Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mi mati rikala, ze mam naucit malou spat s plysakem, ze to ji pak pomuze usinat samotne, doma nebo ve skolce, protoze u malych deti ta znama vec trochu dotvari pocit bezpeci… pokud ma uz od mala usinacka plinku, nevidim duvod ji to brat, proc to prosimte vadi priteli?
Pokud myslíš návštěvu psychologa pro přítele, pak určitě. Pro dceru? Ne, proč, proboha. Je naprosto normální a přirozené, že má něco (plyšáka, plinku, usinacek…), co ji dodává pocit bezpečí, pohody a uklidňuje ji to. Synovi je pět, od narození má plyšového psa, který se už rozpadá, koupila jsem mu dva stejné nové, ale ty nechce a s tim starým spí a povídá si a pusinkuje ho. Normální.
@pavlinacurdova asi budu reagovat jako ostatní, plínu bych jako usínáčka nechala. Děti (6 a 4 roky) mají také své usínáčky od malička, i když nyní spíše volí do postýlky celé plyšové království. Mají tam oba dva dokonce narvané metrové plyšové medvědy. Já se jen snažím regulovat množství plyšáků v posteli, aby tam měli vůbec místo na spaní.
Zkus zjistit proč to příteli vadí a zkusila bych mu to vymluvit. Každý člověk, jak dosplělý, tak dítě, má něco, co mu pomůže uklidnit se. U dětí jsou to plyšáci, panenky, u vás plína, u dospělých to je dost často i alkohol či cigareta.
@pavlinacurdova píše:
Ahojky maminky..už od miminka má moje dcera místo šmudlika látkovou plenku. Jenže vždy ji měla jen na spaní a ted ji chce pořád..Když brečí nebo je rozčilená tak se s ní uklidnuje. Přítelovy se to nelíbí takže už jí tu plínku bere..jenže já se bojím aby z toho pak neměla nějaké psychické problémy. Řešil tohle také někdo??Nebo něco podobného??Nemáme raději zajít za psycholožkou?? Děkuji za odpovědi
psychické problémy jí úspěšně vypěstuje přítel, který jí bere muchlací plínu…
psychologa klidně, ale pro přítele, jaký má racionální argument, že mu to vadí? Protože „nelíbí se mi to“ fakt není důvod ![]()
a to, že se s ní uklidňuje? No to je snad dobře, že si našla způsob jak zvládnout emoce..
@pavlinacurdova
Psycholožku ano, ale pro tatínka ![]()
Je to normální. Můj kluk má návyk na plenu taky, bez ni neusne a teď tak poslední měsíc ji vyžaduje i přes den. Nenapadlo by mě mu ji brát…
Náš malej vyžaduje svého metrového medvídka. Buď ráda za plenu, je to mnohem skladnější
je to určitě normální, nechápu, co mu na tom přijde divného…
Naše dcera (5,5 r) má kočku. Má jí od 1,5roku. Přesně jak píšeš, když je rozčílená nebo „jsme jí ublížili“, shání se po kočce. Chodí všude s námi. VŠUDE!
Ale mě ani nenapadlo se nad tím pozastavovat. Až sama uzná, že přišel čas se jí zbavit, tak jí odloží.
Mladší 2,5r má plínu. Taky mi to nevadí.
Mě plenka také nevadí..venku ji nepotřebuje..jenom když je doma. Nejspíš si myslí, že je to pro ni nějak špatné. Řikala jsem kolikrát, že až ji nebude potřebovat tak ji odloží jako odkládají děti dudlík. Jenže si to nenechá rozmluvit.Ted malou dává spát bez plenky. Vždy jsem jí uspávala já. Ted jí uspává on aby nehledala plenku.Je fakt, že už 2 dny se po ní neschání, ale bojím se aby jí to neublížilo. Protože ted když se rozčílí nebo brečí tak už si nemá co vzít. Tak nevím..zda jí nenajít něco nového což doufám nebude metrová Minie.
@barbarossa píše:
Pokud myslíš návštěvu psychologa pro přítele, pak určitě. Pro dceru? Ne, proč, proboha. Je naprosto normální a přirozené, že má něco (plyšáka, plinku, usinacek…), co ji dodává pocit bezpečí, pohody a uklidňuje ji to. Synovi je pět, od narození má plyšového psa, který se už rozpadá, koupila jsem mu dva stejné nové, ale ty nechce a s tim starým spí a povídá si a pusinkuje ho. Normální.
@pavlinacurdova píše:
Mě plenka také nevadí..venku ji nepotřebuje..jenom když je doma. Nejspíš si myslí, že je to pro ni nějak špatné. Řikala jsem kolikrát, že až ji nebude potřebovat tak ji odloží jako odkládají děti dudlík. Jenže si to nenechá rozmluvit.Ted malou dává spát bez plenky. Vždy jsem jí uspávala já. Ted jí uspává on aby nehledala plenku.Je fakt, že už 2 dny se po ní neschání, ale bojím se aby jí to neublížilo. Protože ted když se rozčílí nebo brečí tak už si nemá co vzít. Tak nevím..zda jí nenajít něco nového což doufám nebude metrová Minie.
Co? Tak plenka vadí a budete hledat něco nového???Proboha, vzpamatuj se, je to tvoje dítě, vrať ji tu plenu a chlap ať se jde vyšetřit!!!Blbost opravdu nezná mezí!!!Lituju to dítě!!!
@pavlinacurdova neco noveho at ji ma zase co sebrat?
to uz vubec nedava smysl. Vratit plinku a nazdar (chlapovi se postavit). Jeste rekni ze chlap je furt v praci, diteti se moc nevenuje a pak zavadi takovehle metody ![]()
@pavlinacurdova píše:
Třeba najde
přijde mi sobecké ji brát co má ráda. Není to nic škodlivého, prostě má svoji oblíbenou věc. Nejdřív ji na to jako malou naučit a pak to sebrat. Pak se taková věc hodí, třeba při nemoci nebo něčem, kdy potřebuje jistotu.
Plinku taky detj mely, do 15m i dudlika, ale dbala jsem na to, aby to byly veci dostupne v tu urcenou chvili, tzn. plinka na usinani, nikoli tahat ji venku, dudlik totez. A slo to
Takze jak si to udelate, tak to bude, osobne bych neustupovala, je moc prijemny se pak treba ve spechu balit a v aute si decko umane, ze ted nutne musi mit plinku ![]()
Pravděpodobně je v nějakém větším napětí a potřebuje uklidnění od té plenky.
Podle toho co píšete, tak bych si tipla, že možná vztahy vás všech dohromady nebudou úplně ideální a to může její úzkostnot zvyšovat.
Nejede o zlozvyk, ale o její způsob, jak se neutopit v úzkosti.
Není nejmenší důvod jí ho brát, ale je milion důvodů, proč vyřešit vztahy dospělých.
A pokud s tím půjdete za rodinným psychoterapeutem, tak to půjde snáze a efektivněji, než když se budete ze současných komplikací snažit dostat jen sami.
@zuzouš píše:
Plinku taky detj mely, do 15m i dudlika, ale dbala jsem na to, aby to byly veci dostupne v tu urcenou chvili, tzn. plinka na usinani, nikoli tahat ji venku, dudlik totez. A slo toTakze jak si to udelate, tak to bude, osobne bych neustupovala, je moc prijemny se pak treba ve spechu balit a v aute si decko umane, ze ted nutne musi mit plinku
není třeba problém dítku říct: odjíždíme, vyčůrat, obléct, zvířátko (plínu, dudel) a jdeme.
Když nezapomenu na nějakou svačinu a pití, tak pro pohodu dítka nezapomenu ani na tu plínu a zvíře.