Zletilé dítě si prodloužilo studium o rok - problém?

219
20.10.16 13:00

Zletilé dítě si prodloužilo studium o rok - problém?

Ahoj, dotaz.

Zletilé dítě si ze zdravotních důvodů (psychické nezvládnutí situace v rodině - kvůli otci) prodloužilo studium o rok. Otec na to reaguje tak, že nebude dále platit alimenty, protože studium nebylo dokončeno včas. Obdobně na to reaguje i jeho právník, kterého si na to vzal.

Jak to soudy řeší? Máte zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
66567
20.10.16 13:02

Nejlepší je zeptat se také právníka. Ale i vysoké školy tolerují prodloužení studia o rok, až poté se platí. A je to docela běžné, co tak slyším. Takže si myslím, že by u soudu neuspěl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
20.10.16 13:04

Myslím si, že u soudu mu to neprojde, přestat platit alimenty sám od sebe nemůže, platný rozsudek může zrušit zase jen soud. A on prostě rozložil ročník, dále je studentem. Nemyslím, že projde neplacení alimentů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
219
20.10.16 13:06
@vokishka píše:
Nejlepší je zeptat se také právníka. Ale i vysoké školy tolerují prodloužení studia o rok, až poté se platí. A je to docela běžné, co tak slyším. Takže si myslím, že by u soudu neuspěl.

S právníkem řešíme, dokládáme i lékařským potvrzením. Chtěla jsem jen vědět dopředu. Soudce je chlap, tak to může být problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.10.16 13:06

Anonym kvuli rodine - sestrenka takhle skoncila s tatou u soudu, soud ji to vyzivne priklepnul.

• Citovat
  • Upravit
9935
20.10.16 13:08
@jajsem píše:
S právníkem řešíme, dokládáme i lékařským potvrzením. Chtěla jsem jen vědět dopředu. Soudce je chlap, tak to může být problém.

8o 8o 8o 8o a to, že je soudce znamená co proboha? :nevim:

K tématu, myslím, že alimenty bude muset platit i nadále, nevidím moc nadějně, že by u soudu uspěl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
219
20.10.16 13:10
@terinka4444 píše:
Myslím si, že u soudu mu to neprojde, přestat platit alimenty sám od sebe nemůže, platný rozsudek může zrušit zase jen soud. A on prostě rozložil ročník, dále je studentem. Nemyslím, že projde neplacení alimentů.

Neexistuje rozsudek, po rozvodu jim něco začal platit a protože jsou zletilí, nechtěla jsem je nutit do žalob, pokud otec platil. Teď se ale sám od sebe rozhodl, že přestane. Takže dítě podalo žalobu a on se vzteká a vzal si na to právníka.

Mimochodem je tohle údajně nejlukrativnější zakázka pro právníky. Ten můj mi spočítal, kolik on asi bude platit - za každý úkol asi 15 tis. - a úkony jsou - převzetí zastoupení, informace na soud, vyjádření k žalobě, dopis mému právníkovi, zastupování na soudě… jenom za dva měsíce a cca 2-3 hodinách práce si jeho právník vydělal 45 tisíc Kč. To mu líto zaplatit není…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
219
20.10.16 13:10
@Anonymní píše:
Anonym kvuli rodine - sestrenka takhle skoncila s tatou u soudu, soud ji to vyzivne priklepnul.

Super.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
219
20.10.16 13:12
@Kotatko03 píše:
8o 8o 8o 8o a to, že je soudce znamená co proboha? :nevim:K tématu, myslím, že alimenty bude muset platit i nadále, nevidím moc nadějně, že by u soudu uspěl.

Mám zkušenost, že soudkyně ženy tohle vnímají lépe. Dva soudy, dvě žádosti o výslech bez přítomnosti otce - žena soudkyně povolila, muž soudce ne. V druhém případě bylo předloženo potvrzení o psychickém týrání, ale soudce napsal, že je kluk zletilý a svéprávný, takže není důvod…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
20.10.16 13:14
@jajsem píše:
Mám zkušenost, že soudkyně ženy tohle vnímají lépe. Dva soudy, dvě žádosti o výslech bez přítomnosti otce - žena soudkyně povolila, muž soudce ne. V druhém případě bylo předloženo potvrzení o psychickém týrání, ale soudce napsal, že je kluk zletilý a svéprávný, takže není důvod…

víš, že tam kluk vůnecnemusí? K tomu soudu? Může mít zástupce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9935
20.10.16 13:15
@jajsem píše:
Mám zkušenost, že soudkyně ženy tohle vnímají lépe. Dva soudy, dvě žádosti o výslech bez přítomnosti otce - žena soudkyně povolila, muž soudce ne. V druhém případě bylo předloženo potvrzení o psychickém týrání, ale soudce napsal, že je kluk zletilý a svéprávný, takže není důvod…

Tak já mám tedy zkušenost jinou ;) ale je to tvůj názor, ok 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22263
20.10.16 13:17

No a co? Rok je nic, kdyby si prodlužoval účelově studium pořád dokola, aby měl nárok na alimenty, tak to je jiná, ale o jeden rok si prodlužuje kdekdo, nemusí vyjít nějaká zkouška a hned člvoěk nemá prerekvizitu pro státnicový předmět apod. Otec a jeho právník to prostě zkouší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
219
20.10.16 13:18
@terinka4444 píše:
víš, že tam kluk vůnecnemusí? K tomu soudu? Může mít zástupce.

Musí, přišlo předvolání k osobnímu výslechu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4263
20.10.16 13:19
@jajsem píše:
Ahoj, dotaz.

Zletilé dítě si ze zdravotních důvodů (psychické nezvládnutí situace v rodině - kvůli otci) prodloužilo studium o rok. Otec na to reaguje tak, že nebude dále platit alimenty, protože studium nebylo dokončeno včas. Obdobně na to reaguje i jeho právník, kterého si na to vzal.

Jak to soudy řeší? Máte zkušenost?
:zed: :zed: :zed: :zed: :zed: :zed: :zed: Neznám pozadí ale to zletilé dítě bude taky asi „expert“. :D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
219
20.10.16 13:21
@Fofrník píše: :zed: :zed: :zed: :zed: :zed: :zed: :zed: Neznám pozadí ale to zletilé dítě bude taky asi „expert“. :D

Není, jen studuje dost náročnou školu a psychicky nedalo chování otce. Zůstaly dvě zkoušky, a proto nemohlo jít do státnicového ročníku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna