Změna jména na matrice

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24798
17.7.11 08:01

Tak my byli taky nejdřív na matrice, nejsme svoji. Matrikářka se tvářila, jak jsou ta jména děsně důležitá, že se to pak nedá už změnit a blabla, sestřička pak na příjmu v porodnici se ptala, jestli opravdu chceme ta jména, co jsou napsaná, klidně by do „svých“ papírů napsala nějaké jiné - takže změnit to určitě musí jít… Ale my dali to už dřív vybrané.
Dokonce se mi zdá, že dítko můžeš pojmenovat až po porodu (to jako určitě můžeš, ale nejsem si jistá, jak dlouho může zůstat beze jména…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5575
17.7.11 08:30

Ahojky,
jména se samozřejmě dají změnit až do té doby, co je po porodu vytisklá tzv. matriční listina (je tak info o porodu a jménu mimi). To se pak další den zasílá na matriku (po vytištění se ale nedá měnit, protože novorozenec je pod tím jménem už uveden do systému a je přiděleno dočasné rodné číslo).
Jinak máte moc hezké jména: Meliska i Lukas. My budeme mít Maxe (jenom krátkou vezri, ne Maxmilián), také proto, aby nebylo úlně české.
Já jsem se vdávala v průběhu těhu a rozhodla jsem se, že si příjmení nechám v mužském rodě - Müller, prostě se mi to líbí a možná v budoucnu pojedem za prací do zahraničí (manžel je čech :lol: , já slovenka). Když jsem se ptala, jak to bude u mimi, tak nám řekli, že pokud to bude holka, v porodnici bude mít Müllerová a my si pak musíme zažádat o změnu příjmení. Zdá se mi to zbytečná byrokracie, když otec i matka jsou Müller. Tak jsem i ráda, že bude syn, protože jedno vyřizování nám odpadlo. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
17.7.11 08:44
arcanobacterium píše:
Ahojky,
jména se samozřejmě dají změnit až do té doby, co je po porodu vytisklá tzv. matriční listina (je tak info o porodu a jménu mimi). To se pak další den zasílá na matriku (po vytištění se ale nedá měnit, protože novorozenec je pod tím jménem už uveden do systému a je přiděleno dočasné rodné číslo).
Jinak máte moc hezké jména: Meliska i Lukas. My budeme mít Maxe (jenom krátkou vezri, ne Maxmilián), také proto, aby nebylo úlně české.
Já jsem se vdávala v průběhu těhu a rozhodla jsem se, že si příjmení nechám v mužském rodě - Müller, prostě se mi to líbí a možná v budoucnu pojedem za prací do zahraničí (manžel je čech :lol: , já slovenka). Když jsem se ptala, jak to bude u mimi, tak nám řekli, že pokud to bude holka, v porodnici bude mít Müllerová a my si pak musíme zažádat o změnu příjmení. Zdá se mi to zbytečná byrokracie, když otec i matka jsou Müller. Tak jsem i ráda, že bude syn, protože jedno vyřizování nám odpadlo. :mavam:

Dyť to říkám, že je to všechno zbytečná byrokracie, na něco se u nás lpí zuby nehty a jiné věci odbývají, jak můžou darebáci. S tou změnou jména po narození si taky myslím, že je to spíš o tom na jakou sestru narazí člověk na příjmu v nemocnici a taky na jakou má štěstí úřednici na matrice. Některé jsou slušné, dá se s nima domluvit, ale jiné jsou tam protivné a dokážou člověka znechutit, že by si raději předem tu změnu rozmyslel :zed: tak u nás v ČR funguje všechno, proto nesnáším chození po úřadech, je to na palicu všude :zed: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5575
17.7.11 08:55

Ivčo máš úplnou pravdu. Já už žiju v ČR od roku 2000, mám trvalý pobyt, chci si zažádat o občanství. Teď jsem se vdávala a protože mám status „zahraničný slovák“, t.j. s pobytem v ČR, ale s pasem SR, musím si vyřizovat SR pas a pak následně doklady v ČR.

Ale ejhle velký problém - SR mi neuzná oddací list z ČR, proto jsem si to šla vyřídit na ambasádu v Praze. K neuvěření uznání oddacího listu trvá 3-4 měsíce jasně, že za poplatek 8-o a až poté si můžu vyřídit pas a poté doklady v ČR. To zrovna budu rodit, nebo budu těsně po porodu, takže s malým budu muset běhat po úřadech (v ČR mám všechny účty, spoření, hypotéku, zaměstnání, pojištění a tam potřebuji konečně oznámit, že se mi změnilo jméno).

Vzhledem k tomu, že jsem těhu, nechtěla jsem cestovat daleko - musela bych do Bratislavy na specielní matriku, pak do Nitry k potvrzení SR občanství a pak do místa původního trvalého bydliště se žádostí :zed: :zed: :zed:

Takže byrokacii zdar :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
17.7.11 09:07
arcanobacterium píše:
Ivčo máš úplnou pravdu. Já už žiju v ČR od roku 2000, mám trvalý pobyt, chci si zažádat o občanství. Teď jsem se vdávala a protože mám status „zahraničný slovák“, t.j. s pobytem v ČR, ale s pasem SR, musím si vyřizovat SR pas a pak následně doklady v ČR.

Ale ejhle velký problém - SR mi neuzná oddací list z ČR, proto jsem si to šla vyřídit na ambasádu v Praze. K neuvěření uznání oddacího listu trvá 3-4 měsíce jasně, že za poplatek 8-o a až poté si můžu vyřídit pas a poté doklady v ČR. To zrovna budu rodit, nebo budu těsně po porodu, takže s malým budu muset běhat po úřadech (v ČR mám všechny účty, spoření, hypotéku, zaměstnání, pojištění a tam potřebuji konečně oznámit, že se mi změnilo jméno).

Vzhledem k tomu, že jsem těhu, nechtěla jsem cestovat daleko - musela bych do Bratislavy na specielní matriku, pak do Nitry k potvrzení SR občanství a pak do místa původního trvalého bydliště se žádostí :zed: :zed: :zed:

Takže byrokacii zdar :pocitac:

To jsou opravdu blbci ti nahoře, to se ani slušně říct nedá. Hlavně, že když vyřizují oni nebo jejich známí, tak jde vše okamžitě bez čekání, parchanti jedni! To je to samé, sestra si teď po 4 letech co žijí v Praze koupili auto, zatím ho neptřebovali, mají tam koupený byt, ale trvalé bydliště mají oba ještě ve Zlíně. Vyřízení značek a všech formalit trvá normálně min.30 dní, pokud uplatíš úředníka, tak máš značky do dvou dnů a to je sakra rozdíl. Kdy je potřebují hned, že máme obě nějaké vyřizování ve Zlíně koncem měsíce, aby zas nemuseli jet vlakem. Přece jen auto je pro ně úspora času. Švagr pracuje i v autě na noťasu, když segra pojede, takže i přitom vydělává. Ale je vidět, jak a kdy to funguje, každý je tu prostě úplatný i ten nejspodnější úředník i ti zmetci co si je volíme. Bych jim dala lopatu a upaluj na měsíc pracovat …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
17.7.11 14:47

Já bych určitě zašla na matriku, taky jsme měli sepsaná křestní jména už před porodem (jinak na to dávají papír až po porodu) a v porodnici se mě už na jméno nikdo neptal, rovnou pak odeslali papíry na matriku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sandra752
1.10.12 21:10

Ahojda holky, obnovuji diskusi.Mam dotaz, snad budete nektera vedet, jak ti je aktualne. S pritelem jsne byli uznat otcovstvi. Rovnou jsme nechali napsat prijmeni po priteli a vybrali jmena pro holku a kluka ktere tan jsou uz napsany.TP mam za 5 tydnu.Lze jeste v porodnici jmeno zmenit??? ;-)

• Citovat
  • Upravit
1
2.8.14 09:08

Zmena prijmeni pred narozenim

Ahoj holky :mavam:,potrebovala bych poradit…mam s ex pritelem prohlaseni o otcovstvi a jeho prijmeni uvedeno pro maly, ale na vybavicku mi zatim neprispiva a to za mesic jdu rodit a vubec o mimi nejevi zajem, asi je jen pysny na titul otec, ale moc mu nedochazi, co to obnasi :,( :twisted:…Dalo by se to nejak zmenit, nez se maly narodi i bez jeho souhlasu? Moc diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí