Změna kariéry - IT
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Doporučuju začít tím kurzem.. ten obor je tak specificky a bez základních znalosti tě asi nikdo nevezme. Sama jsem přemýšlela stejně. Po pár kurzech od czechitas jsem zjistila, že to není nic pro mě. Tak zkus nejdřív nějaký kurz a uvidíš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja tomto oboru pracovala(ted RD)Take doporucuji nejdriv zkusit projit kurzem. Zjistit, zda by vas to opravdu bavilo a pokud ano, tak ten kurz bude do CV prinosem. Lidi je v tomto oboru nedostatek, takze myslim, ze sance ze Vas nekde vezmou je velka. Videla jsem i nejakou akademii, kde vas zauci a prislibi praci.
Prace je to celkem narocna. Ze zacatku to vypada lakave, ale je potreba toho dost znat a neustale se vzdelavat. V oboru jsem pracovala x let a furt mi prijde, ze toho vim malo.
Ja osobne nevim, zda se budu chtit k teto praci vratit.
- Citovat
- Upravit
@Anca12345 píše:
Doporučuju začít tím kurzem.. ten obor je tak specificky a bez základních znalosti tě asi nikdo nevezme. Sama jsem přemýšlela stejně. Po pár kurzech od czechitas jsem zjistila, že to není nic pro mě. Tak zkus nejdřív nějaký kurz a uvidíš.
Můžu se zeptat? Jaké kurzy od czechitas jsi přesně měla? Kolik casu jsi tomu věnovala ( par jednodenních kurzu nebo semestrální kurz?) a co tě přesvědčilo ze to není nic pro tebe? Zajímá mě zkušenost nekoho kdo si kurzy prošel a v IT nepracuje. Všude čtu jen samé pozitivní zkušenosti. Jsem teď přihlášena na několik úvodních kurzů a nevím co od toho čekat. Díky
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Ja tomto oboru pracovala(ted RD)Take doporucuji nejdriv zkusit projit kurzem. Zjistit, zda by vas to opravdu bavilo a pokud ano, tak ten kurz bude do CV prinosem. Lidi je v tomto oboru nedostatek, takze myslim, ze sance ze Vas nekde vezmou je velka. Videla jsem i nejakou akademii, kde vas zauci a prislibi praci.
Prace je to celkem narocna. Ze zacatku to vypada lakave, ale je potreba toho dost znat a neustale se vzdelavat. V oboru jsem pracovala x let a furt mi prijde, ze toho vim malo.
Ja osobne nevim, zda se budu chtit k teto praci vratit.
Také se zeptam - na jaké pozici? Testovani, nebo programování? Znalosti v jakém smeru?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Také se zeptam - na jaké pozici? Testovani, nebo programování? Znalosti v jakém smeru?
Testovani. Dobry tester by ale v podstate mel byt i trochu programator. Na testery uz jsou celkem velke naroky (dost casto chteji, aby umel psat i automatizovane testy atd.). Anglictina je take casto potreba.
Urcite to neni prace pro kazdeho.
Hodne zalezi na firme. V nektere firme mize byt prace celkem jednoducha a v nektere na palici. ![]()
- Citovat
- Upravit
Ahoj, já se můžu podělit s osobní zkušeností. Studovala jsem ekonomku, nicméně už na vysoké jsem při praxi došla k tomu, že se daním dlouhodobě věnovat nechci (bavilo mě to, ale viděla jsem u starších holek, kolik zodpovědnosti, úsilí a přesčasu ta práce vyžaduje - a jak blbě jsou za to finančně ohodnocené… a to já se zadarmo udřít nehodlám
).
Tak jsem tehdy ještě při škole změnila práci a začala pracovat jako manuální testerka v IT. Tu práci jsem dostala hned - hlásila jsem se na testování účetního systému. O IT jsem nevěděla vůbec nic v té době, ale tam se hodně cenila právě ta ekonomická znalost (developeři o daních a účtu nic neví, takže tam bylo potřeba hlavně člověka se znalostí této problematiky, kdo to po nich dokáže zkontrolovat se vším všudy- ne jenom tu softwarovou část, ale i tu funkční.) Toto doporučuji jako výbornou vstupní pozici - hledej testování takové aplikace, kde můžeš nabídnout svoje oborové znalosti. Jak se jednou do IT dostaneš, tak zbytek se už doučuješ za pochodu podle potřeby.
Jinak já jsem na začátku taky prošla spoustou různých kurzů a osobně czechitas nedoporučuji- možná pro úplné základy na začátek. Ta úroveň těch kurzů tam je hrozně nízká. To, co tě tam učí 13 lekcí se v jiném kurzu proletí během úvodní dvouhodinovky jako základní seznámení s jazykem
. Na ty czechitas kurzy chodí i holčiny, které pro IT prostě nemají absolutně žádné předpoklady (logické myšlení nula, neschopnost převést nejjednodušší zadání do algoritmu…) a ten kurz jde takovým tempem, aby ho i tyhle holky v pohodě dokončily. Takže pokud máš trošku logické myšlení, tak se tam prostě budeš nudit.
Jinak za mě IT doporučuji, pokud máš vlohy a jsi ochotná pro to něco udělat, tak se můžeš v pohodě uchytit i bez předchozích zkušeností. A pokud máš technické vzdělání, tak by ti IT mohlo být blízké. Já jsem v IT pátým rokem teď, mezitím jsem změnila už i firmu, aktuálně už moje práce nijak s ekonomkou nesouvisí
. Z manuálního testera jsem se posunula na full automation, mzda víc než trojnásobna po těch necelých pěti letech (ale tak začínala jsem skromně
).
- Citovat
- Upravit
Měla jsem kurzy datová analýza a programování v Pythonu. Snad všechny kurzy, co na tato témata měli. Pak jsem se hlásila i na ten semestrální kurz. Ale už u přijímacích testů jsem si říkala co to je
a pak mě ani nevzali. To mě odradilo a už jsem se na další kurzy nehlásila. Asi nemám to logické myšlení, jako píše anonymní výše a ani odbornost, kterou bych nabídla.. občas mě napadne, že bych to mohla ještě zkusit teď na mateřský, ale zatím nechci investovat do dalšího kurzu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
K tématu nic nevím, snad jen, že na takového toho testera programů mít IT vzdělání nepotřebuješ - hledáš chyby jako uživatel - a platí se to, myslím, dobře
jen profesionání deformace - shnijou ti záda.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Minimálně v každém inzerátu požadují alespoň základní znalosti programovacího jazyku. Pokud budeš mít kurzy, tak určitě budeš mít plus od těch, kteří ho nemají. Obecně se spíše dívají na praxi. Zkus si udělat ten kurz a pak si najít v tomto brigádu. Když jim pak ukážeš že jsi dobrá tak ti na 99 procent nabidnou práci. A pokud ne tak alespoň získáš praxi
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Osobne bych ti doporucila zacit kurzem (Czechitas, Pyladies), pri kterem zjistis, jestli by te ta prace vubec bavila a jestli na ni mas bunky. Konkretne u Czechitas je dobre, ze maji i jednodenni kurzy, tudiz k tematu trochu pricichnes a muzes se pak rozhodnout, jestli bys sla do cele akademie. Navic se mas koho zeptat a predzvykaji ti latku v cestinu (pak se na to dobre navazuje anglickymi kurzy, protoze uz mas ramcove predstavu, co je co a jak co funguje). V neposledni rade pak ziskas kontakty a Czechitas maji i dobre propracovane karierni poradenstvi a spolupraci s ruznymi partnery, kteri pres ne hledaji nove zamestnance.
Takhle nejak jsem to podobne udelala ja a nakonec jsem do te trimesicni akademie sla a nelituju. Byl to zahul, ale zaklady nas naucili a na konci jsem mela projekt, kterym jsem se mohla prezentovat i na pohovorech. Nakonec jsem absolvovala i Pyladies a par online kurzu a dneska v IT pracuju a jsem maximalne spokojena. Puvodne mam vystudovany humanitni obor, ktery s IT nema spolecneho vubec nic. Ale treba kamaradka po IT taky pokukovala, zasla na jednodenni kurz u Czechitas a rovnou zjistila, ze tohle by v zivote delat nechtela.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
V IT se nějaký čas pohybuju. V těch firmách to může být hodně rozdílné. O datových analýzách toho moc nevím, ale předpokládám, že na určité úrovni to bude práce s tím excelem, na větších datech pak možná nějaké skripty v pythonu. Nějaké firmy bude zajímat spíše znalost matematiky a statistiky, někdo bude vyžadovat i ten python.
U testování je to také různé. Někde se testuje všechno ručně a tam znalosti programování nepotřebuješ. Daleko důležitější je pečlivost a také umět nad tím produktem přemýšlet, jak to budou používat uživatelé, co se může rozbít atd. A někde se pak píšou automatické testy, tam už zase nějaká potřeba programování je.
Na rozdíl od ostatních si nemyslím, že by nějaký kurz byl nutně potřeba. Nikdo moc nekouká na to, jakou máš školu nebo kurz, ale opravdu na to, co umíš. A jelikož v IT je lidí velký nedostatek, tak často stačí, že znáš nějaké základy, že se o tu práci zajímáš a že se chceš dál rozvíjet. Z vlastní zkušenosti jsem radši přijal zapáleného samouka, který toho moc nevěděl, než člověka s x lety praxe, který byl na pohovoru líný se zamyslet na zadaným problémem.
Pokud bys chtěla zkusit to testování, tak si zkus najít nějaké studijní materiály, existuje hodně článků, videí, bohužel často jen v angličtině, ale tu budeš stejně potřebovat. Na pohovoru můžou zaznít nějaké teoretické otázky, ale třeba i praktické. Kolega na pohovorech rád dával testerům otázku, jak by otestovali dálkový ovladač k televizi. Ty kurzy, co jsi vyjmenovala (HTML, JavaScript,…) se sice můžou hodit, ale pro práci testera mně nepřipadají úplně nutné.
A pokud cítíš, že to chceš dělat, tak si určitě do nějakých firem napiš, jak jsem říkal, po lidech v IT je hlad a praxe nemusí být rozhodující. Pokud člověk v té firmě uvidí, že se o daný obor zajímáš a že máš potenciál, tak si tě rád pozve na pohovor a případně tě i zaměstná. Jenom se na začátek připrav, že peníze asi nebudou žádná sláva. Konkrétní čísla u testerů bohužel neznám, ale určitě ti nikdo nedá 100 000, jak to rády prezentují právě všechny ty různé akademie a kurzy.
- Citovat
- Upravit
@uzivatel666 píše:
Ahoj,V IT se nějaký čas pohybuju. V těch firmách to může být hodně rozdílné. O datových analýzách toho moc nevím, ale předpokládám, že na určité úrovni to bude práce s tím excelem, na větších datech pak možná nějaké skripty v pythonu. Nějaké firmy bude zajímat spíše znalost matematiky a statistiky, někdo bude vyžadovat i ten python.
U testování je to také různé. Někde se testuje všechno ručně a tam znalosti programování nepotřebuješ. Daleko důležitější je pečlivost a také umět nad tím produktem přemýšlet, jak to budou používat uživatelé, co se může rozbít atd. A někde se pak píšou automatické testy, tam už zase nějaká potřeba programování je.
Na rozdíl od ostatních si nemyslím, že by nějaký kurz byl nutně potřeba. Nikdo moc nekouká na to, jakou máš školu nebo kurz, ale opravdu na to, co umíš. A jelikož v IT je lidí velký nedostatek, tak často stačí, že znáš nějaké základy, že se o tu práci zajímáš a že se chceš dál rozvíjet. Z vlastní zkušenosti jsem radši přijal zapáleného samouka, který toho moc nevěděl, než člověka s x lety praxe, který byl na pohovoru líný se zamyslet na zadaným problémem.
Pokud bys chtěla zkusit to testování, tak si zkus najít nějaké studijní materiály, existuje hodně článků, videí, bohužel často jen v angličtině, ale tu budeš stejně potřebovat. Na pohovoru můžou zaznít nějaké teoretické otázky, ale třeba i praktické. Kolega na pohovorech rád dával testerům otázku, jak by otestovali dálkový ovladač k televizi.Ty kurzy, co jsi vyjmenovala (HTML, JavaScript,…) se sice můžou hodit, ale pro práci testera mně nepřipadají úplně nutné.
A pokud cítíš, že to chceš dělat, tak si určitě do nějakých firem napiš, jak jsem říkal, po lidech v IT je hlad a praxe nemusí být rozhodující. Pokud člověk v té firmě uvidí, že se o daný obor zajímáš a že máš potenciál, tak si tě rád pozve na pohovor a případně tě i zaměstná. Jenom se na začátek připrav, že peníze asi nebudou žádná sláva. Konkrétní čísla u testerů bohužel neznám, ale určitě ti nikdo nedá 100 000, jak to rády prezentují právě všechny ty různé akademie a kurzy.
To je skvělý dotaz
můžu vědět, jaká by měla být odpověď? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anca12345 píše:
To je skvělý dotazmůžu vědět, jaká by měla být odpověď?
Přiznám se, že nejsem tester, tak si správnou odpovědí nejsem úplně jistý. Ale odpovídal bych asi nějak takhle. Pokud je tady profesionální tester, tak by mě zajímal názor, jestli bych prošel ![]()
- Nejdřív bych zkontroloval vizuální stránku ovladače. Jestli odpovídá zadání, jestli všechna tlačítka obsahují nějakou ikonu nebo popisek, jestli je mi na první pohled jasné, co dané tlačítko dělá, jestli jsou tlačítka rozmístěna logicky,…
- Vyzkoušel bych ergonomii, jestli se ovladač dobře drží, jestli se dá ovládat jednou rukou, jestli není moc těžký, jestli se dají tlačítka dobře mačkat, jestli jsou dostatečně velká,…
- Otestoval bych funkčnost, nejdřív základní scénář - zapnutí televize, změna programu, změna hlasitosti, vypnutí televize.
- Otestoval bych méně časté scénáře, například naladění televize, organizace programů, práce s teletextem,…
- Otestoval bych úplně všechna tlačítka, jestli dělají, to co mají.
- Otestoval bych edge cases. Například, co se stane, když zmáčknu dvě tlačítka zároveň, jak bude televize reagovat, když ovladač odvrátím od televize na druhou stranu, jak se bude ovladač chovat se slabými bateriemi,…
- Otestoval bych běžnou odolnost, jestli bude ovladač fungovat i po tom, co mě spadne na zem, poliju ho vodou, šlápnu/sednu na něj.
A pak dva bonusové body, u kterých nevím, jestli bych je na pohovoru říkal, ale naši testeři je v praxi provádějí ![]()
- Mačkal bych zběsile všechna tlačítka náhodně a co nejrychleji, dokud ovladač nepřestane fungovat.
- Vší silou bych s ovladačem několikrát praštil o zem, dokud se nerozletí na kousky a pak znova otestuju body 1 - 9.
- Citovat
- Upravit
@uzivatel666 tak tady se utvrzuji, že ze mě ajťák nikdy nebude a tester už vůbec ne..
takové věci by mě ani nenapadly ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, již nějakou dobu uvažuji o změně oboru a chtěla bych zkusit práci v IT (datové analýzy, testování). Bohužel nemám IT vzdělání ani žadnou praxi. Důvodem změny je, že ve vystudovaném oboru mám nyní omezené možnosti uplatnění a současná práce nevyhovuje mojí povaze.
Aktuálně se naskytla vhodná doba pro změnu. Našla jsem pár nabídek práce, kde nemají žádné převratné požadavky, ale teď váhám, zda vůbec posílat životopisy, aby si neťukali na čelo.
Prosím, kdo máte zkušenosti z oboru, byli byste ochotní vzít i úplného začátečníka s tím, že si ho zaučíte? Navadilo by mi pracovat dočasně jako brigádník a nějaký super plat taky neočekávám. Nebo mám takový nápad zařadit do kategorie scifi? 
Aktuálně mám na netu najitých pár kurzů, které chci postupně zkouknout (JavaScript, HTML, SQL - úplné základy), abych získala představu. Koukala jsem i na kurzy zaměřené přímo na IT (Czechitas, Pyladies, Green Fox Academy), ale radši bych začala rovnou v praxi.
Pracovní zkušenosti mám v oblasti automotive (kontrola kvality a inženýr v oddělení nových projektů). Vzdělání Ing. z přírodovědně-technického oboru. Jediné, co nějak souviselo z IT, byl mírně pokročilý Excel (různé výpočty, grafy z naměřených dat), semestr biostatistiky a pár projektů v Matlabu, ale to není typický programovací jazyk.
Budu ráda, pokud by se našel někdo z oboru a napsal svoje zkušenosti, zda má vůbec smysl to zkoušet. Případně někdo, kdo taky uvažuje o práci v IT.