Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminy 🤭 je tu některá z vás která má dítko 15-16 měsíců a má stále problém se spánkem?
Malý se neustále budí, poslední dobou i špatně usíná, někdy jen na mě ale jakmile ho uložím tak spustí kravál. Budí se 3-4 za noc, většinou s velkým pláčem a to samé i přes den. Přijde mi i jakoby byl vyděšený a když ho zas uspim a uložím tak se vzbudi a zas pláče jak bych ho chtěla snad roztrhnout nebo co
úplně takový rev jakoby nechtěl být sam
což nikdy problém s tímto nebyl. Včera jsem musela spát s ním v pokoji, budil se ale byl klidnější ale neplakal.
Poslední měsíc je přes den hrozně ukňouraný a uplakaný. Myslím že mu rostou poslední stoličky (slinta jak doga, má neustále něco v puse a všechno kouše až se někdy třepe) ale to už trvá fakt dobrý měsíc a zuby pořád nikde. Už se začínám bát že to je něco jiného. Jinak i blbne, směje se, hraje si ale vydrží jen chvíli a pořád vyžaduje pozornost, jinak je zlé. Což v tomto věku chápu.
Taky od začátku listopadu začal chodit, nevím zda to může mít souvislost?
Díky za odpovědi ![]()
Příspěvek upraven 25.11.22 v 21:30
@Lucik1991 píše:
Ahoj maminky, píšu anonymně, nějak si připadám blbe už 🤭 je tu některá z vás která má dítko 15-16 měsíců a má stále problém se spánkem?
Malý se neustále budí, poslední dobou i špatně usíná, někdy jen na mě ale jakmile ho uložím tak spustí kravál. Budí se 3-4 za noc, většinou s velkým pláčem a to samé i přes den. Přijde mi i jakoby byl vyděšený a když ho zas uspim a uložím tak se vzbudi a zas pláče jak bych ho chtěla snad roztrhnout nebo coúplně takový rev jakoby nechtěl být sam
což nikdy problém s tímto nebyl. Včera jsem musela spát s ním v pokoji, budil se ale byl klidnější ale neplakal.
Poslední měsíc je přes den hrozně ukňouraný a uplakaný. Myslím že mu rostou poslední stoličky (slinta jak doga, má neustále něco v puse a všechno kouše až se někdy třepe) ale to už trvá fakt dobrý měsíc a zuby pořád nikde. Už se začínám bát že to je něco jiného. Jinak i blbne, směje se, hraje si ale vydrží jen chvíli a pořád vyžaduje pozornost, jinak je zlé. Což v tomto věku chápu.
Taky od začátku listopadu začal chodit, nevím zda to může mít souvislost?
Díky za odpovědi
Prosím správce o anonym
Nejsi anonym.
Vem si ho k sobe do postele a spete spolu.
Anonym se nepovedl… ale jinak on už spí v 15ti měsících sám v pokoji? On chce být s tebou prostě… tak si ho vem k sobě a spěte spolu. Třeba se jen bojí něčeho. Je malý.
@Lucie_Sx @KKK85 Joop anonym se nepovedl
ano spí sám od 1 roku jelikož spal lépe než když jsme byli s ním…budilo ho každé přetočení 🙄
Spím s ním, jen mě nenapadá proč najednou taková změna… doteď problém nebyl… ještě musím dávat teď Paralen nebo nurofen,,, vždycky se vzbudí a pláče bolesti (poznám to z výrazu)…po čípku nebo sirupu se celkem uklidní a usne (na mě)
@Lucik1991 píše:
@Lucie_Sx @KKK85 Joop anonym se nepovedlano spí sám od 1 roku jelikož spal lépe než když jsme byli s ním…budilo ho každé přetočení 🙄
Spím s ním, jen mě nenapadá proč najednou taková změna… doteď problém nebyl… ještě musím dávat teď Paralen nebo nurofen,,, vždycky se vzbudí a pláče bolesti (poznám to z výrazu)…po čípku nebo sirupu se celkem uklidní a usne (na mě)
Píšeš že to trvá měsíc… a to mu už měsíc dáváš v noci paralen nebo nurofen?
@KKK85 nene, to teď posledních pár dnů kdy se takto budí s hysterickým pláčem a nejde ho uspat… Víc jak měsíc už špatně spí ale pokaždé usnul normálně sám, v noci stačil dudlík nebo mlíko… Snažím se mu necpat ten Paralen ale když ho vidím jak se sviji a pláče, tahá si uši…atd ![]()
@Lucik1991 píše:
@KKK85 nene, to teď posledních pár dnů kdy se takto budí s hysterickým pláčem a nejde ho uspat… Víc jak měsíc už špatně spí ale pokaždé usnul normálně sám, v noci stačil dudlík nebo mlíko… Snažím se mu necpat ten Paralen ale když ho vidím jak se sviji a pláče, tahá si uši…atd
A co myslíš, že ho bolí?
Je to úplně normální, vždyť je to mrně
návyky i spánkové zvyky se mění. Promiň, ale od toho jsou mámy na mateřské/rodičovské, aby se přizpůsobily. Prostě chce být s tebou, můžou to být zuby, separační úzkost, noční desy a nebo dalších asi tisíc jiných věcí. Mně usínala a spala dcera do 12 měsíců sama, od té doby ji uspávám, pak se vyplížím a když pláče, jdu v noci k ní. A to jí jsou 3,5 roku ![]()
@Micilin přijdou mi zuby… rostou mu od začátku roku, trpí každý zub a má jich už 16ale ty poslední to je mazec…
@Aduš8 tomu rozumím, mi nevadí u něj spát nebo k němu vstávat,,, jen mi přijde divný ten křik a bolavý výraz… dneska u něj spím a stejně se vzbudil asi 4× a pokaždé vyletěl z postýlky jak vystrašený a řval jak nevím co..ikdyz jsem ho držela a spala vedle něj.
@Lucik1991 jestli si tahá uši tak bych zajela na kontrolu na ORL. Ale to už jsi ho měla vzít v týdnu k dětské doktorce. Brát několik dní Nurofen v noci v pořádku není. Taky jsem dávala na radu doktorky a byla to blbost. Akorát jsem neřešila příčinu té bolesti. Zkus s ním spát a třeba se to zlepší.
@anavi13 dělá to jen v noci, kdyby to byly uši tak by to dělal pořád ne? S ušima jsem byla u doktorky už 3×, páč jsem myslela že tam něco má a pokaždé měl ouška čisté…
@Lucik1991 může to značit i únavu. Ale kolikrát ty uši bolí jen v noci. Lepší zkontrolovat. Syn je měl teď nedávno píchané. Budou mu za chvíli dva roky. A skoro si na ty uši nemakal. A když tak to bylo nárazové. Ale třeba ten den, kdy jsme jeli na píchnutí tak si na ně nemákl ani jednou. Přitom tam měl výrazné zhoršení a i se choval celkem normálně. Takže raději třeba v pondělí zkontrolovat. Ale jestli už jste kvůli tomu byli a bylo to ok. Tak to bude spíš z únavy. Asi bude přetažený. Mě syn spí úplně hrozně, když je moc unavený. Respektive přes den neusne.