Změna kariéry - IT

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
8.11.22 16:31
@uzivatel666 píše:
Přiznám se, že nejsem tester, tak si správnou odpovědí nejsem úplně jistý. Ale odpovídal bych asi nějak takhle. Pokud je tady profesionální tester, tak by mě zajímal názor, jestli bych prošel :D
  1. Nejdřív bych zkontroloval vizuální stránku ovladače. Jestli odpovídá zadání, jestli všechna tlačítka obsahují nějakou ikonu nebo popisek, jestli je mi na první pohled jasné, co dané tlačítko dělá, jestli jsou tlačítka rozmístěna logicky,…
  1. Vyzkoušel bych ergonomii, jestli se ovladač dobře drží, jestli se dá ovládat jednou rukou, jestli není moc těžký, jestli se dají tlačítka dobře mačkat, jestli jsou dostatečně velká,…
  1. Otestoval bych funkčnost, nejdřív základní scénář - zapnutí televize, změna programu, změna hlasitosti, vypnutí televize.
  1. Otestoval bych méně časté scénáře, například naladění televize, organizace programů, práce s teletextem,…
  1. Otestoval bych úplně všechna tlačítka, jestli dělají, to co mají.
  1. Otestoval bych edge cases. Například, co se stane, když zmáčknu dvě tlačítka zároveň, jak bude televize reagovat, když ovladač odvrátím od televize na druhou stranu, jak se bude ovladač chovat se slabými bateriemi,…
  1. Otestoval bych běžnou odolnost, jestli bude ovladač fungovat i po tom, co mě spadne na zem, poliju ho vodou, šlápnu/sednu na něj.

A pak dva bonusové body, u kterých nevím, jestli bych je na pohovoru říkal, ale naši testeři je v praxi provádějí :zed:

1. Mačkal bych zběsile všechna tlačítka náhodně a co nejrychleji, dokud ovladač nepřestane fungovat.
  1. Vší silou bych s ovladačem několikrát praštil o zem, dokud se nerozletí na kousky a pak znova otestuju body 1 - 9.

To mi připomnělo tenhle tweet :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
805
8.11.22 16:33

Jinak v jednom testu od Czechitas bylo (už nevím přesnou formulaci) něco jako: Jak bych postupovala kdybych dostala otázku “Kolik je v Praze židlí?”

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.11.22 16:53

Mám zkušenost z přesunu do IT z role fakturantky a nyní z role Test managera, který nabírá testery.

Osobně jsem se na testera dostala před 15 roky, takže tenkrát naprostá pohoda, protože to byl těžký punk. :lol: Ale přešla jsem z pozice toho, že jsem fakturovala a měla jsem uživatelsky otestovat nový ERP systém. A pak už to byl jenom krok na plnohodnotnou pozici testera. Přes test analýzu jsem se dostala až na Test managera. Za ty roky co to dělám, se testování neskutečně změnilo a čistě manuální testování je na ústupu. Potřebuješ minimálně znalost SQL, API.

No a z druhé strany. To co se mi občas hlásí na inzerát, tak se nestačím divit. Chápu změnu profese, ale dost často jsou lidé úplně mimo. Jakože se ráno někdo probudí a řekne si: „Budu tester“. :zed: Jeden příklad, přišlo mi CV a člověk psal, že dělal zahradníka, ale zlomil si nohu, tak teď hledá něco na PC. Zkušenosti nulové, kurzy žádné, ale nástupní plat chtěl jako senior tester.
Hodně se mi právě hlásí i holky co prošly Czechitas, to už poznám podle CV šablony (stejné přes kopírák). Tam nemá ani cenu jít do hlubší diskuze, protože na tom kurzu se opravdu prochází základy. Moje síto, abych vůbec kandidáta pozvala na pohovor je, že musí mít upřímný motivační dopis. Žádné obecné bláboly stažené z netu. A pak mu dám šanci mi u pohovoru. Takhle jsem přijmula klučinu, který byl vyučený kuchař, ale poctivě se vzdělával, udělal si za poslední rok různé kurzy a pak se přihlásil i bez praxe. Šanci jsem mu dala, přijmula ho a nelituji, je moc šikovný a spolehlivý.

Takže ano, šance uspět je, ale chce to hodně úsilí.

• Citovat
  • Upravit
805
8.11.22 17:50
@Anonymní píše:
Mám zkušenost z přesunu do IT z role fakturantky a nyní z role Test managera, který nabírá testery.

Osobně jsem se na testera dostala před 15 roky, takže tenkrát naprostá pohoda, protože to byl těžký punk. :lol: Ale přešla jsem z pozice toho, že jsem fakturovala a měla jsem uživatelsky otestovat nový ERP systém. A pak už to byl jenom krok na plnohodnotnou pozici testera. Přes test analýzu jsem se dostala až na Test managera. Za ty roky co to dělám, se testování neskutečně změnilo a čistě manuální testování je na ústupu. Potřebuješ minimálně znalost SQL, API.

No a z druhé strany. To co se mi občas hlásí na inzerát, tak se nestačím divit. Chápu změnu profese, ale dost často jsou lidé úplně mimo. Jakože se ráno někdo probudí a řekne si: „Budu tester“. :zed: Jeden příklad, přišlo mi CV a člověk psal, že dělal zahradníka, ale zlomil si nohu, tak teď hledá něco na PC. Zkušenosti nulové, kurzy žádné, ale nástupní plat chtěl jako senior tester.
Hodně se mi právě hlásí i holky co prošly Czechitas, to už poznám podle CV šablony (stejné přes kopírák). Tam nemá ani cenu jít do hlubší diskuze, protože na tom kurzu se opravdu prochází základy. Moje síto, abych vůbec kandidáta pozvala na pohovor je, že musí mít upřímný motivační dopis. Žádné obecné bláboly stažené z netu. A pak mu dám šanci mi u pohovoru. Takhle jsem přijmula klučinu, který byl vyučený kuchař, ale poctivě se vzdělával, udělal si za poslední rok různé kurzy a pak se přihlásil i bez praxe. Šanci jsem mu dala, přijmula ho a nelituji, je moc šikovný a spolehlivý.

Takže ano, šance uspět je, ale chce to hodně úsilí.

A co tedy kromě nadšení by člověk ještě měl mít? Já jsem si prošla těmi základními kurzy czechitas, ale dál nevím..doporučíš nějaké kurzy, se kterými by člověk třeba u tebe měl lepší šanci? Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat