Změna učitelky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
SAJ
17073
30.8.23 17:45
@mado píše:
@matkabagristy nevím, jak vláda zvládne usměrnit rodiče, aby bylo učitelské povolání atraktivnim? Protože od učitelů slyším, že učit je baví, co by jiného šli taky dělat, děti, že jsou bezvadné, peníze jim každou chvíli přidávají, jen ti rodiče jsou rok od roku otravnějšī.

Jsi rodič a právě v této diskusi vyjadřuješ nespokojenost s učitelkou svého dítěte (byť jsi ji ještě eviděla). :mrgreen: Hele, nenaděláš nic. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
30.8.23 17:45
@mado píše:
@matkabagristy nevím, jak vláda zvládne usměrnit rodiče, aby bylo učitelské povolání atraktivnim? Protože od učitelů slyším, že učit je baví, co by jiného šli taky dělat, děti, že jsou bezvadné, peníze jim každou chvíli přidávají, jen ti rodiče jsou rok od roku otravnějšī.

od tebe jsem tu cetla uz hodne nesmyslu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21806
30.8.23 17:51
@matkabagristy píše:
od tebe jsem tu cetla uz hodne nesmyslu

Neboj, já od tebe taky. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
30.8.23 17:56
@mado píše:
Neboj, já od tebe taky. :mavam:

se tesim, az mi alespon jedno me tvrzeni vyvratis podlozenymi argumenty ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
741
30.8.23 17:56
@SAJ píše:
Jsi rodič a právě v této diskusi vyjadřuješ nespokojenost s učitelkou svého dítěte (byť jsi ji ještě eviděla). :mrgreen: Hele, nenaděláš nic. :mavam:

To ale nejsem já, zakladatelka ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21806
30.8.23 18:01

A co chceš podložit, přece kdyby tè to nebavilo a neměla jsi ráda děti, tak to neděláš, leda by jsi jinak neměla moc na výběr kam jít, pokud máš pedagogickou fakultu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
30.8.23 18:06
@mag12 píše:
To ale nejsem já, zakladatelka ;).

Tož pardon. :mrgreen:

Ale je to tak - jako učitel se nezavděčíš - jedna a ta samá osoba může být současně moc přísná i příliš benevolentní, chtít mnoho a mít malé požadavky, být příliš familierní i nepříjemně odtažitá…

A to vše v jediném okamžiku. :mrgreen:

Když k tomu přičteš obecnou nenávist a závist směrem k učitelům a platové ohodnocení, ketré schopný VŠ vzdělaný člověk kdekoli jinde hravě překoná, je nedostatek kvalifikovaných (a nedejbože ještě dobrých k tomu) kantorů naprosto logický důsledek. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
30.8.23 18:07
@mado píše:
A co chceš podložit, přece kdyby tè to nebavilo a neměla jsi ráda děti, tak to neděláš, leda by jsi jinak neměla moc na výběr kam jít, pokud máš pedagogickou fakultu.

Ani já, (a tuším, že ani bagristka) pedagogickou fakultu nemáme. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
30.8.23 18:12
@SAJ píše:
Ani já, (a tuším, že ani bagristka) pedagogickou fakultu nemáme. :roll:

tusis spravne, ale priznavam, ze po temer 30 letech uz bych nic jineho delat asi nemohla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
30.8.23 21:49
@mag12 píše:
Souhlasím, to je další aspekt, který jsem ani nechtěla zmiňovat. Starší dcera měla budoucí třídní mladší dcery v družině (4. třída) a probírala s nimi své vztahové problémy. To třeba u kamarádské vychovatelky asi není problém, byť mi to přijde neprofesionální, ale dokládá to, že prostě je to ještě mladá neukotvená slečna…

Za mě je to neprofesionální a velký problém, pokud toto dělala. Kolegyně pracovala jako vychovatelka v dětském domově se školou. Bylo to její první zaměstnání po VŠ. Byla velmi mladá. Na tuto pozici se dělají psychotesty, kterými prošla. Říkala, že i tak bylo těžké udržet si profesionální odstup od lidí jen o pár let mladších, se kterými sdílela svoje zážitky. Tenkrát byla svobodná a bezdětná, dobrovolně organizovala a účastnila se časově náročných a vícedenních akcích.

Na ten malý věkový rozdíl se poukazuje i u učitelek MŠ. Zatím je požadavek pouze na středoškolské vzdělání. Že je stále více dětí vyžadující individuální péči a potřebují k sobě zralou osobnost.
Já znám učitelky MŠ bez titulu jen ty těsně před důchodem. Každá mladá nově příchozí má aspoň Dis., máme v okolí i VOŠ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
31.8.23 03:40
@Anonymní píše:
To by mě zajímalo, kde :mrgreen:
Obzvlášt učitele 1.stipne jsou extrémně nedostatkovým zbožím.Učila jsem (externě) na škole, kde bylo 50 procent učitelů nedostudovaných a další část úplně mimo obor :mrgreen: :mrgreen:
Problémem je, že ti nedostudovaní, si to během studia a pár let učení stihnou rozmyslet a sluníčkáři z jiných oborů vydrží max pár let… Školství táhne jen úzká hrstka, většinou vyhořelých, starších pedagogů :nevim:

Ještě k tomuto. U nás málokterá škola na veřejném portále zveřejňuje své nabídky na práci. Pokud ano, tak na svých stránkách někde malým písmem, kde se k tomu musíš proklikat. Všechna předchozí zaměstnání jsem získala tak, že jsem napsala poptávku já a oni zavolali. Až nyní, kam nastupuji teď, jsem odpověděla na jejich inzerát na veřejném portále, který si mohlo přečíst velké množství lidí. Jde o pozici speciálního pedagoga a druhého pedagoga na běžné škole s paragrafovými třídami. Čj a M budu učit v tandemu, některé vybrané hodiny v první a druhé běžné třídě. Mám samostatně dva předměty v paragrafových třídách a jeden v běžné třídě. Hlavní náplní práce mám ale specku a PSPP. Mám speciální pedagogiku. Učitelství pro 1. stupeň studuji v celoživotku.

Škola mých dětí hledala pro tento školní rok nového pedagoga do další paralelní první třídy. Taky o tom veřejně nevěděl skoro nikdo, jen úzký okruh lidí. Nikam to nezveřejnili, hned to bylo obsazeno.

Učitelské povolání se svým způsobem dědí, protože „je“ to v rodině. Jsou rodiny, které k učitelství mají vztah ve více generacích. Nic víc bych za tím nehledala. Někdy působí členové rodiny ve stejné instituci, jindy ne. V mé dosavadní práci to bylo taky tak. Shodou okolností tam působili studující dcera a syn nejvyšších členů vedení. Svoje učitelské místo dostali opravdu až po dostudování a po státnicích. Žádné dřív, i když to zákon umožňuje. Dcera vedení pracovala několik let jako AP a vychovatelka v tomu odpovídající platové třídě.
Na nedostudovaného učitele jsem nenarazila snad nikde a nikdy. Spíš naopak, většina, které znám, má více specializací postupně dostudovaných třeba v celoživotku, ale stále častěji se setkávám s Mgr. et Mgr. nebo Mgr. et Bc.(a studuje dál).
Pracovala jsem v družině, všechny moje kolegyně vychovatelky mají Mgr. nebo Bc. A tak to bylo dlouho. Až teď otevřeli dvě nová oddělení a přijaly dvě holky, které několik let dělaly AP a udělaly druhou maturitu. Ale zase až teď, vloni jim to nechtěli dát, když měly ještě rok před sebou. A taky by se to nabízelo. Místo toho přijali nového zaměstnance s vyšším vzděláním, kterému zároveň dali malý učitelský úvazek. Družina má u nás obecně největší fluktuaci zaměstnanců. Dcera jde do první třídy na jiné škole a její třída má nově přijatou vychovatelku, s titulem. Třída starší dcery měla každý rok jinou, taky snad všechny s titulem. U nás je družina do třetí třídy.
Takže za sebe pozoruji spíš „převzdělanost pedagogů“ :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21806
31.8.23 09:50

@SAJ však jsem psala, pokud má pedagogickou fakultu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
31.8.23 10:39
@mado píše:
@SAJ však jsem psala, pokud má pedagogickou fakultu.

Já ji mám a jsem plně kvalifikovaná i na sociálního pracovníka, můj obor má přesah. Mohla bych hledat práci i v odborném sociálním poradenství.
Svým bakalářským oborem jsem mohla navazovat i na sociální pedagogiku a za určitých podmínek i na sociální práci na FF. Zjišťovala jsem si to, protože zájem o můj navazující obor je velký, tak kdybych se nedostala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.8.23 13:17

Ahoj, ředitel na naší škole, okrajová část Prahy, poslední dva roky jede trend, že nabírá mladé učitele, jsou to povětšinou již Bc., kteří ještě studují či dokončují studia…za mě zatím spokojenost, řada z nich má daleko lepší přístup a metody než ty „staré, zasloužilé skoro důchodkyně“…jediné nemilé co se pak stává, když si na ně děti zvyknou, tak ty mladé holky často brzy po studiu odcházejí na MD/RD, ale to je prostě v životě normální…stejnou zkušenost mám i u nás v práci…jinak teda mladým fandím, každý jsme nějak začínali..

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin