Zlé pocity ve vztahu

31
6.7.23 11:40

zlé pocity ve vztahu

Ahoj, mám problém ve své hlavě, neumím to ani přesně popsat, ale kazí mi to vztah a chtěla bych se toho zbavit. Zkusím napsat co mě trápí, budu ráda za jakoukoliv radu.
Z nějakého důvodu mám pořád potřebu se srovnávat s přítelem, s jeho životem a minulostí a potom mám vždycky pocit, že pro něj nejsem dost dobrá.

Můj přítel je opravdu obdivuhodný člověk, má dobrou práci, hodně kamarádů, hodně toho procestoval, má několik koníčků, má mnohem víc vztahových zkušeností a hodně zážitků o kterých může povyprávět. Navíc je skoro o 10 let starší, takže není divu.
Nechci se nějak litovat, ale mě se hlavně posledních pár let v životě moc nedařilo, měla jsem dost zdravotních problémů, musela jsem se kvůli tomu hodně omezit a pozastavit studium na SŠ, takže mám kvůli tomu všemu docela nalomené sebevědomí. Vlastně tak moc, že jsem ani nechtěla začínat vztah, abych nebyla přítěží, ale do přítele jsem se opravdu zamilovala a dokonce mi hodně pomohl (psychicky) se dostat z nejhoršího. Myslím, že mě má opravdu rád a chce být se mnou.

Na začátku jsem o tom ani moc neuvažovala, ale teď je to horší. Hlavně jde o to, že kvůli těm nemocem a ještě jiným věcem mám určité limity, nemůžu moc cestovat, nemám moc peněz, nemůžu pít alkohol (takže odpadají určité společenské akce), školu musím studovat dálkově takže nemám moc kamarádů a nechodím tolik mezi lidi. Předtím než jsem potkala přítele, jsem s tím byla celkem srovnaná, snažila jsem se radovat z maličkostí a myslím že jsem i přesto byla šťastná. Ale od té doby co jsem s přítelem pořád přemýšlím nad tím, že on v mém věku pořád pařil, cestoval, užíval si života a cítím se nějak méněcenná. Cítím se blbě, protože nejsem víc jako on, nemůžu si s ním o tom povídat a říct nějaké zajímavé historky. On mě sice do ničeho nenutí, ale často se cítím tak trochu pod tlakem že se musím vyrovnat jeho životnímu stylu, že když nebudeme cestovat a dělat všechno co dělal předtím než potkal mě, tak se bude nudit.

Myslíte, že jsem špatný člověk, protože se takhle cítím? Můžete mi prosím nějak poradit? Můžu se nějak změnit, abych to takhle neprožívala? :,(

Příspěvek upraven 07.07.23 v 12:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3852
6.7.23 11:45

Myslím si, že se k sobě nehodíte, a že to cítíš. Nevím, proč s tebou zůstává, ale myslím si, že i z jeho strany to bude jen dočasné. Buď dokud mu nedojde, že s tebou žádné velké cestování a jiné akce nezažije, nebo než najde nějakou, která mu bude v tomto vyhovovat víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4166
6.7.23 11:50

Ja byt tvym pritelem, tak jsem hodne zklamana. Pomohl ti, projevuje se jako spravny pritel, zahrnul te do sveho zivota, stoji o tebe a ty si vymyslis problemy, ktere to vse kazi. Za chvili bude mit pocit totalni marnosti, protoze i kdyby se zblaznil, tak ty stastna a spokojena nebudes, hledas totalni nesmysly, misto abys byla stastna ze te potkalo neco po cem jini jen touzi. Co je ti po tom co delal pred tebou? Ano logicky zil svuj zivot, nekoho mel. Kdyby nechtel byt s tebou tak asi neni ne? Nebo ho poutas retezem nebo ti prijde nesvepravnej? Asi bych ti doporucila nejakou psychoterapii at se srovnas se sebou a svym sebevedomim. A jako zavist mi to prijde a to ve vztahu fakt nenavidim, aby clovek co mi ma byt nejbliz, mi zavidel. On na sobe treba dost makal, neceho dosahl a nejblizsi osobe to vlastne vadi. Az se nad timhle zamysli, mohl by taky rychle utect. I kdyz ty pises, ze je ti samotne i lip, pak nechapu proc mu blokujes sanci, aby mel nekoho, kdo bude megastastny, ze ho ma

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
6.7.23 11:52
@Da12 píše:
Myslím si, že se k sobě nehodíte, a že to cítíš. Nevím, proč s tebou zůstává, ale myslím si, že i z jeho strany to bude jen dočasné. Buď dokud mu nedojde, že s tebou žádné velké cestování a jiné akce nezažije, nebo než najde nějakou, která mu bude v tomto vyhovovat víc.

Asi máš pravdu. Jenže jsme spolu už dva roky a pořád mi říká že mě má moc rád a je se mnou šťastný. Několikrát jsem se ho i zeptala jestli mu to nevadí, ale on pořád říká že ne, že chce být se mnou. Byl na mě na začátku hodně zamilovaný. Možná doufá, že se můj stav časem zlepší, jsem ještě poměrně mladá. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
6.7.23 11:55

@tini Souhlasím se vším co píšeš, já se za to opravdu nenávidím že se takhle cítím. Věř mi že jsem příteli za vše vděčná a v ničem ho neomezuju, obdivuju ho za všechno co dokázal, akorát se cítím zle kvůli tomu že nemůžu být rovnoprávnou partnerkou. Proto sem píšu, protože se skutečně chci změnit a být dobrou partnerkou. Ale nevím jak, chápeš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8444
6.7.23 12:01
@Miliška365 píše:
@tini Souhlasím se vším co píšeš, já se za to opravdu nenávidím že se takhle cítím. Věř mi že jsem příteli za vše vděčná a v ničem ho neomezuju, obdivuju ho za všechno co dokázal, akorát se cítím zle kvůli tomu že nemůžu být rovnoprávnou partnerkou. Proto sem píšu, protože se skutečně chci změnit a být dobrou partnerkou. Ale nevím jak, chápeš?

Proč bys neměla být rovnopravná? Cestování může zaplatit on, pokud cestovat chce. A že nepiješ alkohol, to jedině plus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
6.7.23 12:03
@brisco píše:
Proč bys neměla být rovnopravná? Cestování může zaplatit on, pokud cestovat chce. A že nepiješ alkohol, to jedině plus.

O to nejde. Jde o to že mám zdravotní postižení které mi nedovoluje cestovat na dlouhé trasy, chodit na vícedenní výlety a podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1182
6.7.23 12:16
@Miliška365 píše:
O to nejde. Jde o to že mám zdravotní postižení které mi nedovoluje cestovat na dlouhé trasy, chodit na vícedenní výlety a podobně.

Ale to on věděl ne? :think: takovou už si tě našel. Asi nad tím moc přemýšlíš, přesně jak někdo psal, on je svépravnej a kdyby nechtěl, tak s tebou není. Když do toho budeš takhle pořád šťourat, tak odejde, ale možná by to pro tebe teda bylo dobrý. A logicky, zážitky asi teda nedoženeš a taky moc nechápu, proč se chceš vyrovnat jeho životu, když startovní čáru stejnou nemáte.

Příspěvek upraven 06.07.23 v 12:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5113
6.7.23 12:16
@Miliška365 píše:

Cítíš se s nim „sama“? Nejsi s nim třeba osamocená? Pokud s tebou opravdu chce být, mel by přizpůsobit svůj život tvému, kdyz ty máš omezení a počítat s tím do budoucna. Jinak je to trápení pro oba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5113
6.7.23 12:19
@deniiina píše:
Ale to on věděl ne? :think: takovou už si tě našel. Asi nad tím moc přemýšlíš, přesně jak někdo psal, on je svépravnej a kdyby nechtěl, tak s tebou není. Když do toho budeš takhle pořád šťourat, tak odejde, ale možná by to pro tebe teda bylo dobrý. A logicky, zážitky asi teda nedoženeš a taky moc nechápu, proč se chceš vyrovnat jeho životu, když startovní čáru stejnou nemáte.Příspěvek upraven 06.07.23 v 12:16

Mne z toho plyne, ze ji zanedbává a ona ma pocity méněcennosti a to je špatné do budoucna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
680
6.7.23 12:19

Možná přijdu s trošku odvážným pohledem, ale tvůj partner mi přijde, že se rád přiživuje na tvé nízké energii. Žádný úspěšný muž nebude s nesebevědomou ženou, která nemá žádné zájmy ani koníčky, výjimkou narcistů. Tím ho nechci hned onálepkovat, ale být tebou, tak jsem na pozoru, jaké pocity se v tobě snaží vyvolávat - už jen tím, že s oblibou mluví o svých zážitcích s ex a že si v podstatě vystačí sám. Nemá zájem, abys ty mluvila o sobě, či vyjádřila tvoje vnitřní já. :nevim: Ať je to jakkoliv, nehodíte se k sobě a ty bys potřebovala být chviku sama, nasbírat sebevědomí a hlavně k sobě být upřímná. Sama vyzařovat to, co očekáváš od druhého.

Příspěvek upraven 06.07.23 v 12:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30476
6.7.23 12:20
@Miliška365 píše:

No - já nevím. Lidé, kteří mají skutečné zdravotní problémy a chtějí žít plnohodnotný život, tak se fakt snaží, nevymlouvají se na ně a ten život prostě žijou. U tebe mi přijde, že se za ty problémy schováváš. Holka se základkou, co nic nemůže a nic nejde. Chápu, že se vedle přítele cítíš méněcenně, do jisté míry to tak je. Ale jestli to fakt chceš změnit, změň to - ty sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5113
6.7.23 12:22
@MermaidMotel píše:
Možná přijdu s trošku odvážným pohledem, ale tvůj partner mi přijde, že se rád přiživuje na tvé nízké energii. Žádný úspěšný muž nebude s nesebevědomou ženou, která nemá žádné zájmy ani koníčky, výjimkou narcistů. Tím ho nechci hned onálepkovat, ale být tebou, tak jsem na pozoru, jaké pocity se v tobě snaží vyvolávat - už jen tím, že s oblibou mluví o svých zážitcích s ex a že si v podstatě vystačí sám. Nemá zájem, abys ty mluvila o sobě, či vyjádřila tvoje vnitřní já. :nevim:

No něco takové jsem právě taky psala. Nebude problém se zakladatelkou ale s přístupem jejího přítele k ni. Nesebevědome ženy většinou pozvedne partner který o to stojí, pokud to nedokážou samy. Pocity méněcennosti nemají ve vztahu co delat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
6.7.23 12:26
@hanka.br. píše:
No - já nevím. Lidé, kteří mají skutečné zdravotní problémy a chtějí žít plnohodnotný život, tak se fakt snaží, nevymlouvají se na ně a ten život prostě žijou. U tebe mi přijde, že se za ty problémy schováváš. Holka se základkou, co nic nemůže a nic nejde. Chápu, že se vedle přítele cítíš méněcenně, do jisté míry to tak je. Ale jestli to fakt chceš změnit, změň to - ty sama.

A odkud víš že já se nesnažím? Maturitu už jsem dodělala a studuju dálkově VŠ. Věnuju se koníčkům na které mám (malování, webdesign). Asi nikdo o sobě nemůže říct, že vždycky dělá maximum, ale myslím že mám aspoň snahu se neflákat a nevymlouvat se pořád. Ale jsou prostě věci na které nikdy mít nebudu a s tím je třeba se smířit. Z vozíčkáře prostě horolezec nebude ani kdyby se postavil na hlavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
6.7.23 12:32
@Malá bobina píše:
No něco takové jsem právě taky psala. Nebude problém se zakladatelkou ale s přístupem jejího přítele k ni. Nesebevědome ženy většinou pozvedne partner který o to stojí, pokud to nedokážou samy. Pocity méněcennosti nemají ve vztahu co delat.

Myslím že přítel za to nemůže, aspoň teda ne schválně. Myslím že je skutečně problém ve mně. Smiřování se se svým stavem je pro mě už dlouho velké téma, ale teď s přítelem se to bohužel zkoršilo, protože zatímco dřív jsem nebyla dost dobrá jen sama pro sebe, teď nejsem dost dobrá ještě pro někoho dalšího. Nevím jestli to dává smysl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí