní platy v jejich profesi měli problém tyto věci pořídit.
Hodně lidí okolo mě začíná žít výrazně hůř, než jejich rodiče v podobných profesích v těch devadesátkách.

Příspěvek upraven 11.11.23 v 18:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76232
11.11.23 17:57
@Keyllah píše: :zed:
co jen by si počali bez té hrozné manažerky :think: bylo by jim bez ní líp? :think:

a teď jsi ťukla hřebík na hlavičku, manažerka potřebuje obslužný personál a obslužný personál potřebuje manažerku, potřebujeme se všichni navzájem, špatné je to, že obslužný personál bere takový plat, že má nárok na státní příspěvky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1006
11.11.23 17:58

Přemýšlejte se mnou: všichni dělníci, prodavačky, uklízečky dají na rady chytráků a zvýší si kvalifikaci, půjdou makat do kanclu (těch teplých místeček je neslutečně mnoho).
Zastaví se výroba, obchody se udrží jen ty se samoobslužnýma pokladnama a ti kancelářští bez uklízeček zaniknou někde za hordama nevynesených odpadků :mrgreen:
NEBO zavedeme zákon povinného přidělování partnerů - vždy si jeden nadprůmerně vydělávající s vlastní nemovitostí bude muset vzít toho "podprůměrného.
Tím vyřešíme i šíleně předražené nájmy, na které se všichni skládáme a jsme v začarovaném kruhu - všichni budou bydlet ve svém :palec:
Ne vážně, situace mě hodně trápí, nejde o konkrétní případy, ale náš národ jako celek. Nevidím ani tak problém v platech jako takových, ale v té šílené drahotě, kdy i před pár lety solidní plat je dneska těžce podprůmerný. Dát přes 20 tisíc za pronájem? Mně to přijde jako sci-fi, vůbec si to neumím představit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
11.11.23 17:59

Mě by zajímalo jaké jsou reálné průměrné příjmy lidí. Ne ty statistické, protože mě přijde, že dnes už každý suli co jak může. Na jednu stranu tady máme diskuse, jak mají lidé problémy platit základní výdaje. A na stranu druhou když se podívám do obchodu, tak rozhodně nejsou prázdné a lidé nechodí s prázdnými košíky a taškami.
No a pak mé velké překvapení ty samozivitelky, které každý den vysedávaji v kavárně, jezdí na hory, k moři…
Tak opravdu nevím co si o dnešní době myslet. A kde je vlastně pravda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
11.11.23 18:01
@KaZeAd píše:
Přemýšlejte se mnou: všichni dělníci, prodavačky, uklízečky dají na rady chytráků a zvýší si kvalifikaci, půjdou makat do kanclu (těch teplých místeček je neslutečně mnoho).
Zastaví se výroba, obchody se udrží jen ty se samoobslužnýma pokladnama a ti kancelářští bez uklízeček zaniknou někde za hordama nevynesených odpadků :mrgreen:
NEBO zavedeme zákon povinného přidělování partnerů - vždy si jeden nadprůmerně vydělávající s vlastní nemovitostí bude muset vzít toho "podprůměrného.
Tím vyřešíme i šíleně předražené nájmy, na které se všichni skládáme a jsme v začarovaném kruhu - všichni budou bydlet ve svém :palec:
Ne vážně, situace mě hodně trápí, nejde o konkrétní případy, ale náš národ jako celek. Nevidím ani tak problém v platech jako takových, ale v té šílené drahotě, kdy i před pár lety solidní plat je dneska těžce podprůmerný. Dát přes 20 tisíc za pronájem? Mně to přijde jako sci-fi, vůbec si to neumím představit.

No buď je problém v drahote a nebo ve mzdách lidí. Jak bys chtěla ovlivnit drahotu? A jak mzdy? V těžní ekonomice?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41052
11.11.23 18:02
@janickaIII píše:
Mě by zajímalo jaké jsou reálné průměrné příjmy lidí. Ne ty statistické, protože mě přijde, že dnes už každý suli co jak může. Na jednu stranu tady máme diskuse, jak mají lidé problémy platit základní výdaje. A na stranu druhou když se podívám do obchodu, tak rozhodně nejsou prázdné a lidé nechodí s prázdnými košíky a taškami.
No a pak mé velké překvapení ty samozivitelky, které každý den vysedávaji v kavárně, jezdí na hory, k moři…

Tak opravdu nevím co si o dnešní době myslet. A kde je vlastně pravda.

jezdím kolem Olympie, která je permanentně narvaná -) o víkendu i ve všední dny. Kina plný, restaurace taky, kdy ty ceny už jsou místy k neuvěření. Lidi stále hulí jak fabrika, alkohol frčí ve velkým, silnice plné aut… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
11.11.23 18:03
@janickaIII píše:
Jenže on život v devadesatkach a teď byl dost jiný. Jsem dítě samozivitelky, vyrostla jsem v devadesátkach. Máma na nás 3 byla sama a měli jsme to co píšeš taky, žádné sociální dávky tedy nebyly. Máma měla jen 500,– výživné. A když se podíváš na samozivitelky dnes? A vlastně i běžné rodiny? Musí mít sociální dávku na bydlení… Zvláštní.

Souhlasím, já chtěla spíš vypíchnout to, co jsem popsala. Dnes lidé nejsou tak zvyklí šetřit, něco si nedopřát, opravdu zvládnout uvařit i z mála, spokojit se s dovolenou jinou než mají ostatní na instagramu, vyhodí vše jakmile se to už nelíbí nebo se to mírně rozbije, chtějí extra věci na které nemají, kupují si přehršel věcí, které nepotřebují, chodí na procedury, které nepotřebují, berou si dluhy na které vlastně ani nemají. Už jen třeba když zde někdo zmíní, že nemá auto, no tak nemá. A tak dále. Já kolem sebe zase takovou bídu tedy nevidím, samoživitelky znám teda asi dvě a obě si žijí dobře. Pracují, mají příspěvek na bydlení, alimenty, mají vše co ostatní, k tomu i kosmetika, kadeřnice, apod. Ani jedna není vystudovaná. Jedna je šikovná a dělá rukama a druhá a má celkem obyčejnou práci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41052
11.11.23 18:03
@stinga píše:
a teď jsi ťukla hřebík na hlavičku, manažerka potřebuje obslužný personál a obslužný personál potřebuje manažerku, potřebujeme se všichni navzájem, špatné je to, že obslužný personál bere takový plat, že má nárok na státní příspěvky

souhlas, jen jak se toto vyřeší, až stát nebude mít na státní příspěvky a dávky? protože to se jednou dost možná stane…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
11.11.23 18:04
@Keyllah píše:
jezdím kolem Olympie, která je permanentně narvaná -) o víkendu i ve všední dny. Kina plný, restaurace taky, kdy ty ceny už jsou místy k neuvěření. Lidi stále hulí jak fabrika, alkohol frčí ve velkým, silnice plné aut… :think:

No právě. Mě tuhle kolegyně plakala jak malou mzdu má. Přitom každou zimu jednou na hory, dvakrát za rok k moři. Pak ještě nějaká dovolená v Čechách. Každý víkend na nějaké placené akci (nějaká ta světýlka, Harry Potter apod) Doma prakticky nevaří, kupuje polotovary. :nevim: prý má asi 48tis. Btto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41052
11.11.23 18:05
@Barbucha3 píše:
Souhlasím, já chtěla spíš vypíchnout to, co jsem popsala. Dnes lidé nejsou tak zvyklí šetřit, něco si nedopřát, opravdu zvládnout uvařit i z mála, spokojit se s dovolenou jinou než mají ostatní na instagramu, vyhodí vše jakmile se to už nelíbí nebo se to mírně rozbije, chtějí extra věci na které nemají, kupují si přehršel věcí, které nepotřebují, chodí na procedury, které nepotřebují, berou si dluhy na které vlastně ani nemají.Už jen třeba když zde někdo zmíní, že nemá auto, no tak nemá. A tak dále. Já kolem sebe zase takovou bídu tedy nevidím, samoživitelky znám teda asi dvě a obě si žijí dobře. Pracují, mají příspěvek na bydlení, alimenty, mají vše co ostatní, k tomu i kosmetika, kadeřnice, apod. Ani jedna není vystudovaná. Jedna je šikovná a dělá rukama a druhá a má celkem obyčejnou práci.

Což je pravda, málo kdy v historii jsme se měli tak dobře jako posledních 30let a jak jsme s tím naložili? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9675
11.11.23 18:07
@KaZeAd píše:

Kdyby tahle čistě hypotetická skutečnost nastala, tak buď se zvýší poptávka po takových profesích natolik, že výrazně stoupne plat, za který se budou najímat anebo se zrychlí proces automatizace. Protože co si budem, spousta dělnických profesí dnes existuje jen díky tomu, že jsou levnější než robot :mrgreen: A zánik kancelářských krys kvůli odpadkům mě fakt pobavil :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
11.11.23 18:08
@Barbucha3 píše:
Souhlasím, já chtěla spíš vypíchnout to, co jsem popsala. Dnes lidé nejsou tak zvyklí šetřit, něco si nedopřát, opravdu zvládnout uvařit i z mála, spokojit se s dovolenou jinou než mají ostatní na instagramu, vyhodí vše jakmile se to už nelíbí nebo se to mírně rozbije, chtějí extra věci na které nemají, kupují si přehršel věcí, které nepotřebují, chodí na procedury, které nepotřebují, berou si dluhy na které vlastně ani nemají. Už jen třeba když zde někdo zmíní, že nemá auto, no tak nemá. A tak dále. Já kolem sebe zase takovou bídu tedy nevidím, samoživitelky znám teda asi dvě a obě si žijí dobře. Pracují, mají příspěvek na bydlení, alimenty, mají vše co ostatní, k tomu i kosmetika, kadeřnice, apod. Ani jedna není vystudovaná. Jedna je šikovná a dělá rukama a druhá a má celkem obyčejnou práci.

Souhlasím a tebou, že se nemáme tak zle. Ale netvrdila bych, že lidé si neumí odříct a uvařit z mála apod. To se mě dotýká osobně :lol: ač bych nemusela, tak dělám spoustu věci, které dělala moje máma a které popisujes, že lidé nedělají. Dělám to zcela dobrovolně, ono je to i trochu ekologické, ale to se dnes nenosí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76232
11.11.23 18:10
@Keyllah píše:
souhlas, jen jak se toto vyřeší, až stát nebude mít na státní příspěvky a dávky? protože to se jednou dost možná stane…

na to odpověď nemám, ale pravděpodobně se to stane brzy, a to pořád ještě v této diskusi píšeme o dávkách pro pracující lidi,
ale je spousta nepracujících, kteří dostávají docela štědré dávky :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1006
11.11.23 18:13
@janickaIII píše:
No buď je problém v drahote a nebo ve mzdách lidí. Jak bys chtěla ovlivnit drahotu? A jak mzdy? V těžní ekonomice?

To je právě to, že nevím. Za mě je jediná možnost nastavit ten cenový strop „zhůry“ jak někdo zmínil výše. Ale je mi jasné, že to pravděpodobně nikdy nenastane. Ale vidím to jako řešení, protože neustálé zvedání platů vede akorát k tomu, že nakonec chleba bude stát tisícovku, prostě začarovaný kruh. Upřímně, vydělávat dneska 30 tisíc (což jsem před pár lety vnímala jako slušný plat) a za bydlení dát 20, asi se jdu oběsit :(

Příspěvek upraven 11.11.23 v 18:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat