Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hele neuškodí to, úplně bych na to nespoléhala. Jestli něco, tak spíš sáhni po melatoninu, lepší je ten ve spreji.
pokud zádrhel je v tom, že se ti honí hlavou moc věcí, zkus najet na režim, kdy po 20. hodině už nekoukáš do žádných obrazovak, ale v těch 20. hodin si sedni ke stolu a rukou si začni do nějakého deníku zapisovat to co se ti honí hlavou, z čeho máš obavy, co si přes den prožívala a podobně. Když tyhle věci dáš do vět a napíšeš rukou na papír, uleví se tomu co máš v hlavě a zároveň vlastně zjistíš, že napsané na papíře je to méně strašné, než když se to točí furt v hlavě. Dej si na to budíka, tak 15-20 minut ze sebe hrň věci co se jich chceš zbavit. Pak za tím udělej tlustou čáru - v tom deníku a napiš jednu věc, za kteoru si ten den byla vděčná a tři věci, na které se těšíš na příští den. Pokud tam není nic zjevného, na co se budeš těšit, tak si tam něco naplánuj, i kdyby to měla být jen taková maličkost.
Pak se zdvihni a vydej se ven na ostřejší procházku - tak na 30 minut a pouštěj si přitom do uší nějakou oblíbenou hudbu, ne moc energickou, aby tě to neprobouzelo.
Po procházce poářdně vyvětrej v koupelně, si dej dlouhou sprchu, ještě se trošku protáhni https://www.youtube.com/watch?… a vlez do postele, zhasni a stříkni si melatonin.
Pokud tam jsi s partnerem/kou, tak uspokojivý sex pomáhá odplavit starosti a lépe usnout. pokud jsi bez přítele, tak dobrá masturbace není tak účinná jako sex, ale taky pomůže. A pokud se ti nebude dařit usnout a zase ti polezou do hlavy starosti, pusť si tuhle realxaci a pravidelně ji praktikuj - když u toho usneš, tak jedině dobře
Jinak prášky na spaní kromě toho melatoninu, pokud by ti neseděl zkus nějaké bylinkové extrakty a dávej si před spaním 500 mg hořčíku v nějaké organické vazbě.
A kdyby ani to nezabralo tak zavolej svému praktikcému lékaři a může ti poslat recept sms. S tím že chceš spíš trittico, než sedativa anebo zolpidem.
@Ou píše:
Hele neuškodí to, úplně bych na to nespoléhala. Jestli něco, tak spíš sáhni po melatoninu, lepší je ten ve spreji.pokud zádrhel je v tom, že se ti honí hlavou moc věcí, zkus najet na režim, kdy po 20. hodině už nekoukáš do žádných obrazovak, ale v těch 20. hodin si sedni ke stolu a rukou si začni do nějakého deníku zapisovat to co se ti honí hlavou, z čeho máš obavy, co si přes den prožívala a podobně. Když tyhle věci dáš do vět a napíšeš rukou na papír, uleví se tomu co máš v hlavě a zároveň vlastně zjistíš, že napsané na papíře je to méně strašné, než když se to točí furt v hlavě. Dej si na to budíka, tak 15-20 minut ze sebe hrň věci co se jich chceš zbavit. Pak za tím udělej tlustou čáru - v tom deníku a napiš jednu věc, za kteoru si ten den byla vděčná a tři věci, na které se těšíš na příští den. Pokud tam není nic zjevného, na co se budeš těšit, tak si tam něco naplánuj, i kdyby to měla být jen taková maličkost.
Pak se zdvihni a vydej se ven na ostřejší procházku - tak na 30 minut a pouštěj si přitom do uší nějakou oblíbenou hudbu, ne moc energickou, aby tě to neprobouzelo.
Po procházce poářdně vyvětrej v koupelně, si dej dlouhou sprchu, ještě se trošku protáhni https://www.youtube.com/watch?… a vlez do postele, zhasni a stříkni si melatonin.
Pokud tam jsi s partnerem/kou, tak uspokojivý sex pomáhá odplavit starosti a lépe usnout. pokud jsi bez přítele, tak dobrá masturbace není tak účinná jako sex, ale taky pomůže. A pokud se ti nebude dařit usnout a zase ti polezou do hlavy starosti, pusť si tuhle realxaci a pravidelně ji praktikuj - když u toho usneš, tak jedině dobře
https://uloz.to/…relaxace-mp3
říkám spánková hygiena je, jen prostě nezaberu a v noci se budím a ikdyž spím ten spánek není kvalitní, honí se mě věci hlavou, finanční věci atd… trvá to už déle a po x měsících kdy jsem se to snažila řešit sem akorát nic nevyřešila jen kromě psychické unavy a stresu - že zase neusnu se přidala už i těžká fyzická unava.
Kdyby bylo na mě nechám si na férovku napsat rohypnol, abych se alepson někdy vyspala, ale myslím, že mě to Dr nenapíše a bude mě spís jako ty radit ty věci co už mám zasebou, navíc je to rodinná Dr zná rodiče atd a určitě by jim to řekla…
Taky se popravdě bojím zda bych se po prášcích dokázala vzbudit ráno do práce a závislosti…
tak mě napadl ten konopný olej, že se dá užívat když ne pořád tak třeba obden pár týdnů, možná měsícu než se třeba srovnám…
Hořčík nezabrla, užívám tedka zinek, jako je to lepší s ním, ale musím si ho dát uplně na lačný žaludek a není to ono…
Kapky jsem nezkoušel, jen hulení a opravdu to pomáhá na lepší spánek a uvolněnost. Takže za mě ty kapky vyzkoušet, proč ne. 100× lepší, než antidepresiva či prášky na spaní.
Prosím používá někdo konopný olej před spaním pro regenaraci? Samozřejmě olej, tedy ne THC, hulení atd… hodně firem ty oleje pro regeneraci (těch konopných je několik druhu) doporučuje i na lepší spánek.
Má někdo zkušenost? Poslední dobou mám problémy s usínáním (zalehnu ve 22 a v 1 ráno jsem ještě vzhuru) a zároveň se i budím a i s kvalitou spánku.
Nějaký zdravý životní styl a spánkovou hygienu se snažím držet, ale problém je, že se mě honí spousta věcí v hlavě, díky koronaviru i nějaké finanční věci atd…
Už je to asi 4měsíce co takto nemohu spát (o víkendu zas samozřejmě prospím celý den) a do práce zaspávám atd…
Už sem tak zoufalá, že přemýšlím o práškách na spaní, ale nemá mě je kdo napsat…
tohle je přece jenom přírodnější cesta…