Změna práce – Jsem učitelka a chci dělat něco jiného

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
30.4.26 11:22
@Tomie píše: Více

Tak jakože napsat text ve Wordu umí. Ale třeba známá, které je 40, vytváří tabulky mechanicky ve Wordu. Vážený průměr si počítá složitě na kalkulačce (teď už jim to naštěstí dělá přímo el. žákovská). Ani ji nenapadlo, že se to dá najít na internetu.

Ti úplně mladí, čerstvě vystudovaní nevím, takové tu máme právě jen IT učitele. Ale 35+ vůbec nezvládají Excel. Vše dělají složitě ručně. Nebo dětem řeknou, ať posílají různé práce ve Wordu a pak se diví, že se jim to rozhodí.

A nevím, jak na jiných ZŠ, ale IT výuka u nás, to je taky šílenost. Děcka neumí základy, ale pořád programují nějaké roboty, lego… a pak nezvládnou referát ve Wordu.

A digi tabule a online platformu nepovažuji za IT znalost…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.4.26 11:24
@Anonymní píše: Více

To bylo kombinované studium. Didaktiky nám dali spolu - bylo nás tam fakt málo. Mám MUNI a některé obory se dají jednooborově, třeba právě ta fyzika. Zakončovali to nějakou prací, která byla v rozsahu asi 40 stran… a samozřejmě měli ped-psy.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.4.26 11:29

Já na toto zareaguji. Rozhodně učitele nehážu do jednoho pytle lidí, co nic neumí. Určitě je tam velké množství těch, co jsou velmi schopní. Ale také velké množství těch, co žijí v té bublině, kde je hodně volna a práce 6 hodin denně s tím, že zbytek si můžou dodělat doma a jít ve dvě domů. Zajetý letitý pedagog pak nechápe, že v práci musíš být 8 hodin a máš v lepším případě 25-30 dní dovolené.
Tohle bylo to, na co narážela moje bývalý šéfová.

Já byla kousíček od své vysněné práce v laboratoři po tom, co jsem se definitivně rozhodla pro školství :mrgreen: Ale nelituju ;)

• Citovat
  • Upravit
8649
30.4.26 13:39

no a tohle už je všechno taky pomalu za zenitem… dnes už je potřeba umět využívat automatizace, které ti většinu práce v těch tabulkách udělají za tebe plus navíc reporty, analýzy… udělá to mnohem více práce za mnohem méně času.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8649
30.4.26 13:43
@jedno.devce píše: Více

hledala jsem na inzertních job serverech, nic co by mě uživilo, dělala jsem to při práci v jazykovce spíše jako koníček. Až jsem měla nějaké reference a zkušenosti, odvážila jsem se mířit výš a tam jsem makala a učila se nové věci a do dvou let jsem pak už přešla na vedoucí pozici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10972
30.4.26 23:59
@Tomie píše: Více

Zlatý voči, které se silně rozchází s realitou.
Založí diskusi, zjisti, že by musela něco nebo ono udělat, tak už se ani dál nezajímá. Takový výkřik do tmy…
Tuhle rádoby elitu národa a naděje pro děti jsem měla tolikrát tu čest potkat na pohovorech a do par minut bylo po řeči, nebylo o čem jednat.
Některé dobre vědí, proč je dobre držet se ve skolstvi - bohužel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1389
1.5.26 12:39
@Trojlístek píše: Více

No a o čem jste se bavily, že teda za chvíli nebylo co říct? Nebo co mají teda učitelé všechno umět z oblasti digitálních technologií a IT světa, aby byli považováni za dobré učitele?
Já teda zatím doufám vyhořelá nejsem, interakce se studenty je super, ráda jim něco předávám a také oni mě obohacují. Různá interaktivní cvičení, hry a digitální tabuli používám (teda určitě ne všechny fuknce), ale třeba excel jsem snad ještě nepotřebovala nebo jen v jeho základní funkci.
Musím teda uznat, že pracovní doba mi hodně vyhovuje, že fyzicky přítomna jsem na výuku a zbylou práci můžu udělat kdykoliv a kdekoliv jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1389
1.5.26 12:57

No to mně taky přijde kolikrát jednodušší si vytvořit jednoduchou tabulku ve wordu, od toho tam ta funkce vložení tabulky je, ne? Vážený průměr jsem nikdy nepočítala, takže bych to určitě neuměla. Excel běžně nepotřebuju. Nějak mi to při práci učitelky nechybí.
Co ale právě potřebuju je schopnost zacházet s digitální tabulí a různými online platformami třeba při vytváření různých interaktivních cvičení a úkolů.
Ani nevím, jestli jsem teda kvůli tomu marná učitelka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.5.26 17:41
@kyslík píše: Více

Každý používáme to, co nám vyhovuje a co potřebujeme. Popisuju to, s čím jsem se setkala ja.
Každý ma svoje výhody a nevýhody.

Jde o to, ze napr. v korporátu se na většině pozic neobejdes než minimální uživatelské úrovně microsoft office. A to těm ze školství ve většině fakt chybí. Dostaneš se do toho asi rychle. Ale oni potřebují často, aby toto lidi uměli a učili se jiné veci.

Ale to jen ja porovnávám to, co jsem potkala. Zakladatelka muze jít úplně jiným směrem.
Dost me mrzi, ze vůbec nereaguje…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.5.26 23:09

Vystudovala jsem učitelství, ale nikdy jsem to nedělala a rozhodně s tím nehodlám začínat. Pracuju jako medicínský reprezentant, jezdím po ordinacích. Není to žádný med, ale za mě pořád o hodně lepší, než ve školství.

• Citovat
  • Upravit
12589
2.5.26 09:20

Co vim, tak ucitelka tv chtela jit pracovat k policii udelala testy, ale vydrzela chvili a vratila se zase do skolstvi. Jedna pani ucitelka sla delat do O2 cosi ale je to vice let. Fakt je, ze ucitelu ted nedostatek neni. Nemaji spatne penize a kdyz je dobry kolektiv tak jsou spokojeni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.5.26 09:27
@lilith1 píše: Více

znám opačný případa, vystudovaná učitelka, nikdy neučila a šla k policii. Po letech šla učit a teď ze školy zdrhá, že zlatí recidivisti :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
10972
2.5.26 10:26
@kyslík píše: Více

Nelze mít volno většinu července a srpna…a proč ne? Ja jsem tak zvykla….

Umíte AJ alespoň na úrovni b1? Neumím…jste ochotna na tom zapracovat? A proč? Protože tady budete tuhle úroveň potřebovat… no to nevim…

Jste ochotna nastoupit kurz na pc gramotnost? (word, Excel, teams, outlook) Ale neni to v ramci pracovní doby, nicméně vám to zaplatíme jako přesčas a jedna se o tolik hodin…. to ne, ja mimo pracovní dobu nebudu dělat nic navíc.

Jakože stravenkovy paušál za 90kc? Ja jsem zvykla mit oběd ve škole za tolik a tolik kc, to mi stačit nebude….

Co jste učila? Budou Vám chemické znalosti stačit? V cv píšete o chemii. No, to nevim, učím vv a tv, chemii jen zaskakuji a udělám co ni někdo nachystá, většinou pohlídám děcka u písemky aby neopisovaly.

Už jsem toho slyšela tolik, že kladením dalších a dalších otázek, přinese v odpovědích podobný bizar, že raději končíme pohovor předčasně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21381
2.5.26 11:26

@Trojlístek učí jen tv a vv? Holka, myslím, že trochu kecáš. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.5.26 11:47
@malákráličice píše: Více

V dnešní době? Normálka, u nás tělocviky i výtvarky běžně dostávají i ti, co to nemají jako aprobaci( na ty se už nehraje). Tak proč by nemohla učit tuhle kombinaci.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat