Zlé sny a strach být sama doma

3837
3.11.20 11:24

Zlé sny a strach sama doma

Zdravím, vždy jsem si připadala jako velmi racionální člověk, žádné velké obavy, úzkosti nebo psychické problémy, jsem velmi pozitivní člověk. No a teď mám pocit, že jsem se asi úplně zbláznila. Před pár měsíci jsem se přestěhovala do nového bytu, bydlím už více jak dva roky sama. V předchozím bytě nebyl problém, ale v novém bytě se mi začaly zdát zlé sny, většinou mě někdo zabíjí, pronásleduje, mučí apod. Zda se mi hrozně moc dlouhých snů, každou noc, ne vždy jsou špatné. Nicméně se mi asi před týdnem zdál sen, velmi živý, že někdo přišel ke mně domů, chtěl mi ublížit. Následkem tohoto velmi živého snu jsem se doma začala vyloženě bát, bydlím sama se psem, a pokaždé, když se setmí (a že je to teď velmi brzo) začnu mít velký strach, stále se otáčím, jestli za mnou někdo není, koukám ke dveřím, ve sprše se nedokážu otočit ke zdi :oops:. Bojím se chodby domu, která v tom snu také figurovala, a ona postava, tam byla schovaná. Takže když jdu venčit psa za tmy, tak se bojím otevřít dveře, venku jsem naprosto v klidu a bloumam raději v ulicích, než abych šla zase domů. :oops: moc dobře vím, jak je můj strach iracionální, snažím se si věci odůvodňovat, poslouchat pěknou hudbu, koukat na komedie, ale tak nějak večer nemůžu myslet na nic jiného. Zažil jste někdo něco podobného? Nějaké rady nebo už je to na psychologa? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Lalelale
3.11.20 11:30

Zeptám se trochu blbě, ale neviděs nějaký hnusný film? Já mám hodně bujnou fantazii a občas se mi to děje, když vidím hodně silný horor :roll: jinak se podle mě může stát, že ti něčím byt prostě nevyhovuje, nějaká drobná nuance, kvůli které si na yo nemůžeš zvyknout. Já celý život nesnášela pokoj v jednom dávném bytě, nevím proč, nikdy mi tam nebylo dobře.

• Citovat
  • Upravit
3837
3.11.20 11:39
@Lalelale píše:
Zeptám se trochu blbě, ale neviděs nějaký hnusný film? Já mám hodně bujnou fantazii a občas se mi to děje, když vidím hodně silný horor :roll: jinak se podle mě může stát, že ti něčím byt prostě nevyhovuje, nějaká drobná nuance, kvůli které si na yo nemůžeš zvyknout. Já celý život nesnášela pokoj v jednom dávném bytě, nevím proč, nikdy mi tam nebylo dobře.

Ano viděla, koukáme s přítelem občas na horory, nikdy mi to ale dřív nevadilo, mám je ráda. Samozřejmě poslední dva týdny, co se mi ten strach dostal do hlavy už koukám jedině na komedie. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
3.11.20 11:39

Já bych řekla, že se v tom bytě asi necítíš bezpečně. Ten pes ti nepomáhá? S ním nejsi úplně sama. Co bylo v tom minulém bytě lepší? Je to ve velkém domě nebo někde na vesnici? Třeba by ti pomohlo lepší zabezpečení vstupních dveří, pustit televizi nebo naopak poslouchat hluk od sousedů (jakože tam jsou ještě někde lidi). No a nebo jsou ty sny odrazem úplně jiného stresu a strach z bytu máš jen proto, že se ty sny odehrávají v něm.

• Citovat
  • Upravit
3837
3.11.20 11:45
@Lalelale píše:
Zeptám se trochu blbě, ale neviděs nějaký hnusný film? Já mám hodně bujnou fantazii a občas se mi to děje, když vidím hodně silný horor :roll: jinak se podle mě může stát, že ti něčím byt prostě nevyhovuje, nějaká drobná nuance, kvůli které si na yo nemůžeš zvyknout. Já celý život nesnášela pokoj v jednom dávném bytě, nevím proč, nikdy mi tam nebylo dobře.
Ano viděla, koukáme s přítelem občas na horory, nikdy mi to ale dřív nevadilo, mám je ráda. Samozřejmě poslední dva týdny, co se mi ten strach dostal do hlavy už koukám jedině na komedie. :D
@Kolicek95 píše:
Já bych řekla, že se v tom bytě asi necítíš bezpečně. Ten pes ti nepomáhá? S ním nejsi úplně sama. Co bylo v tom minulém bytě lepší? Je to ve velkém domě nebo někde na vesnici? Třeba by ti pomohlo lepší zabezpečení vstupních dveří, pustit televizi nebo naopak poslouchat hluk od sousedů (jakože tam jsou ještě někde lidi). No a nebo jsou ty sny odrazem úplně jiného stresu a strach z bytu máš jen proto, že se ty sny odehrávají v něm.

Předtím jsem bydlela v garsonce v několika patrovém domě, a až nahoře, kolem mě bylo hodně sousedů a jak to bylo maličké, tak jsem viděla upne všude. Tady jsem v přízemí, je tu pár bytů (bezpečná čtvrť, centrum velkého města, takže i rušno, venku je mi líp než doma), je to větší (2 místnosti), takže nevidím na dveře. Pes je větší, pokud by se něco dělo, někde se něco šustlo, tak bude hlídat, bránit, je naprosto v klidu, protože se opravdu nic neděje a já to mám akorát v hlavě. :oops: Nikdy jsem takto vtirave myšlenky neměla a je to nepříjemné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
3.11.20 11:49

No a že by třeba se přítel na týden nastěhoval, abys měla společnost a třeba by sis na ten byt lépe zvykla? Nebo pozvat kamarádku na přespání?

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
3.11.20 11:55

Hele - úzkosti nejsou slabost, úzkost jako taková je docela důležitý varovný signál. Už od malička jsme s nimi nějak konfrontovaní a nějak se s nimi učíme zacházet.

Pokud jsme vyhráli genetickou loterii a hladinu úzkosti máme spíš nižší, tak se mám docela dobře daří je prostě ignorovat - potlačovat a dělat si to co chceme. Což je fajn.

Ale jen do určité míry - protože potlačení není vyřešení a všechny ty potlačené obavy se ak vespod někde mísí a kvasí a pak se můžou projevit takovýmihle iracionálními úzkostmi.

Ve své podstatně je dobře, že se ti to projevuje takhle, kdy je jasně rozpoznatelné že to je úzkost. Protože taky by se to časem mohlo projevit jako panická porucha - tedy jako ne moc specifické, ale silné zdravotní potíže, které se člověk nejdřív musí naučit spojovat s tím ignorovaným strachem/úzkostí.

Pokud ses letos, kdy je důvodů k obavám a nejsitotě ještě navíc musela stěhovat (zejména pokud k tomu třeba byl důvod rozchod nebo nějaká další velká změna), tak je docela přirozené, že to je spojení s vyšší hladinou nejistoty a že holt ta nádoba na odsunuté strachy je plná a teď se ti tlačí do vědomí zesod a nesrozumitelně.

Co s tím? Je potřeba věnovat chvíli tomu strachu pozornost, porozumět mu, přijmout ho - na strach se neumírá a když se na něj zaměří zkoumavá pozornost, tak vlastně se pak rozlyne.

Mrkni na tuhle knihu

https://obchod.portal.cz/…-jeji-smysl/

Pro to, aby tě teda večerní úzkosti neobtěžovali - běhe večerního venčení zkus běhat, a nebo choďte někam k venkvní posilovně a tam si dej pořádně do těla - intenzivní fyzická námaha rozpouští ony neurochemické látky, kteér úzkost produkuje. Po návratu si dej dlouhou horkou sprchu - to taky pomáhá přepnout mozek z režimu napětí do režimu regenerace.

Zároveň nemusí uškodit projít si internet se všemi těmi návody na očistné a ochrané rituály a něco takového udělat - důkladně vyčistit byt a večer si zapálit aroma lampičku a nějaké svíčky.

Na psychologa ve smyslu že už by si měla úzkostnou poruchu to není.

Ale nechat si trošku pomoci s tím, aby sis té úzkosti dokázala všimnout v čas, když je to kontrolka která říká něco konkrétního, dřív než se z ní stane nespecifická obava navečer by to dost usnadnilo - hele koukám že tady budou za měsíc dělat on-line kurz metody, která s tím umí docela pomoci - na to bych se být tebou přihlásila

https://praveted.info/focusing-online

Tady se o focusingu dovzíš víc, ale na on-line práci ještě nepřešli…

http://focusing.cz/

není to žádná magie a lidi co s tím pracují jsou lidi z pomáhajících profesí, není třeba se bát - a Honza Burian co dělá ten on-line seminář je moc fajn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
3.11.20 12:11

A to bydlis nekde ve starém dome nebo kde? Ja tohle treba znam, kdyz sem bydlela v dome, takova ta historicka zastavba, bylo v nem asi 8 bytu, ale obydlene jenom dva (my a starý pan, co ani nevycházel ven). Mam bujnejsi fantazii a koukat v noci sama na horor, tak sem byla pomalu na mrtvici :D spis bych prisahala, ze tam fakt strasilo, protoze mi obcas padaly různě veci z policek, sami se otvirali dvere atak :mrgreen: ale treba v byte v panelaku, kde byla hromada sousedů, sem byla uplne v klidu, tam sem bydlela uplne sama a nemela sem ani jednou nějaký zly pocit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sahrazad1
3.11.20 12:30

A kde mas postel? Někde v rohu? Můžeš spat klidně v geopatogenni zóně, říká se jim jinak dračí žíly, mrkni na net. Nebo sůl do všech rohu, a po určité době vyměnit, ale pozor, tu použitou nejlépe zahrabat do země.

• Citovat
  • Upravit
255
3.11.20 12:46

Tyhle živé sny znam. Poslední 2 roky se mi zda o bývalém, který mě psychicky i fyzicky týral. Pokaždé když se z toho snu vzbudím, bojím se otočit, jestli neleží vedle mě. Naposled jsem kvůli tomu vzbudila i manžela.
Ale jak píšeš, ze se bojíš sama, ve tmě, kontroluješ dveře. Mám to také. Setmí se a manžel není doma, většinou zalezu k televizi a čekám až přijde. Mám to od malička, kdy jsme se se sourozenci koukali na horor.. Ale neporadím, co s tím dělat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
951
3.11.20 12:48

Myslím, že ti ten byt prostě nevyhovuje. Já jsem to v životě zažila dvakrát. Jedno místo je dům mých prarodičů, nikdy jsem se tam necítila dobře, jako dítě jsem tam nikdy nechtěla spávat, vždycky jsem celou noc zírala do stropu a nemohla usnout. A necítím se tam dobře dodnes, zůstat tam sama po setmění, tak se asi zblázním :D Druhé místo byl náš první společný byt s manželem, tam jsem se prostě jen necítila příjemně, ale strach jsem vyloženě neměla. Pomohlo se jen odstěhovat, v dalším bytě jsem se cítila už dobře a i v našem současném domě se cítím příjemně a strach nemám. Otázka je, jestli je ten tvůj strach vyvolaný jen špatnými sny, nebo jestli se cítíš v tom bytě celkově špatně. Takže buď se přestat dívat na horory, nebo se odstěhovat :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2180
3.11.20 13:00

Snad tu nebudu za nějaký ezoterický pako, ale nestalo se v tom bytě něco třeba kriminálního? Někdo někoho napadl a tak. Nebo cokoli jiného co by mohlo být vnímáno negativně? Někdo je na tyhle věci fakt citlivý a jestli se ti to nikdy nestalo a teď najednou jo tak je to zvláštní. Někdo prostě dokáže vnímat ty nechtěný energie víc než ostatní. Poptala bych se na historii bytu. Nebo ti opravdu jen obyčejně nesedl. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
3.11.20 13:07

Děkuji všem za podněty. Bydlím zde 4 měsíce, začalo to až poslední dobou, možná i tím, jak se zdelšila noc a je prostě víc tma a nejvíc to vygradovalo tím živým snem, ale třeba předevčírem se mi zdálo, že mě zase někdo mučí, probudila jsem se, když mi urizli ruku. :roll: jsem tu v nájmu, ten byt mám ráda, protože je větší a levnější a stěhovat se určitě dřív jak za rok nechci. O zónách v bytě jsem slyšela, zkusím dát postel asi někam jinam. Jestli se tu něco stalo nevím. Asi to jen není být pro mě. Jmuz dlouho si chci koupit lapač snů, ale ten musím prý vyrobit, aby fungoval, tak mě to aspoň zaměstná, a třeba bude fungovat aspoň jako placebo. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
3.11.20 13:10

@Ou děkuji moc, mrknu na to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2180
3.11.20 13:14
@Barbucha3 píše:
Děkuji všem za podněty. Bydlím zde 4 měsíce, začalo to až poslední dobou, možná i tím, jak se zdelšila noc a je prostě víc tma a nejvíc to vygradovalo tím živým snem, ale třeba předevčírem se mi zdálo, že mě zase někdo mučí, probudila jsem se, když mi urizli ruku. :roll: jsem tu v nájmu, ten byt mám ráda, protože je větší a levnější a stěhovat se určitě dřív jak za rok nechci. O zónách v bytě jsem slyšela, zkusím dát postel asi někam jinam. Jestli se tu něco stalo nevím. Asi to jen není být pro mě. Jmuz dlouho si chci koupit lapač snů, ale ten musím prý vyrobit, aby fungoval, tak mě to aspoň zaměstná, a třeba bude fungovat aspoň jako placebo. :D

Tak lapačům snů nerozumím, ale zdát se mi o uříznutých rukách tak taky zbystřím. Neměla jsi třeba hodně náročné období na psychiku? Tyhle hnusoty se mi zdály asi tři týdny po maturitě. V jednom snu jsem byla ve vaně plné pěny a z té pěny se najednou vynořila ruka a byly na ní jen svaly bez kůže atd atd. Dalo by to tu na stránku. Takovýhle kokotiny se mi zdály denně než jsem se po tom maturitním maratónu trošku vyklidnila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová