Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nováková, nebo tak něco. Vždycky jsem měla dost složité a exotické příjmení a s příjmením matky za svobodna bych si nepomohla. Jsem jeden čas toužila po něčem úplně běžném a jednoduchém, co každý ví jak se píše.
Nakonec jsem si vzala chlapa s dalším šíleným příjmením, tak jsem si aspoň nenechala dát ová, aby to stálo za to. ![]()
Kamarád si nechal jméno dědy.
Nevim? Co jména babiček za svobodna?
Jméno přeložit do němčiny nebo obráceně. Změnit písmenko nebo háček by nešlo? Vdát se?
Pokud bych měla dobrý vztah k té babičce a její rodné příjmení by se mi líbilo, tak klidně to. Případně bych šla úplně samostatnou cestou a vybrala si příjmení třeba podle místa, kde jsem se narodila (to by bylo asi Podolská:-) nebo které mám ráda. ![]()
Nebo prechyl krestni jmeno do prijmeni. At uz nejake z rodiny nebo, ktere se libi tobe.
Napr. Valerianova, Josefova, Markova.
Ale to mesto je taky fajn napad.
I zahranicni, tak treba Lisbonova
jako z Mentalisty
Ahoj všem,
ráda bych se poradila ohledně výběru příjmení. Už delší dobu přemýšlím o změně a hledám možnost, která by pro mě byla správná.
S mým otcem mám společné akorát příjmení. Máme velmi špatný vztah a hodně let se nevídáme a není možnost, že se to urovná a tak nechci nést jeho příjmení. Původně jsem zvažovala příjmení po své matce, ale bohužel její otec (můj děda) měl také velmi špatnou pověst a pro mě je to spojeno s nepříjemnými.
Zajímá mě, jaké příjmení byste si vy sami zvolili, kdybyste se nechtěli jmenovat po svém otci a nebyli s příjmením své matky spokojeni? Měla bych zůstat u rodinné tradice, nebo je lepší zvolit úplně jinou variantu?
Napadlo mě příjmení po mé babičce - rodné.
Budu ráda za jakékoliv tipy, názory nebo zkušenosti. Děkuji!