Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zmenit to jde, myslim ze za poplatek (predloni jsem slysela neco o 1000Kč
) a nechapu proc po vas chteli i krestni jmeno, to se vyplnovat nemusi, mohli jste odmitnout…
Určitě to změnit jde, my když sepisovali otcovství, tak jsme tam křestní jméno vůbec nepsali. před porodem by to mělo být v pohodě, a jde to i po porodu
Třeba se báli, abys jim to tam pak nechodila měnit obden ![]()
Obecně si myslím, že kdybys jim tam přinesla nové Souhlasné prohlášení o jménu dítěte s novým jménem a douškou ve smyslu „Toto souhlasné prohlášení nahrazuje původní prohlášení, předané na matriční úřad v XY dne toho a toho,“ a nechala si potvrdit převzetí na kopii, tak by to akceptovat museli. Ale to víš, je s tím práce.
Jo, a kdybys to čirou náhodou zkoušela a bránili by se, tak se jich prosím tě zeptej, jaký právní předpis to vylučuje, ať ocitují přesně paragraf. To by mě zajímalo.
Příspěvek upraven 08.01.14 v 18:42
@alsem Za poplatek to je, pokud někdo už křestní jméno má zapsané v matrice. Ale nenarozené dítě mít jméno v matrice nemůže. Ta matrikářka tam má prostě jen předem přichystané souhlasné prohlášení, jestli to dobře chápu.
Já bych to vůbec neřešila, my měli v prohlášení jméno Marek a manžel v nervozitě po porodu na sále pronesl, že se bude jmenovat Marek Adam (Adam měl být pokřtěn) no a od té doby máme syna Marka Adama a s nikým jsme to neřešili, porodnice to tak nahlásila a oni to tak zapsali do rodného listu. A protože straší syn má jen jedno jméno a bylo nám to líto, tak jsme vyrazili na matriku a v jeho pěti letech jsme mu nechali dopsat křestní jméno Jan do té doby to bylo jen David, přepsali nám to na počkání a bez poplatku, pokud bychom to ovšem ještě někdy v budoucnu chtěli u staršího měnit, pak by to bylo s poplatkem, takže bych si z tvé situace vůbec nedělala hlavu, hlavně bych to nahlásila v porodnici, aby ti nahlásili správné jméno a bude to OK.
Změnit to určitě jde, pokud dítě ještě není na světě, neboj! POkud vám na matrice nechtějí vyhovět, zavolejte na okresní matriku nebo přímo na nějakou pražskou, tam jsou většinou chytřejší. Když to obvoláš, určitě se najde někdo, kdo ti bud poradí nebo alespoň bude vědět, kam se máš obrátit.
Hlavně klid, změnit to určitě jde! ![]()
@eetkikinka píše:
Tak běžte na jinou matriku a udělejte nové prohlášení s novějším datem… nešlo by to?
Nešlo, podepisuješ, že jsi to už neudělala jinde.
@Knihomyš píše:
@alsem Za poplatek to je, pokud někdo už křestní jméno má zapsané v matrice. Ale nenarozené dítě mít jméno v matrice nemůže. Ta matrikářka tam má prostě jen předem přichystané souhlasné prohlášení, jestli to dobře chápu.
Nevím, jaké prohlášení myslíš ty, jeslti to, co se rozdává v porodnici, tak to fakt ne. My máme zápis, který je podobný rodnému listu, opatřen kulatým razítkem. Nejspíš proto, že už je to úředně zapsané, tak se to jen tak nedá změnit - jako ono to jde, ale asi to není tak jednoduché, jako když to vypíšeš do toho papíru, co ti dají v porodnici. ![]()
@Raduš.ka44 Myslela jsem to, co je zmiňované v zákoně
V praxi jsem to neřešila, akorát jsem vygooglila zákon o matrikách, doznávám.
A tam je, že k zápisu do matriky potřebuješ (mimo jiné) to souhlasné prohlášení. Na matrice to změnit nejde, protože je to zápis s kulatým razítkem ale ten papír z porodnice ho stejně přebije…
Mně to vrtá hlavou čím dál víc, ale nemanželský dítě si kvůli tomu pořizovat nebudu. Není mezi přítomnými matrikářka?
Předpokládám, že to zakladatelka nechá na tu porodnici.
@Knihomyš píše:
@Raduš.ka44 Myslela jsem to, co je zmiňované v zákoněV praxi jsem to neřešila, akorát jsem vygooglila zákon o matrikách, doznávám.
A tam je, že k zápisu do matriky potřebuješ (mimo jiné) to souhlasné prohlášení. Na matrice to změnit nejde, protože je to zápis s kulatým razítkem ale ten papír z porodnice ho stejně přebije…
Mně to vrtá hlavou čím dál víc, ale nemanželský dítě si kvůli tomu pořizovat nebudu. Není mezi přítomnými matrikářka?
Předpokládám, že to zakladatelka nechá na tu porodnici.
Ale ten papír z porodnice už neodevzdáváš, když máš ten z matriky. Navíc bych řekla, že papír s kulatým razítkem je víc než kus papíru, který leží v šuplíku nočního stolku na oddělení šestinedělí (tak to bylo u nás).
Proto se nás na matrice ptala, jestli jsme si 100% jistí, ať pak nejsou problémy. Se ti marně snažím vzpomenout, jestli se mě po porodu ptali, zda to jméno platí, ale fakt už nevím. Každopádně kdo si není jistý, ať to nechá až po porodu a je po problémech. ![]()
@Raduš.ka44 Upozorňuju, že teoretizuju, ale holky tu tvrdily, že to v porodnici změnit lze a tvrdila to i ta matrikářka zakladatelce. ![]()
Papír s kulatým razítkem je kus papíru s kulatým razítkem (oni na matrice možná ani hranatý razítko nemaj) - ale jako CO je to za papír a jaký právní předpis upravuje jeho závažnost, potažmo neměnnost? To by mě zajímalo.
Je to jméno zmiňované v souhlasném prohlášení o otcovství, nebo je to jiný papír?
@Knihomyš nechám to na tu porodnici, pokud to tak na matrice „řeší“. Ještě se můžu zeptat až půjdu na ontrolu do porodnice aby mi porodili, určitě se tam s tím už setklai. Proboha snad nejsme jediný ve vesmíru co chtějí změnit po matrice křestní jméno…:D
@Knihomyš Řekla ji, at to zkusí. Je to zápis souhlasného prohlášení a je to jeden papír. Hele nevím. Mne řekli, ze to pak měnit nejde a já v tom problém nevidím. Než se ptát v porodnici, spis bych zavolala na matriku, pod kterou spadá vybraná porodnice. Protože tam budou psát rodný list.
Když tak mi to vyvraťte, ale rodný list matrika píše až podle toho, co nahkásí porodnice ne?
Pokud vím, tak pokud jsi vdaná, tak je to něco jiného. Na matriku se musí, kvůli určení otcovství u nesezdaných párů, kde se zároveň napíšou dvě jména: jedno pro holčičku a druhé pro chlapečka. Taky jsme to tak měli..Ale opravdu nevím, zda se to dá ještě změnit.