Změna učitelky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
SAJ
17073
30.8.23 16:39
@mag12 píše: Četla jsi úvodní příspěvek? Nevadí mi, že učitelka je mladá, ani střídání. Vadí mi, že nemá kvalifikaci (má jeden ročník na pedagogické fakultě, maturovala v roce 2022).

I tom může být dobrá. :think: Jako, asi bych s napětím očekávala věci příští…

A jo, samozřejmě to může být taky solidní průůůůser. :nevim:

Systémově s tím jako rodič nenaděláš nic, přestože je (dle názoru veřejnosti) kantořina lehký a skvěle placený job, trpí přesto chronickým nedostatetkem kvalifikovaných pracovníků. A to se ani neodvažuji zmiňovat o srdcařích a skvělých učitelích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
30.8.23 16:40
@Kasandra159 píše:
Moje dítko mělo jednu učitelku 1.-2. třída, další 3.-4. třída, o tom, že došlo k další změně jsme se dozvěděli od dětí, až se vrátili domů první školní den 5. třídy. Ten rok bych byla radši za jakoukoli z dřívějších asistentek - studentek. Na gymplu všem třídám mění učitele i třídní po kvartě. Teď v jiném systému to bude bez třídního učitele.

U syna je jeden třídní celých 8 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pitaya1
30.8.23 16:42
@mag12 píše: Četla jsi úvodní příspěvek? Nevadí mi, že učitelka je mladá, ani střídání. Vadí mi, že nemá kvalifikaci (má jeden ročník na pedagogické fakultě, maturovala v roce 2022).

A holka klidně může mít střední pedagogickou a hezký vztah k dětem. Naopak učitelka co už učí X desítek let, viz některé zdejší učitelky, musí být pro děti utrpení, jak jsou vyhořelé

• Citovat
  • Upravit
56505
30.8.23 16:45
@Pitaya1 píše:
A holka klidně může mít střední pedagogickou a hezký vztah k dětem. Naopak učitelka co už učí X desítek let, viz některé zdejší učitelky, musí být pro děti utrpení, jak jsou vyhořelé

Ty jsi utrpení pro zdejší diskuze. :poblion: Ty vyhořelá Lučeno. :poblion: :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.8.23 17:07
@mag12 píše:
Ahoj, chtěla bych se zeptat zdejších uživatelek a uživatelů, zejm. pak učitelek/učitelů, na konkrétní situaci. Dcera půjde příští týden do druhé třídy (ZŠ v Praze, tři třídy v ročníku). Pokud nenastanou mimořádné okolnosti (mateřská, odchod učitele ze školy), standardně zůstává stejná učitelka se třídou od 1. do 5. třídy. Včera jsme na stránkách školy zjistili, že „naši“ paní učitelku dali opět k prvňákům a dceřina třída má novou třídní učitelku. Tato nová paní učitelka je dvacetiletá slečna, která v minulem šk. roce působila na škole jako vychovatelka v družině a nyní půjde do druhého ročníku PedF. Chci se zeptat, zda je běžné, že na 1. stupni může učit, resp. být třídní učitelkou, osoba bez ukončeného vysokoškolského vzdělání pedagogického směru. Pokud by šlo studentku 5. ročníku, tak to neřeším, ale tohle mi prostě přijde hodně zvláštní. Díky za odpovědi.

Ano, zcela běžná věc. V Praze je to klidně i 50 procent učitelů na škole… Je třeba si zvykat, učitelů je nedostatek a zas takových zájemců o školství není… Pro studenty VŠ je to skvělý přivýdělek, pro absolventy psychická dřina za neadekvátní plat. Zvlášť v té Praze, kdo může, zdrhne do jiných oborů… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.8.23 17:11
@1Pears1 píše:
U nás toto možné není.
Zájemců o práci je dost.Ale v krajích, kde je nedostatek učitelů, ano.
Taky by se mi to nelíbilo. Jako rodič máš možnost obrátit se na školský odbor, inspekci. Ale nevím, s jakým efektem. Snažila bych se zabojovat všemi dostupnými prostředky. Myslím ale, že to vedení má nějak ošéfované, učit může už při studiu.

To by mě zajímalo, kde :mrgreen:
Obzvlášt učitele 1.stipne jsou extrémně nedostatkovým zbožím.

Učila jsem (externě) na škole, kde bylo 50 procent učitelů nedostudovaných a další část úplně mimo obor :mrgreen: :mrgreen:
Problémem je, že ti nedostudovaní, si to během studia a pár let učení stihnou rozmyslet a sluníčkáři z jiných oborů vydrží max pár let… Školství táhne jen úzká hrstka, většinou vyhořelých, starších pedagogů :nevim:

• Citovat
  • Upravit
66815
30.8.23 17:11
@mag12 píše:
Díky za odpovědi, koukám, že to až taková výjimka není. Mluvila jsem o tom s vedením školy, jestli to není jen dočasné řešení, není. Prý nemohou sehnat kvalifikované učitele na 1. stupeň. Já nechci být negativní, ale mám obavu, že po 1. ročníku na fakultě postě ještě nemůže umět učit, max. má za sebou úvod do pedagogiky…

mas pravdu, je to stejne jako kdyby k operaci poslali medika po 1. rocniku. Bohuzel v praze je situace s kvalilifikovanymi uciteli tristni. A v dohledne dobe se to nezlepsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.8.23 17:13
@matkabagristy píše:
mas pravdu, je to stejne jako kdyby k operaci poslali medika po 1. rocniku. Bohuzel v praze je situace s kvalilifikovanymi uciteli tristni. A v dohledne dobe se to nezlepsi.

Nejen v Praze…

• Citovat
  • Upravit
21805
30.8.23 17:13

Na menších městech je to povolání, které se dědí. Práci máš blízko, peníze slušné a spoustu volna, kdy nemusíš řešit, co s detma. Není jen Praha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
30.8.23 17:15
@Anonymní píše:
To by mě zajímalo, kde :mrgreen:
Obzvlášt učitele 1.stipne jsou extrémně nedostatkovým zbožím.Učila jsem (externě) na škole, kde bylo 50 procent učitelů nedostudovaných a další část úplně mimo obor :mrgreen: :mrgreen:
Problémem je, že ti nedostudovaní, si to během studia a pár let učení stihnou rozmyslet a sluníčkáři z jiných oborů vydrží max pár let… Školství táhne jen úzká hrstka, většinou vyhořelých, starších pedagogů :nevim:

Na opačném konci republiky, než je zakladatelka. Vím o případu, kdy učitelka 1. stupně šla dělat AP, protože se potřebovala vrátit dřív z mateřské a neměli pro ni místo.
I na pozice AP si školy vybírají, bez maturity je to úplně bez šance, s maturitou a kurzem jsou šance taky velmi malé. Zato ředitelé rádi přijímají studenty tří veřejných vysokých škol, které máme v odjezdové vzdálenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
30.8.23 17:21
@Anonymní píše:
Nejen v Praze…

vystridala jsem nekolik skol ruzneho typu. Na beznych zakladkach jsou nas ucitele plne kvalifikovani, vice ucitelu bez patricneho vzdelani jsem potkala ve skole ve vyloucene lokalite. My ted mame noveho ucitele bc., bo ten, ktery uz mel podepsanou smlouvu, se par dni pred pripravnym tydnem rozhodl nenastoupit. Takze narychlo aspon nekdo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
741
30.8.23 17:31

Naše škola má v okolí pověst “výběrové”, navíc jsme ve čtvrti, kterou se známými označujeme, trochu posměšně, jako sociální bublinu, rozuměj žádné vyloučené lokality + navazující problémy. Já do dnešního dne ani netušila, že může plnohodnotně učit člověk bez VŠ, proto jsem taky diskuzi zakládala. Ředitel mi sdělil, že mé obavy chápe, ale má personální krizi, že mu během minulého roku odešli dva pedagogové mimo obor a zbývají jen důchodci nebo tito nedostudovaní :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
30.8.23 17:39
@mag12 píše:
Naše škola má v okolí pověst “výběrové”, navíc jsme ve čtvrti, kterou se známými označujeme, trochu posměšně, jako sociální bublinu, rozuměj žádné vyloučené lokality + navazující problémy. Já do dnešního dne ani netušila, že může plnohodnotně učit člověk bez VŠ, proto jsem taky diskuzi zakládala. Ředitel mi sdělil, že mé obavy chápe, ale má personální krizi, že mu během minulého roku odešli dva pedagogové mimo obor a zbývají jen důchodci nebo tito nedostudovaní :nevim:.

praha a karlovarsky kraj patri mezi lokality s nejnizsim poctem kvalifikovanych ucitelu bez ohledu na typ skoly. Pokud by platilo, ze clovek bez patricneho vzdelani nesmi ucit, nema se kdo deti ujmout. Je to politicke rozhodnuti. Vladni cinitele maji dve moznosti:
1. nastolik takove podminky, aby ucitelske povolani bylo atraktivni
nebo
2. pustit k detem nekvalifikovane lidi

Vybrali si druhe reseni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
30.8.23 17:40
@mag12 píše:
Naše škola má v okolí pověst “výběrové”, navíc jsme ve čtvrti, kterou se známými označujeme, trochu posměšně, jako sociální bublinu, rozuměj žádné vyloučené lokality + navazující problémy. Já do dnešního dne ani netušila, že může plnohodnotně učit člověk bez VŠ, proto jsem taky diskuzi zakládala. Ředitel mi sdělil, že mé obavy chápe, ale má personální krizi, že mu během minulého roku odešli dva pedagogové mimo obor a zbývají jen důchodci nebo tito nedostudovaní :nevim:.

Problém je téměř celorepublikově, zejména na základních školách. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21805
30.8.23 17:43

@matkabagristy nevím, jak vláda zvládne usměrnit rodiče, aby bylo učitelské povolání atraktivnim? Protože od učitelů slyším, že učit je baví, co by jiného šli taky dělat, děti, že jsou bezvadné, peníze jim každou chvíli přidávají, jen ti rodiče jsou rok od roku otravnějšī.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin