Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Tak právě jsem přišla domů z porodnice Milosrdných Bratří Brno, kde jsem byla na kontrole… tak fakt nevím zda jsem hysterka nebo oni jsou ke všemu tak laxní a dělají to jak na běžícím páse…Včera už jsem propásla druhý termín porodu. Natočily mi ozvi, které byli v pořádku a tím to končilo. Doktor se mě zeptal, zda je vše v pořádku, když jsem řekla ano, tak prý mám přijít v pondělí. Žádná prohlídka, žádný ultrazvuk už 12 dní. Prý přenášení je normální a nechají mě přenášet celých 14 dní. A zkažená plodová voda být nemůže, když jsem se s úlekem na to ptala. To by mě fakt zajímalo, jak to může vědět, když mě ani neprohlídl. Je to takhle normální? Jak můžou vědět, zda má mimčo dost plodové vody, zda není třeba zkažená nebo třeba nemá omotaný pupečník kolem krku atd., když mě ani neprohlídnou ultrazvukem. Přesto že už mám po druhém termínu. Jsou laxní nebo já zbytečně hysterčím? Zas na druhou stranu - čekám vymodlené dítě po IVF a nechci nic zanedbat… Nějak ve mě upadá důvěra k nim. Přemýšlím, že na poslední chvíli přejdu do jiné porodnice. Jaké máte zkušenosti v jiných porodnicích v Brně? Prohlíží Vás nebo Vám také dělají jen srdeční ozvi plodu. Ptám se spíše těch, co mají těsně u termínu nebo přenáší. ![]()
Ahoj, nepřenáším a do termínu mám daleko, ale zkušenost s „milošema“ - v září tam jela rodit moje švagrová. Byla v termínu, měla bolesti, přivezla ji tam v noci sanitka a poslali ji domů s tím, že nerodí. Zpět domů ji vezl můj manžel a za dvě hodiny je zase vezl zpátky, protože jí odtekla voda a malej byl tak za čtyři hoďky na světě…
Dost mě tehdy překvapilo, že si ji tam nenechali aspoň do rána a nechali ji se kodrcat sem a tam. ![]()
Ahoj, tak já rodila u milošů 2013 a stačilo. přenášela jsem týden, vyšetření bylo jak u tebe, když jsem přijela rodit, tak mě PA poslala dom, že to bude až večer, s čímž jsem nesouhlasila, ptž jako prvorodička bych to nepoznala a navíc nejsem přímo z Brna a už když jsem dojela, jsem měla bolesti 6 hodin. Vodu jsme měla uplně brčálovou, prej je to normální. PA strašná, nechala mě 3 hodiny samotnou, manžel pro ni musel chodit, laxní přístup. Pak najednou honem honem rychle zachraňovat.. No už tam nejdu.
Teď mám termín za 14 dní a půjdu na Obilnák
A hlavně u milosrdných jsou pro přirozený porody, takže tě nechají dokud to prostě jde.. což si myslím, že není dobrý za každou cenu..
Pokud jsou ozvy v pořádku, tak usoudili, že se miminku daří dobře. Důvěřuj trochu víc sobě i svému dítěti! Klidně si jinam přejdi, ale problém bude spíš v tvém přehnaném strachu. Já jsem si naopak přála, aby do mě nikdo nevrtal a nechal nás v klidu, ty poslední kontroly jsem odkládala jak nejvíc se dalo.
Přenášela jsem pokaždé, rodila jsem u Milosrdnch 2× - 2009 a 2012.
Hele, ono z vyšetření Dr. stejně nic moc nepozná. Max. jestli jsi nebo nejsi otevřená a to vůbec nic neznamená. Ale fakt nic - podruhé jsme byla od 32tt na dva 2cm a žádný předčasný porod, pěkně 10 dní po termínu.
A naopak - pokud jsi úplně uzavřená, neznamená to, že za hodinu to nemůže být jinak.
Zkalená voda se pozná až když rupne. Více než ozvy udělat fakt nemůžou a jeden den po TP není žádná trága.
Chápu, že máš nervy, ale jejich postup je OK.
Rodila jsem u Milosrdných dvakrát a byla jsem strašně spokojená. Já teda obě děti rodila hned po termínu, přenášet mě nechtěli nechávat a obě děti jsem měla větší, takže občas udělali UTZ. a přeměřili jim makovičky, protože hlavy měli oba kluci větší. Vnitřní vyšetření mi dělali u obou hned na první kontrole. Ale to jsou vyšetření, která o ničem nevypovídají. Jejich přístup mi laxní nepřijde, ba právě naopak. Byla jsem celkem sledovaná, čekali na lepší nález u prvního vyvolávaného porodu, dělali mi zátěžový test… nemůžu říct proti nim ani zbla. CTG je standartní vyšetření a pokud je v pořádku, není důvod nic víc dělat. A je mi sympatické, že tě neženou dva dny po termínu na vyvolání, když není důvod. Přejít samozřejmě můžeš, to je čistě tvoje věc, ale řekni si, co vlastně chceš a co očekáváš? Chceš porod vyvolat?
Taky mi ten postup přijde standartní, podobně to dělají i na Obilňáku, co vím. Já jsem chodila na kontroly a rodila na Obilním trhu, sice dva dny před termínem, ale doktor mi na poslední kontrole říkal, že kdybych přenášela, tak budu na ozvy chodit co 2-3 dny a po deseti dnech po termínu bychom se domluvili co a jak.
Zkažená plodovka na UTZ vidět nejde, vnitřní vyšetření je už v tuhle chvíli zbytečné, má smysl spíš v dřívějších stádiích těhotenství, aby se zjistilo, jestli se předčasně neotevíráš, teď už je to vyšetření nicneříkající.
UTZ kontroly slouží hlavně k odhalení anomálií a VVV při vývoji miminka, to už je u vás passé, v 9. měsíci se UTZ, co vím, používá víceméně k určení váhového odhadu miminka, který je stejně tak „by oko“, takže v podstatě taky zbytečný.
Hoď se do klidu, chápu že máš nervy, když čekáš vytoužené miminko, ale neboj, dobře to dopadne.
Moc děkuji všem za reakce. Já za každou cenu vyvolávat nechci, ale tak nějak jsem čekala, že mě budou po termínu více sledovat. A když mi řekli, že mě za každou cenu nechají těch 14 dní přenášet, tak mě to prostě zarazilo.
Tak jsem se jen chtěla ujistit, že tohle je normální postup i v jiných porodnicích. ![]()
@Tashet No, já bych spíš řekla, že normální postup by to měl být, ale leckde tomu není a přenášet zkrátka nenechávají. Maximálně pár dnů, týden a pak šupky dupky na vyvolání. Třeba v Bohunicích už by tě určitě směřovali na vyvolání, tam si myslím, že by tě nějakých 14 dní opravdu nenechali. Záleží na tom, co opravdu chceš. Na změnu máš samozřejmě nárok, ale protože mám zkušenost vyvolaný x přirozený porod, tak se přikláním k tomu přirozenému a nikam bych se zbytečně nehnala, pokud to není nutné. Porod se leckdy rozjede z ničehonic, za dva dny můžeš mít mimčo klidně u sebe. ![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.