Změna občanství prosím poraďte

miacek
15.10.15 10:33

zmena občanství prosim poradte

Ahoj holky, nevíte na koho se obrátit? Mám ani ne roční dceru která se narodila v zahraničí, tam jsem také pobirala mateřskou, ale nyní žijeme v Čechách a chtěla bych ji změnit občanství na české. Musí s tím souhlasit i otec dítěte ( nezijeme spolu). Někdo mi říkal, že když ji zmenim občanství budu muset vrátit mateřskou tamtomu státu. Tak já nevím :(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16186
15.10.15 10:41

@miacek a ty si Češka? Protože jestli ano, tak dcera má automaticky občanství i po tobě. Akorát papírově ti musí matrika vydat Osvědčení o státním občanství ČR, pak se to zasílá na speciální matriku v Brně a ta pak vydá český rodný list.
Myslím, že souhlas otce nepotřebuješ, to původní občanství jí nejspíš zůstane, nejde zrušit. Jedině, že by ten původní stát zakazoval dvojí občanství, což u dětí narozených ve smíšených párech snad nemá nikdo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23731
15.10.15 10:47

Tvoje dcera muze mit dve obcanstvi. Tak ji proste vyrid to ceske. Je tam myslim jediny problem, ze pokud bys pro ni chtela neprechylene prijmeni, musi to osobne na matrice podepsat jeji otec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
miacek
15.10.15 10:48

Ano já jsem češka. Tak moc děkuji za informace. Myslíte, že tu mateřskou tedy nebudu muset vracet když to takhle udělám? :-)

• Citovat
  • Upravit
553
15.10.15 10:49

Dcera muze mit dvoji obcanstvi. Pro vyrizeni budes potrebovat oddaci list, nebo pokud nejste svoji, budes muset dokladat kdo je otec ditete a to uz asi bez jeho vedomi nepujde.
Vracet materskou nebudes muset, to leda, ze bys ji cerpala zaroven tady i tam.
A pri zadosti o rodicovsky prispevek od otce taky budes potrebovat, aby ti vyplnil spoustu papiru, prave proto, ze je cizinec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
15.10.15 11:04
@miacek píše:
Ano já jsem češka. Tak moc děkuji za informace. Myslíte, že tu mateřskou tedy nebudu muset vracet když to takhle udělám? :-)

Materska se vztahuje obvykle k trvalému pobytu, ne statni prislusnosti.
Zajdi na nejblizsi matriku, ideálne tam, kde budeš mit TP. Jo a nezapomen dite taky prihlasit k TP. Bez toho by ti neudelali pro ni treba pas. Na te matrice ti se všim poradi. Celé to trvá ale docela dlouho, nepocitej, že za dva tydny bude hotovo. Pokud nebudou zadne prutahy, tak cca 2 mesice. To je jestli ti to nahodou nespecha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
394
15.10.15 11:18

Moje dcera ma taky cizi obcanstvi a ja jsem ceska. Zalezi na to ve kterem state se dite narodilo a jake narodnosti je dotycny a jaky ma ceska republika vztahy s tim statem. Neni to automaticky ze ty jsi ceska ze dite bude cech, dej dvoji obcanstvi pokud ten stat to povoluje. Ceska to donedavna nepovolovala, ted uz jo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
15.10.15 11:28
@Vicky12 píše:
Moje dcera ma taky cizi obcanstvi a ja jsem ceska. Zalezi na to ve kterem state se dite narodilo a jake narodnosti je dotycny a jaky ma ceska republika vztahy s tim statem. Neni to automaticky ze ty jsi ceska ze dite bude cech, dej dvoji obcanstvi pokud ten stat to povoluje. Ceska to donedavna nepovolovala, ted uz jo

Je to automaticke a mohlo byt dvojí ( dokonce i troji), pokud bylo získáno narozením.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
15.10.15 11:31
@Vicky12 píše:
Moje dcera ma taky cizi obcanstvi a ja jsem ceska. Zalezi na to ve kterem state se dite narodilo a jake narodnosti je dotycny a jaky ma ceska republika vztahy s tim statem. Neni to automaticky ze ty jsi ceska ze dite bude cech, dej dvoji obcanstvi pokud ten stat to povoluje. Ceska to donedavna nepovolovala, ted uz jo

Na jeji rocni dceru se to vztahuje urcite. Podle MZV to plati od 1.1.1993. Nabyti obcanstvi narozenim obvykle uznavaji i krajiny, které jinak dvoji obcanstvi nepovoluji, ale určite by bylo vhodné si to v dane krajine proverit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
394
15.10.15 13:29

@mag neni to automaticky. Pritel je australan a anglican, dcera se narodila v Anglii a jen proto ze je on anglican ma dcera anglicke, pokud by to byl cech tak ma ceskee. Pokud by jsme byli cesi a meli dvoji tak ma asi oboji. Zalezi na statu, treba australie nemela s cechama do nedavna nic spolecneho, ani o duchod jste si nemohli zadat natoz obcanstvi a ceska republika dovolila dvoji obcanstvi taky jen nedavno. jestli je ona ceska zalezi kde byla a co je ten dotycny zac. A nejake staty s nami nemaji skoro nic spolecneho…at si to zjisti nekde na webovkach

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
15.10.15 13:39

@Vicky12 pokud jsi ty Česka, má i České.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
394
15.10.15 13:49

@mag mozna ma, ale ja to neresim. Spis vim, ze ma anglicke protoze se narodila tady a jeden z nas je anglican.

Ja nevim jestli budu resit Ceske obcanstvi pro moje deti, nevidim to podstatne, zatim a spis budu resit svoje obcanstvi a pozdeji i australske. Deti budou mit automaticky, ale jestli pujdem do 3 obcanstvi?? Teoreticky je to mozne…

ja nevim odkud je ten jeji partner a kde to bylo. Zakony se porad meni, navic ja jsem chtela mit pro deti spis cizi obcanstvi, anglicky pas je lepsi na cestovani, ale co ja vim co bude za par let.

Zatim to nechavam jak to je, asi kdybych zila v Cechach tak dam oboji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
15.10.15 13:54

@Vicky12 no dobře, ale v diskuzi tvrdis nepravdy. Dite, které má jednoho z rodičů Čecha má české občanství, bez ohledu na to, kde se narodilo. To platilo dřív a platí to i teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
394
15.10.15 14:01

@mag neni to tak, zalezi na zemi kde se narodi..proto rikam kazda zeme to ma jinak.

At si dotycna precte zakony te zeme kde se dite narodilo tam najde odpoved. Tady se muzeme jen hadat a to je k nicemu. Ja mluvim o Anglii kde plati pokud je jeden z rodicu anglican dite ma anglicke, to ostatni jestli ma i ceske a nebo oboji to uz je jedno, to at si kazdy zjisti sam. Pak tam je neco o statech EU o jinych statech jake jsou naroky a bla, bla

Pokud jsme oba cesi, bude mit ceske pokud ne tak ma anglicke, to jestli ma i ceske to uz nevim a neresim to, protoze me to ted momentalne nezajima.

A pokud se narodi na Aljasce, ta nepatri pod EU a co ty vis jestli eskymaci a jim podobni nepotrebujio vice lidi, tam treba automaticky plati ze se tam narodilo tak je jejich.

At si dotycna zjisti cizi webovky a nase, staty preci mezi sebou maji dohody, ktere se cas od casu meni a takze tahle diskuse je jen voditko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí