Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Chtěla bych se zeptat na Vaše zkušenosti a rady. Je to měsíc co jsme po druhé prodělali covid. Od té doby pozoruji u syna (2,5 let) časté noční buzení. Budí se i 15× za noc. Musím u něho zůstat než usne a pak si jdu lehnout…a zase se to opakuje někdy za půl hodinu, někdy za dvě hodiny, někdy za 10 minut. Zkoušeli jsme i vypustit spaní po obědě, více unavit. Večer padá únavou, krásně usne, ale o půl 11 se vzbudí a jedem kolotoč. Do této doby spal skoro celou noc, max jednou dvakrát se vzbudil. Pediatr radí počkat, snad nějaké homeopatika/bylinky. Nemáte někdo s tímto zkušenost?
Děkuji
Já sama jsem měla po obou covidech problém s nočním spaním a to jsem teda výborný spáč co chodí v pravidelnou dobu spát i sama vstávám ráno bez budíku 4,15. A cca měsíc trvalo, než to bylo ok, jsem se vzbudila o půlnoci a do tří se snažila usnout nebo jsem si četla. A kolegyně v práci totéž.
Totéž zažíváme se skoro osmiměsíčním synem. Před covidem spal celou noc, teď se budí s pláčem a potřebuje chovat. Někdy je neodložitelný dvě hodiny, někdy stačí dvě minuty pochovat. Vzhůru je občas i 20× za noc. Covid prodělal před necelým měsícem, jestli to souvisí nevím.
Sama jsem po covidu trpěla nespavostí, trvalo to možná dva, tři měsíce, než se spánek zase zlepšil. Máte výhodu, že syn zase za chvíli usne, nemohli byste si malého nastěhovat k sobě do postele nebo dočasně spávat s ním, abys nemusela co chvíli vstávat ze své postele?
@Imi93 tak to máme obdobné…pediatr říkal, že to souviset může. Doporučil nám kapky Sedalia…ale jsou až od jednoho roku. Asi budete muset počkat, až se to srovná. Úplně vím jak vám je.
@Petule030 když spí snáma, tak se budí stejně. Jen je to jednodužší v tom, že nemusím vstanout. Ráno to většinou vzdám a lehám si kněmu…ale stejně to není klidné spaní…
@Romanaavladik Nic jiného než čekat a doufat nám nezbývá. Posílám sílu ![]()
@Imi93 no my ty kapky zkusíme, protože za měsíc budeme mít dalšího syna a nedokážu si představit, jak to budu dělat. Když tak napíšu, jestli zabraly…vám taky mnoho sil a trpělivosti…
Covid jsme meli v srpnu a mame to stejne - pritel, ja i 22m dcera. V kombinaci s nyni mesicnim miminkem fakt zabava 😀 Pokusy o zmenu rezimu (posunuti, vynechani denniho spanku, vice aktivit…) nepomohly, medikaci nasazovat nechci, tak cekame, az to prejde 🤷♀️
@Nsis právě je to homeopatický sirup…tak uvidíme.
Naštěstí máme ochotné babičky, tak se sem tam vyspíme, ale je to fakt náročné. Aspoň vidím, že v tom nejsme sami…
všem přeji, aby se vše vrátilo do starých kolejí co nejdřív