Žloutenka A v Praze!!!

20656
13.8.08 09:25

Žloutenka A v Praze!!!

Ahoj všem,

právě jsem se v práci dozvěděla od kolegyně, že v Praze se začíná rozjíždět epidemie žloutenky A - u jejího manžela v práci už to mají 3 lidi a mají vyhlášenou karanténu, tak se má „dbát zvýšené opatrnosti a hygieny“. Prý to roznesli narkomani a bezdomovci :-/

Sice je to ta nejmírnější forma ze žloutenek a předpokládám, že všechny si myjete ruce, ale přesto jsem si řekla, že to rozešlu i dál, abyste si dali většího bacha než běžně

Snad to brzo přejde a bude klid

Příspěvek upraven 24.08.20 v 14:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
390
13.8.08 09:44

Ahoj,
mluvili o tom ve zprávách, myslím, že už je to týden. Já nejsem z Prahy, ale to může být všude. Je to síla, můžeš to chytít kdekoliv, metru , v obchodě atd.
Jen, aby se to ještě více nerozneslo, bezdomovcu a narkomanu je všude hodně.
Je dobře, že jsou lidé informovaní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
13.8.08 09:48
Vlastička píše:
Ahoj,
mluvili o tom ve zprávách, myslím, že už je to týden. Já nejsem z Prahy, ale to může být všude. Je to síla, můžeš to chytít kdekoliv, metru , v obchodě atd.
Jen, aby se to ještě více nerozneslo, bezdomovcu a narkomanu je všude hodně.
Je dobře, že jsou lidé informovaní.

tak pro mě je to novinka - nejspíš proto, že zprávy moc nesleduju :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
13.8.08 12:46

jo, to je pravda. Nejvic mne ale vytocil fakt, ze fetaky ockuji zdarma, pry kvuli tomu, aby to nesirili dal, kdezto kdyz budem chtit my nebo deti ockovani tak si ho musime zacvakat!
Jinak radili v tv nepouyivat nadrazni toalety, coz je sice fajn, ale co mate delat, kdyz vylkezete z vlaku a chce se vam…

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
13.8.08 12:48
sandrik píše:
Vlastička píše:tak pro mě je to novinka - nejspíš proto, že zprávy moc nesleduju :-)

No ja taky nevidim od 7 zpravy pac v tu dobu po vecernicku koupeme, deti jedi a pak je zahanim spat. To ovsem nic nemeni na tom, ze nez vlezu na emimino ci jine detske servery, tak si aspon otevru idnes.cz, aby byla alespon castecne v obraze, ci vecer prelouskam noviny, co prinese manzel, i kdyz to vlastne uz moc noviny nejsou…

• Citovat
  • Upravit
20656
13.8.08 13:19
Anonymni píše:
jo, to je pravda. Nejvic mne ale vytocil fakt, ze fetaky ockuji zdarma, pry kvuli tomu, aby to nesirili dal, kdezto kdyz budem chtit my nebo deti ockovani tak si ho musime zacvakat!

co dodat?! :twisted: :twisted: :twisted:

Anonymni píše:No ja taky nevidim od 7 zpravy pac v tu dobu po vecernicku koupeme, deti jedi a pak je zahanim spat. To ovsem nic nemeni na tom, ze nez vlezu na emimino ci jine detske servery, tak si aspon otevru idnes.cz, aby byla alespon castecne v obraze, ci vecer prelouskam noviny, co prinese manzel, i kdyz to vlastne uz moc noviny nejsou…

Noviny nekupujeme a na zprávy na netu (novinky a idnes) se taky mrknu, ale jen zběžně a tak mi kdeco unikne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1293
13.8.08 14:59

Sandrik -
taky jsem to slyšela - myslím asi v rádiu…
To je teda radost, do Prahy občas jezdím - tedy teď jsem delší dobu nebyla, ale na nákupy a tak… Plus různě tam i přestupuju, když jezdím jinam, nebo tam máme srazy se známýma - takže jsem si hned představila jak si v metru osahám nějaké „výživné“ držadlo.

Moje ségra kdysi chytla žloutenku, roznesl to taky jeden bezdomáč, chytl to od něj stánkař, co prodával zeleninu, protože homeless se tam pořád ochomejtal, a následně od něj to chytla půlka města, infekční v sousedním městě tenkrát nestíhalo přijímat - takže pak zrušili ženský mužský dětský oddělení, a byl pokoj ženskejch, vedle pokoj třeba celá rodina… :twisted: :twisted: :twisted:
Je mi teda líto lidí, který to chytnou - jenže co s bezdomovcema...... ach jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
13.8.08 20:31
Anonymni píše:
Jinak radili v tv nepouyivat nadrazni toalety, coz je sice fajn, ale co mate delat, kdyz vylkezete z vlaku a chce se vam…

tuhle jsem ale u diskuse na podobné téma (myslím proč stát platí takovým individuím nebo maj něco zdarma a ostatní platěj) četla vcelku rozumnej důvod (netvrdím, že mě to netočí, ale na druhou stranu je to kus pravdy…) - kdyby jim to neplatili, tak oni si to nezaplatěj a roznesou to dál. Tož radši ať jim to zaplatěj a můžu se bát o něco míň

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
9.9.08 16:16

Ahoj,

od doby založení diskuse to proběhlo několikrát znovu v médiích, nevíte někdo nějaké podrobnosti? Odkud, kde se to nejvíc šíří, jestli je to jen žloutenka A nebo i jiné, jaké má tenhle druh dopady? Holky jsou ve školce a ve škole, jezdíme MHD, naočkovaná na áčko není ani jedna a mrchy se nenechaj… Žloutenku bych fakt nemusela.

Dík za případné informace.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
9.9.08 18:54
Evalu píše:
Ahoj,

od doby založení diskuse to proběhlo několikrát znovu v médiích, nevíte někdo nějaké podrobnosti? Odkud, kde se to nejvíc šíří, jestli je to jen žloutenka A nebo i jiné, jaké má tenhle druh dopady? Holky jsou ve školce a ve škole, jezdíme MHD, naočkovaná na áčko není ani jedna a mrchy se nenechaj… Žloutenku bych fakt nemusela.

Dík za případné informace.

Eva

jak mrchy se nenechaj? Jako nechtěj naočkovat? pokud je chceš očkovat, tak se jich asi nebudeš ptát, ne?

No bejt v Pze, tak to asi teď zvážím…nevim nevim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
10.9.08 13:51

Gabinka,

Evičce nechybí moc do 40 kg, má o 15 čísel na výšku míň než já a fakt se nenechá - při pětileté prohlídce jsem ji zvládla hrubou silou, teď už se na to moc necítím. Zvlášť, když se jedná o opakované očkování. Prostě se zablokuje a bojuje o život. Péťu bych zvládla i by to celkem (i když ne dobrovolně) snesla, ale 1) je už naočkovaná na nebezpečnější béčko, 2) očkování je přece jen zásah do imunity a je třeba zvažovat pro a proti, 3) přidávala bych jí stres v době i tak dost náročného nástupu do školky, 4) pokud se žloutenka neobjeví ve školce nebo u starší ve škole, jsem schopná rizika minimalizovat.

Víte někdo teda nějaké informace k té epidemii?

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2201
12.9.08 13:06

Zloutenka typu B se prenasi krvi, tzn. ze se vetsinou ockuji zdravotnici, kteri s krvi pracuji. K nakaze tedy muze dojit pokud se setkate s infikovanou krvi, napr. pri transfuzich (v CR se ale vsechny krvni konzervy testuji). Nezdravotnici se rutijne neockuji, protoze s krvi do kontaktu moc neprichazeji.

Naopak zloutenkou typu A se muzete nakazit temer kdekoli, rika se ji take „nemoc spinavych rukou“ . Touto zloutenkou se tedy muzete nakazit dotykem, pokud si pak napr. oliznete ruku a nebo budete sahat na nejake potraviny (rohlik), ktere pak snite. Tedy dulezite je, vzdy si poradne umyt ruce (take detem) nez budu jist, po tom co se vratim domu. Myt si ruce casto. Tzn. kdyz byste sahli na neco infikovaneho, ale pak si poradne umyli ruce, neni moc pravdepodobne, ze se nakazite. Tato zloutenka neni v CR prilis rozsirena. Naopak hodne rozsirena ze v zemich tretiho sveta, tzn. vsichni kdo cestujete do Afriky, Asie ci Jizni Ameriky byste se meli nechat naockovat.

Chci vas trochu uklidnit. Totiz vetsinou televize delaji ze vseho velkou senzaci. Kdybyste videli jak jsou lacni po vsech zpravach, pokud se objevi napr nekolik pripadu nemoci, ktera se uz dlouho nevyskytla, hned vsechny TV, radia a noviny volaji, jak to vypada a jestli to nahodou uz neni epidemie…proste jsou lacni po senzaci.

Ale samozrejme chranit byste se meli. takze pokud mate nazbyt nekolik set korun, ockovani vam nevadi a mate obavy, nechte se naockovat proti hepatitis A.
Jiank jsou tu jine nemoci ktere mladez ohrozuji mnohem vic, jen se o nich prave nemluvi,jako treba meningokokova meningitida (tu muzou chytnout ve velkem kolektivu, treba na diskotece. A proti ni je ockovani a ucinne. Nebo ockovani proti klistove encefalitide, ktera se u nas take vyskytuje a je to velmi zakerna nemoc. Proste nemoci je plno a ockovani take. Muzete se nechat proti vsemu oockovat, a nebo si budete mit ruce, budete se vyhybat pochybnym diskotekam :-) a kdyz pujdete do lesa poradne se nastrikate repelentem.

Vsechny zdravim a at se vam nemoci vyhybaji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
12.9.08 14:53

Dovolím si oponovat, proti meningitidě je očkování proti A a C, ale smrtelná je ta B a na to zatím není nic (a meningitida je zatím jediné nadstandardní očko, které máme).

Klíšťovku zatím nemáme, horší průběh je u dospělých, u dětí to obvykle proběhne jako chřipka, takže protože nejsme v místě výskytu, tak jí nedam (mmch všechno je to o individuálním jedinci - někdo nereaguje na nic, někdo na vše - kamarádky holka po klíšťovce skončila v nemocnici s nějakou nemocí, teď nechci kecat, meningitida???)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2201
12.9.08 16:30

Ano mas pravdu, ockovani je pouze proti meningokokova meningitide A a C. naprosty prubeh vsech meningitid ale probehne pouze jako lehka infekce. Proti B vakcina existuje ale neni jeste plne odzkousena.
Jinak meningitida znamena znet mozkovych blan a muzou ji vyvovat jsk ruzne bakteri tak i viry, meningokokovou meningitidu vyvolava bakteri meningokok (Neisseria meningitidis).
Klistovka neboli virova meningoencefalitida, je take zanet mozkovych blan. Je to podobne onemocneni a muze byt uplne stejne nebezpecne. Ano, je pravda, ze deti mohou mit lehci prubeh, ale chripka to neni. je pravda ale ze se na uzemi CR vyskytuje je v malem procentu, oproti jinym klistaty prenasenym onemocnenim.
Pravdu mas v tom, ze to hodne zalezi na imunite toho daneho jedince, nekdo zanet mozkovych blan prejde lehce, jiny musi byt hospitalizovan.
Pises: kamarádky holka po klíšťovce skončila v nemocnici s nějakou nemocí, teď nechci kecat, meningitida???
Myslis, ze po vakcine skoncila v nemocnici? To se mi nezda…vakcina na klistovku FSME-IMMUN je inaktivovana-tzn. nejsou v ni zive viry, nemohou nikoho nakazit. Muze s eale stat, ze je organismus po ockovani oslabeny a clovek chytne jine onemocneni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
13.9.08 10:47

Koalko, mohla bys mi prosím upřesnit:

To co jsi psala o žloutence B jsem měla spojené se žloutenkou C (přenáší se krví, zdroj krev, injekční stříkačky…). Mladší dcera má béčko v povinném očkování - proč se tedy béčko očkuje plošně?

Předpokládám, že máš vzdělání a nějaké zajímavé povolání v oboru - můžu se zeptat jaké?

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast