Změna příjmení u syna

30.1.25 11:43

Změna příjmení u syna

Ahoj všem chtěla bych se zeptat jestli má někdo taky takovou zkušenost, mám s bývalým partnerem dva syny, jeden má moje příjmení a druhý po otci, otec o syny nemá žádný zájem od malička platí jen alimenty ale víc ho nezajímá a za klukama ani nejezdí mám přítele který kluky od malá vychoval a máme spolu třetího syna který se jmenuje po otci také, teď 28.1.2025 jsme měli s bývalým soud kvůli zvýšení alimentů ale on se zvýšením nesouhlasí řekl tam že mi jde jen o peníze a prý jestli nechce můj přítel si kluky osvojit rekl to jak před soudkyni tak mi to i napsal, proto se chci zeptat zda je možnost že by mi soud schválil změnu příjmení u syna aby se jmenoval po mě stejně jako mladší, děkuji za případné zpraví a rady :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5593
30.1.25 11:53

Otec s tím musí souhlasit a to tipují že bude podmiňovat tím, že si macTvuj chlap děti osvojit a on nebude muset platit alimenty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.1.25 11:56

Já vím že musí souhlasit a proto to chci dát k soudu protože on nesouhlasí, myslím si že mu jde jen o to aby nemusel platit protoze kluci mu jsou ukradený, ale o alimenty je zase připravit nechci myslím si že příjmení a alimenty že to je úplně něco jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5593
30.1.25 12:00

Samozřejmě že mu jde jen o to aby nemusel platit ale těžko říct jestli soud příjmení změní když na děti kašle, ale přesto nebude souhlasit :think:
To ti nikdo předem neřekne osobně si myslím že spíš ne bohuzel

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.1.25 12:05

Proto se ptám zda nemá někdo podobnou zkušenost a jestli to měl u soudu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
30.1.25 12:08

Osvojení a změna příjmení jsou dvě rozdílné věci. Osvojení je docela náročný proces a celkem bych se tvému novému partnerovi divila, kdyby do toho chtěl jít. Děti na to říkají co (nevím, jak jsou velké, ale i u nich bych chtěla vědět názor). Pokud to všichni chtějí, tak bych šla cestou svatba-osvojení-změna jmen kluků na vaše společné příjmení.
Pokud jde jen o změnu příjmení, tím vyživovací povinnost expartnerovi nezmizí, takže s tím pravděpodobně nebude souhlasit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
204
30.1.25 12:10

Takže každý z tvých synů má jiné příjmení, chápu to dobře? To musí být zmatek jak ve škole, tak pro ty kluky.

Pokud by se zatím nechystala svatba se stávajícím přítelem, tak bych všem synům dala tvoje příjmení, ať se jim nedělá zmatek v hlavě.

Myslím, že ke změně příjmení u jednoho ze dvou synů, který ho má po svém otci a po tvém bývalém partnerovi, budeš potřebovat souhlas právě od svého ex. Z toho že píšeš, že se chce vzdát zodpovědnosti za své dva syny, usuzuji, že mu nějaká změna příjmení bude ukradená.

Každopádně, pokud by dělal problém se změnou příjmení vašeho syna, je tu ještě jedna možnost. A to ta, že ty si můžeš vzít příjmení svého ex (a to i bez jeho souhlasu- zkušenost z naší rodiny i od známých, kde to kvůli dětem také řešili), tím pádem bys měla stejné příjmení, jako tvoji dva starší synové a mladšímu synovi bych dala asi také stejné příjmení, jako mají bráchové, i když s tím jejich tatínkem nemá nic společného. Ale v tomto případě bych chtěla, aby se moje všechny děti jmenovali stejně, bez ohledu na to, co tomu řekne okolí.

Nebo se vezměte se současným přítelem, on si osvojí tvé dvě děti z předchozího vztahu a budete mít sjednocené příjmení raz dva. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.1.25 12:11

Synům je 7 a 6 let a přítel by si je klidně osvojil nemá s tím problém vychoval je a říkají mu tato, ale vědí že mají jiného tátu ale nechtějí k němu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
30.1.25 12:12
@Sabina4466 píše: Více

Tak pokud s tím nemá problém nový partner, otec synů ani oni, tak do toho jděte :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2765
30.1.25 12:13

Prosím, jak jste to prakticky udělali, že máš dvě děti se stejným otcem a pokaždé jiné příjmení? Často tady o tom jsou diskuze, tak ať můžu šířit osvětu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.1.25 12:13

@Beata68 děkuji ♥️ probereme možnosti doma 🙏

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5079
30.1.25 12:15

Změna příjmení (bez osvojení) podle matky a sourozence není nic výjimečné, musí se podat tak, jak dítěti to znepříjemňuje život (dost často se to dělá před vstupem dítěte do školy) k tomu mít nějaký posudek např. od psychologa. Já bych do toho šel, zvlášť když otec se o dítě moc nestará, platí jen co musí atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.1.25 12:17

@Yasmen prvního syna jsme si udělali když jsme byli spolu byli jsme na matrice a nechali otce zapsat ale ještě než jsem porodila jsme se rozešli, byli jsme od sebe několik měsíců malému bylo asi 5 měsíců když jsme se k sobě vrátili a pak se stalo že jsem nečekaně otěhotněla po druhé ale opět nám to neklapalo a on tvrdil že malý není jeho tak jsem to dala k soudu aby udělali testy dna a prokázalo se samozřejmě že jeho je tak ho napsali do rodného listu ale příjmení mu zůstalo moje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5079
30.1.25 12:19
@Yasmen píše: Více

Podle zákona mají-li rodiče různé příjmení a nejsou manželé, zvolí pro dítě příjmení jednoho z nich. Takže se prostě tak dohodli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2765
30.1.25 12:31
@Sabina4466 píše: Více

Děkuji :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...