Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky mám dotaz, náš malý 1měsíc dostal rýmu a kašlík, doktorka mu udělala kontrolní stěry a zjistila mu zlatého stafylokoka v nosíku, bereme pamycon a v případě zvýšené teploty či zhoršení rýmy nám nasadí antibiotika dle citlivosti.Na malého se byla podívat švagrová s neteří (která den nato ulehla se spálovou angínou způsobovanou opakovaně streptokokem).
Jde mi o to:
Děkuji všem za odpovědi poněkud hysterické matce ![]()
Syn ma taky zlatyho stafylokoka, ale je,,jen,, prnasec, nic s tim dr nedelala, ze jemu samotnemu to neublizi, ale ja si tim nejsem jista, budu se ptat na imunologii, zda mi o tom muzou neco rict (jdem na vysetreni kvuli castym kaslum, rymam, zanetum prudusek)
Já to se synem chytla v porodnici. Najednou svědění v nose, krusty…bohužel léčba je většinou neefektivní, antibiotika nezabírají. Je to pravděpodobně na vždy. Zkus zagooglit.
Dcera také měla/má stafylokoka v uchu. Ne tedy zlatého, jiný druh. Dostala atb kapičky do uší. Na jaře mívala také dlouhovlekoucí se rýmy, ale na tohle přišli až když jí začalo téct jedno ouško. Taky nevíme, kde k tomu přišla ![]()
zaměř se u sebe na dostatek vitamínů (hlavně C a D), jez zdravě, vysaď prozatím všechny mléčné výrobky, cukr a bílou mouku. mimoušovi můžeš dávat probiotika pro mimina. a hlavně kojit, kojit, kojit to je pro imunitu dítěte teď to nejlepší.
na rýmu a kašel bych dávala doma do aromalampičky kvalitní mátový eterický olej (Hádek, Nobilis)
Mala si prinesla taky zlatyho stafylokoka (MRSA) v ocickach z porodnice.
Díky za reakce a tipy ![]()
Já právě dle toho co jsemhledala na netu, tak jsem všude četla jak se to špatně léčí a kde co to způsobuje, no uvidíme jak se to u nás nakonec vyvrbí.
Jen jsem se lekla, protože právě neteři ten streptokok způsobuje neustálé angíny a letos už měla čtyřikrát atb, na imunologii s ní nechtějí jít, mají svůj způsob léčení a svůj pohled na nemoci, u staršího už to nějak neřeším, jsme na imunologii zaléčení a už jen tak něco nechytne, ale u malého mám strach, přeci jen to malé tělíčko, imunita skoro žádná.
Vyzkouším tu dietku, nosánek pravidelně čistíme a olejíček kapem eukalyptus, tak vyzkouším i tu mátu až ji seženu a pro jistotu se přeptám na imunologii až půjdem se starším na kontrolu.
Staršího jsem nekolila, tak jsem si myslela, že když semi to tentokrát tak daří, tak se s imunologickýmiproblémy nebudem potýkat, ale možná to moc řeším. ![]()
@Paradise klid, znakem dobré imunity není to že se dítě nenakazí, ale to jak s infekcí bojuje!
Malá má 9t a neb jsem měla pozitivního streptokoka v pochvě, tak se raději udělaly stěry a má stafylokoka aureus (asi zlaty). Hodně chrčí už od porodnice a občas kašle. Bojím se, že jí to zůstane, řešit budeme s Mudr. v pondělí. Nemá někdo zkušenost jak se to řeší???
My jsme zjistili zlatého stafylokoka již v prvním týdnu - malá chrčela celou noc, dostali jsme pamycon, bez zlepšení. Znovu výtěr opět pozitivní stafylokok. Dostaly jsme další atb, opět kapičky do nosu. Po nich už zlepšení a na konci 4.měsíce konečně negativní výtěr ![]()
@botky dorobotky píše:
My jsme zjistili zlatého stafylokoka již v prvním týdnu - malá chrčela celou noc, dostali jsme pamycon, bez zlepšení. Znovu výtěr opět pozitivní stafylokok. Dostaly jsme další atb, opět kapičky do nosu. Po nich už zlepšení a na konci 4.měsíce konečně negativní výtěr
Aha, ja ani mevedela, ze pamycon jsou atb
a to o tom staf. Mudr. nevedela. Takze jeste muze mit pak negativni ster? Ja myslela, ze to je dozivotni, ale mozna jen v tele. Tak snad to taky tak zvladnem, je mi z toho ouzko. Ona kdovi jak to ma dlouho, kde to chytla ![]()
@Bobiska81 No my jsme si to buď přinesli z porodnice a nebo to chytla od nás. Jsme zdravotníci a měli jsme to ve stěru všichni. Vrali jsme Atb 2× úplně všichni. A naposled jsme to měli negativní všichni. Ale říkala jsem si, že pokud nebudou vyloženě problémy (hnusná rýma, teplota), už to nebudu řešit. Teď zas v noci trošku chrochtá, ale jak už je větší, a má větší nosík, není to tak hrozné. Tak je možné, že to je zpět. Ono to nemusí být celoživotně, ale populace je tím prostě promořená, můžete to mít i vy, ani o tom nevíte. Já vůbec na rýmu netrpím a ve stěru jsem ho tam měla opakovaně:)
@mmuerka muzu se zeptat jak se to u vas resilo? Malemu je neco pres 2mesice a ma mrsu v ocich prineslo se to z porodnice
a nikdo nevi co s tim a ja se o neho bojim ![]()
@Paradise u nás to od bratra přešlo na celou rodinu kromě mě… Způsobovalo to všem velké vředy po těle a pomohla až speciálně vytvořená autovakcina v Brně
u drobečka si to nedokážu představit.. snad to brzy poléčíte ![]()
@Paradise dobrý den, můžu se zeptat jestli jste se toho stafylokoka zbavili? Co Vám pomohlo? U nás byl zjištěn v krku, synovi je 9 týdnu, je mi z toho zle
pořád je zahleneny, chrci. Už jsme 3 krát odkládali očkování ![]()