Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jo jsi jeb. lá a zjevně typ „když nemám žádný problém, tak si nějaký vyrobím“ ![]()
Chudák dítě ![]()
@Apolena05 píše: Více
Proč chudák? Je spousta lidí a dětí, kteří nejsou s jménem spokojení..
Jak že ji druhé jméno přiděláš a ona si pak vybere, které bude chtít? Jakože se bude jmenovat Anna Marie a ona si pak bude říkat jen Marie? Akorát to bude dělat bordel ve škole, na úřadech apod. Plus to vysvětlování proč je teda “jen” Marie když je i Anna ![]()
Každopádně o jménu by si už teď měla rozhodovat ona, pokud s tím není ok, je to její jméno ne tvoje, měla bys na to brát ohled (teď už se to tebe netýká).
Známá měnila dítěti jméno, ale bylo to tak do dvou měsíců od narození. A pak od kolegyně syn si nechal hned po dovršení plnoletosti změnit křestní jméno, které měl po otci. Bylo teda fakt hloupé, tradiční rodové. Matka mu ho dát nechtěla, ale otec na něm trval a ona pro klid souhlasila. Takže se ho kluk zbavil až jako čerstvě dospělý, kdy do toho otec neměl co mluvit. Ale už když nastoupil na průmyslovku, nechával si od spolužáků říkat tím nově zamýšleným jménem (normálním, hezkým, ne nějaký extrém).
Být tebou, nechám dítěti zapsat druhé jméno, které se ti líbí, tím ho oslovuji a časem si na něj zvykne. Okolí bych to prostě oznámila, můžou si myslet co chtějí…
Ja myslím, ze sis na to vybrala dost špatnou chvili. Mela jsi to udelat co nejdřív po narození anebo to nechat na pozdeji, az se dite rozhodne samo. Ve dvou letech to nechape, takze ti k tomu svůj názor neřekne. Zároveň je ale uz dost velký a na svoje jméno zvykly. Když mu začneš najednou říkat jinak, bude dost zmatený. Okolí bych v tomto případě neřešila, to je vaše věc a lidi si vašem zvyknou na vsechno. Řešila bych to svoje dite. Neudělala bych to.
@izabe ano máte pravdu, já ani nechci změnit. Jen se ptám pro názor. Samozřejmě to nechám na dítěti, pokud se mu nebude líbit jméno ať si vybere samo. Myslela jsem to tak, že bych pridelala jen to druhé. Jakože teď se jmenuje Nella ale měla to být Natálie. Tak že bych přidala jakoby Nella Natálie a ať si vybere v budoucnu jméno které se jí líbí a to druhé si odstraní a změní jen na jedno. Tak to tedy měla známá. Měla dvě jména od rodičů a líbilo se jí jen jedno, tak si to druhé nechala odstranit.
@Midaku jasné, samozřejmě že nechám na dítěti, jednou až bude větší, bude vědět jak se mělo jmenovat, třeba si jej změní.
@Kriss94 jméno bych změnila pokud by se dítě v rodném listě jmenovalo jinak, než jak se mu ustálené v rodině říká. Například, mám tetu která se jmenuje Helena po babičce, ale říká se jí všude Jožko protože tatínek chtěl synka Pepu, ale narodila se mu dcera. Tak jí umanutè začal říkat od miminka Jožko, ujalo se to a tetě nikdo jinak neřekne. Že je vlastně Helena většina lidí ani neví.
Jméno si neměnila, jen vysvětluji ten příklad kdy bych změnu jména pochopila.
Ja nevim, no. Na me to působí tak, ze dite bude vyrůstat v tom, ze ma špatný jméno. To tu změnu pak fakt chtít bude a ty vlastne dosahnes svého. Ale dite bude mit v hlavě zmatek a změna z jeho popudu a kvůli jeho názoru to fakt nebude. Co kdyz přijde s tim, ze chce uplne jiné jméno? Nedelj v tom bordel. Bud to nech tak, jak to je, a nic neres. Anebo to hned zmen, ale uplne, kompletně a co nejdriv. Nic mezi tim bych neprovadela.
@Kriss94 píše: Více
To na mě trochu působí tak že do ní budeš vštěpovat jak se ve skutečnosti měla jmenovat a jak se ti to původní jméno líbí více a tak bude od ní očekáváno, že si nechá zrovna to, které se líbí tobě. Teď je ještě malá takže bude vyrůstat s vědomím, že má špatné jméno, které se mamince nelíbí.
Pokud se tím tolik trápíš, tak jí to druhé jméno připiš, i když teda zrovna Nella Natálie, nevím no… už jen to, že bude celý život muset hlásit „Nella se dvěma L“ je vopruz
Ale fakt bych nečekala, že jí tím druhým jménem někdo bude říkat nebo že si ho sama vybere jako „hlavní“, až bude starší. Bylo by to prostě jen pro tvůj lepší pocit. A určitě bych jí tím nemotala hlavu, že má dvě jména a má na ně slyšet.
Synovi je 12 a dodnes jsem si na jméno nezvykla, on taky není se jménem spokojený. Jsme domluvení, že si přidá druhé jméno, už ho v cizím kolektivu začíná používat. Drží ho tři roky. Je to jmeno, co mi na něj i sedí lépe. Vybral si ho sám.
Takže bych klidně jméno přidala. Dětí, co mají dvě jména, postupně přibývá.
Dobrý den. Je tu někdo, kdo měl od porodu nejspíš nějaké stálé poporodní vyšinutí a nemohl se s jménem dítěte mnoho let popasovat a nakonec jej změnil? Ano přijde mi to na hlavu. Ale jen mě to zajímá, zda někdo nebo rodiče vám nezměnili v pozdějším věku jméno a jak se k tomu okolí popasovalo. Mám dceru která se jmenuje nějak, to jméno v plánu před porodem nemělo, být.. nevím proč mi hráblo v hlavě a dala jsem jiné, než to které být mělo. Jsou ji 2 roky a doteď toho stále lituju a nesnáším se za to. Napadlo mě leda to druhé jméno ji přidělat, ať si v pozdějším věku vybere sama které chce mít jedno z těch dvou. Jak popřípadě okolí na změnu připravit, že už dva roky jí říkají jménem, na které jsou zvyklí, ale matka je jeblá na mozek..?🙈 😏