Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ja sice nemam 22 mes.,ale synek se z klidneho mimina zmenil v docela hysteracka po prvnim ocku. Preslo to asi za mesic.Ted jsme tyden po druhem ocku tak cekam s cim prijde ![]()
Nemyslím, že by to mělo souvislost. Kotrmelce v chování jsou v tomto věku vcelku běžné.
@CokeLady Taky jsem už zkoušela nechat jí „vyřvat“ jenže ona tam fakt vydržela skorem dvě hodiny
chodila jsem tam co chvilku, byla svlečená, hračky měla vyházené z postýlky a cloumala celou postýlkou… Jak jsem přišla tak hned ječela „máma hají tadyy“ a furt dokola… Nedržím jí za ruku, ležím ve své posteli a čtu si, ona si v klidu lehne a kouká, převaluje se a pak teprv zabere ![]()
Jsem z ní už fakt úplně nešťastná, celé dny jen ječím, mám pocit že už nedělám nic jiného
Šťávu lije po zemi, jídlo strčí do pusy požvýká a vyplivne když to jde tak na to ještě šlápne
když jí seberu celej oběd a dám jí spát bez jídla, je jí to fuk… spát půjde, ale u příštího jídla se vše bude opakovat
Věci háže ze skříně, hračky vysype všechny na zem a jde od nich, dostat jí k tomu aby je uklidila nebo že je uklidíme spolu i formou hry je na nervy jdoucí hodinová záležitost… O tom co se děje venku už snad ani nemluvím
Jsem z ní úplně nešťastná opravdu, včera večer po dalším výstupu jsem jen ležela v posteli, brečela a proklínala celej svět
už nevím co s ní připadám si jak hrozná máma
Ale neblázni, tím si děcka musí projít, oni se tím rodičům vymezujou. Jako jasně, je to masakr, taky mám pocit, že doma jen vřeštím a přitom jsou to moji miláčkové ![]()
To se zlepší s věkem… a pak s dalším věkěm zase zhorší (puberta) ![]()
Myslím že to spojitost má a citlivá nervová soustava hold zareagovala na horu sajrajtu vpravenou do těla po svém.
Chudák malá ja mi jí líto. Mmch nepíšeš zda to byla první nebo druhá dávka, ale jestli první, to bych asi dost rozmýšlela ![]()
Mmch všem pohybovačům informace přímo z příbaláku o něžádoucích účincích:
myslím, že tam svoji holčičku lehce najdeš ![]()
Méně časté (mohou se vyskytnout až u 1 na 100 dávek vakcíny): infekce středního ucha
4 otok žláz na krku, v podpaží nebo v tříslech ztráta chuti k jídlu nervozita neobvyklý pláč neschopnost spánku (insomnie) zarudnutí, podráždění a výtok z očí (zánět spojivek) bronchitida kašel otok příušních žláz průjem zvracení Vzácné (mohou se vyskytnout u více než 1 na 1000 dávek vakcíny): křeče z horečky alergické reakce
No a kdy to tedy odezní?
chjooo, dávka to byla už druhá, předtím jsme takové problémy neměly, jen jednou po očku měla zvýšenou teplotu a prospala snad celé odpoledne, ale toto ne ![]()
@CokeLady Děkuji, teď jsem zas zviklaná příspěvkem níže ![]()
Spojitost s očkováním to mít může a potom už si na určité Tvoje ústupky zvykla a špatně se to odnaučuje.
Třeba mému dítku bylo po očkování špatně. Tak jsem polevila (společné uspávání nejlíp u prsu) a hádej, pak už ji asi bylo dobře, jenže si na můj ústupek zvykla…
Potom nechutenství: 2 měs. po MMR nejedla a byla téměř plně kojené 18-ti měs. dítě. Zase nevím, jak dlouho ji bylo skutečně špatně a na kolik to potom byl jen zvyk na prso a že si „jen“ odvykla jíst a učili jsme ji to znovu. Nějak se nevztekala až na to usínání, spíš byla taková apaticky „hodná“, to je snad ještě horší, než mít doma akčního raubíře. Přeočkovat jsem nenechala. Čtu teď knihu doba jedová, poučné čtení.
@Anonymní píše:
@quinnyNo a kdy to tedy odezní?
chjooo, dávka to byla už druhá, předtím jsme takové problémy neměly, jen jednou po očku měla zvýšenou teplotu a prospala snad celé odpoledne, ale toto ne
To je to co Ti nikdo nepoví, každý jedinec je unikát, to prostě říct nejde…pravděpodobně tehdy až se s tím tělo nějak popere…a pak taky do jaké míry na to nasedne to, že už je to dítko vychytralé a některé tvé ústupky se mu samozřejmě zalíbí, ale primárně bych jí z toho neobviňovala, přeci jen je ještě maličká a má problém…pro ní OBROVSKÝ
a ty jsi její maminka
kdo jiný už by jí měl pomoct, když né ty
![]()
Víš ono to, že jste neměli reakci na první dávku nic neznamená, ono se to v tom těle prostě kumuluje a jednou ten džbán přeteče (je to podobné jako vznik alergie například) a u vás to hold bylo teď..
Jste dost brzo po vakcíně, takže bych tomu nějaký čas určitě dala, minimálně ten měsíc…a pak případně hledala co dál…existuje možnost třeba homeopatické detoxikace, ale to už je potřeba odborník…moc informací nemám…jsou tu různá témata holek co neočkují, ty by ti jistě poradily.
Přeju ať je brzo líp ![]()
Souhlasím s quinny, tohle očkování je takový sajrajt do těla, že bych se vůbec nedivila.
Sama jsem zatím tohle očkovat nenechala.
Třeba pomůže vakcinacni detoxikace pomocí joalis preparátů. Nám se osvedcilo a i jiné maminky maji s tímto léčebným směrem dobré zkušenosti. Náš příběh http://vakcinacnidetoxikace.webnode.cz
Ať je brzy dobře. Holcicce se ulevi.
Mila zakladatelko, muj nazor je takovy, ze to s ockovanim nema nic spolecneho. Moje dcera, ktera je stejne stara, dela momentalne to same. Priklanim se k nazoru, ze to bude obdobi vzdoru, jak uz tu bylo zmineno. Takze hlavu vzhuru…
.
Zakladatelko, to co popisuješ nastalo u mého mladšího ještě před první dávkou priorixu (dávala jsem mu ji až ve 25 měsících kvůli jeho alergii na bílek). je to klasická ukázka období vzdoru. od 23 měsíců uspávám v postýlce, ačkoliv do té doby dostal pusu, já odešla a on spal. o válení se vztekle po zemi nemluvím, v jednu dobu měl u modřiny na čele, protože při záchvatech mlátil hlavou o skříně. i to nechutenství nastalo (ale před vakcínou). a mohla bych psát romány… dej tomu ještě čas, uvidíš, jak se vše bude vyvíjet dál. mám dobrou metodu - v duchu si říkej „přežít, nezabít“. bude hůř ![]()
Ahojky, jak jsem začala číst, viděla jsem v tom chování pesně svého syna, na kterého toto přišlo ve 2 letech a 2 měsících. Neměl před tím žádné očkování. Oni se kolem 2 let hrozně moc mění - třeba u nás byla obrovská změna v tom, že začal být konečně náš parťák. Ještě jsem to teď rychle hodila do googlu
- od 2-3 let období vzdoru, popisují jej všichni dětští psychologové (dokonce v např. tomto článku: http://is.muni.cz/…ova_Hana.txt ho popisoval už Komenský, samozřejmě Matějček, japonské matky prý pro něj mají speciální název a je to stejně DŮLEŽITÉ OBDOBÍ VE VÝVOJI JAKO PUBERTA!!!
U nás se to projevovalo zejména tím, že v těch zmiňovaných 2 letech a 2 měsících si začal uvědomovat strachy a přestal spát sám.
Den ze dne. Bál se i přes den. Nedávno jsem tu projížděla diskuse ohledně strachu při spaní, protože našemu už byly 3 a má se to spravit ve 3 až 4 letech maximálně.
V té době začal poslouchat zvuky - pořád „mamí, co to je za zvuk?“ - 20× denně… Začal se bát strašidel, bubáků, duchů a čehokoli, o čem do té doby byť jen slyšel, že by to mohlo být strašidelné a začal se na to vyprávat. Začal se bát některých zvířat v ZOO. Začal se bát i některých momentů v tak neškodných pohádkach, jako je Krtek - třeba lva a tak. Normálně dostává z některých pasáží úplné hysteráky a řve, že to mám okamžitě vypnout…
Teď mu byly 3, většina strachů opravdu opadla (a to už jsem se bála, že ho to nepřejde a jestli není divný). Spaní se dostalo na úroveň, že opadlo noční buzení s hysterickým pláčem, ale zatím spí s námi, usíná s námi. Chci to ještě nechat, než to bude v pohodě delší dobu, abych ho přešoupla zpět di jeho pokojíčku. Je to vtipné, že mladší spí sám v dětském pokojíčku celou noc a jen ho položím a odejdu a tenhle „velkyl chlap“, jak se sám nazývá
spí s námi a donedávna se budil několikrát v noci…
Takže držím palce - pevné nervy, ať to dobře zvládáte! ![]()
Ahoj, moje dcera měla po Priorixu podobnou reakci. Nechali jsme ji píchnout hned v těch 15 měsících. Stala se z ní protivná, ufňukaná, uvztekaná holčička. Usínání náročné. Obyvkle nám dá pusu, vezme pejska, řekne pápá, zalehne a usne. Po očkování jsem ji musela držet za ruku nebo hladit po hlavičce a dost dlouho si mě hlídala, abych neutekla. Přes den si začala vymáhat věci tím, že sebou práskla na zem (zvratem vzad). Trvalo to asi 14-20 dnů. Bála jsem se, že to bude trvalé, ale přešlo to.
Ahoj holky, raději anonymně
Prvně chci napsat, že nechci rozpoutat diskusi na téma očkovat nebo neočkovat děti
Od tohoto večera je to na denním pořádku, utíká ke mě když má jít spát ukáže na postel „máma hají“ a pak až teprve si jde lehnout sama. Trvá jí dokonce i hodinu nebo víc než zabere
Tohle u ní vážně od miminka neznám. Celé dny je protivnější, vzteklejší včera dokonce kamarádky holčičku praštila lopatkou když jí nechtěla půjčit bábovku. Neustále se mi válí po zemi když nechce jít třeba do kopce. Začala si vymýšlet i s jídlem, do té doby snědla vše co dostala je to pořádný jedlík… No zkrátka je z ní úplně jiné dítě ani pomazlit se nechce
A tak dumám nad tím, jestli tuto změnu mohlo zapříčinit očkování, nebo jen nastalo období vzdoru?
Jak to mám poznat? Přijde mi to jako velká náhoda, že by tolika změn v chování mé dcery přišlo jen tak a nemá to nic s očkem společného 
Před 10dny jsem byla s dcerou (22měs) na očkování (Priorix). Po očkování neměla ani teplotu nic, byla vlastně úplně v pohodě… Jenže už ten večer najednou nechtěla jít spát sama, nikdy tohle nedělala vždy nás vyháněla vzala medvídka a šla spát. Teď musím chodit spát s ní jinak neusne, stále brečí, vzteká se, vyhazuje všechno na co přijde, mě přijde, že se najednou bojí