Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla bych se zeptat zdejších uživatelek a uživatelů, zejm. pak učitelek/učitelů, na konkrétní situaci. Dcera půjde příští týden do druhé třídy (ZŠ v Praze, tři třídy v ročníku). Pokud nenastanou mimořádné okolnosti (mateřská, odchod učitele ze školy), standardně zůstává stejná učitelka se třídou od 1. do 5. třídy. Včera jsme na stránkách školy zjistili, že „naši“ paní učitelku dali opět k prvňákům a dceřina třída má novou třídní učitelku. Tato nová paní učitelka je dvacetiletá slečna, která v minulem šk. roce působila na škole jako vychovatelka v družině a nyní půjde do druhého ročníku PedF. Chci se zeptat, zda je běžné, že na 1. stupni může učit, resp. být třídní učitelkou, osoba bez ukončeného vysokoškolského vzdělání pedagogického směru. Pokud by šlo studentku 5. ročníku, tak to neřeším, ale tohle mi prostě přijde hodně zvláštní. Díky za odpovědi.
Dcera take chodila do statni ZS v Praze. Take tam bylo bezne, ze jedna trida ma jednu tridni ucitelky od 1. do 5. tridy (az na vyjimky, ktere zminujes). Jejich tridni ucitelka v lednu 1. tridy neplanovane otehotnela, sla na rizikove tehotenstvi. Tridy prevzala asistentka z te skoly, ktera ani nestudovala pedagogiku. Ale jinak to neslo. A teda s pripravou ji pomahala ta tehotna ucitelka. Ve 2. tride meli zase novou tridni, zkusenou ucitelku. Ta od 3. tridy sla delat reditelku, takze and trida zase mela novou tridni. (My jsme se po skonceni 2. tridy stehovali, takze dcera mela novou tridni, ale z jineho duvodu.)
Pokud vim, na ZS muze ucit i student pedagogiky. A asi reditel usoudil, ze je lepsi, kdyz ta mlada slecna bude u druhaku nez u prvnaku.
Příspěvek upraven 30.08.23 v 14:56
@mag12 píše:
Ahoj, chtěla bych se zeptat zdejších uživatelek a uživatelů, zejm. pak učitelek/učitelů, na konkrétní situaci. Dcera půjde příští týden do druhé třídy (ZŠ v Praze, tři třídy v ročníku). Pokud nenastanou mimořádné okolnosti (mateřská, odchod učitele ze školy), standardně zůstává stejná učitelka se třídou od 1. do 5. třídy. Včera jsme na stránkách školy zjistili, že „naši“ paní učitelku dali opět k prvňákům a dceřina třída má novou třídní učitelku. Tato nová paní učitelka je dvacetiletá slečna, která v minulem šk. roce působila na škole jako vychovatelka v družině a nyní půjde do druhého ročníku PedF. Chci se zeptat, zda je běžné, že na 1. stupni může učit, resp. být třídní učitelkou, osoba bez ukončeného vysokoškolského vzdělání pedagogického směru. Pokud by šlo studentku 5. ročníku, tak to neřeším, ale tohle mi prostě přijde hodně zvláštní. Díky za odpovědi.
U nás toto možné není.
Zájemců o práci je dost.Ale v krajích, kde je nedostatek učitelů, ano.
Taky by se mi to nelíbilo. Jako rodič máš možnost obrátit se na školský odbor, inspekci. Ale nevím, s jakým efektem. Snažila bych se zabojovat všemi dostupnými prostředky. Myslím ale, že to vedení má nějak ošéfované, učit může už při studiu.
U nás dostal syn v 5. třídě učitele, kterému bylo 21 a ještě studoval, takže nejspíš to nějak možné je
Taky se mi to moc nelíbilo, zvlášť jeho emaily s pravopisnými chybami (naštěstí je neměl na češtinu
), ale nějak to zvládli a už mají zase někoho jiného.
@Janča6 Koukám, že podobně, jako u nás. Syn na prvním stupni vystřídal dokonce 6 učitelek ![]()
@mag12 ano,může učit
Pokud byla v družině, má nějaké pedagogické vzdělání.
A teď si dodelava další právě proto, aby byla kvalifikovaná jako učitelka prvního stupně
Díky za odpovědi, koukám, že to až taková výjimka není. Mluvila jsem o tom s vedením školy, jestli to není jen dočasné řešení, není. Prý nemohou sehnat kvalifikované učitele na 1. stupeň. Já nechci být negativní, ale mám obavu, že po 1. ročníku na fakultě postě ještě nemůže umět učit, max. má za sebou úvod do pedagogiky…
@mag12 píše:
Díky za odpovědi, koukám, že to až taková výjimka není. Mluvila jsem o tom s vedením školy, jestli to není jen dočasné řešení, není. Prý nemohou sehnat kvalifikované učitele na 1. stupeň. Já nechci být negativní, ale mám obavu, že po 1. ročníku na fakultě postě ještě nemůže umět učit, max. má za sebou úvod do pedagogiky…
Chápu obavy, ale zase - je to jenom druhá třída. Pokud máš průměrně šikovné dítě, tak to zvládne i s průměrně nešikovnou studentkou. Druhá třída je taková opakovací, nic hrozného na vysvětlování ![]()
@unuděná píše:
Chápu obavy, ale zase - je to jenom druhá třída. Pokud máš průměrně šikovné dítě, tak to zvládne i s průměrně nešikovnou studentkou. Druhá třída je taková opakovací, nic hrozného na vysvětlování
Presne tak, ve treti tride nastoupi vyjmenovana slova, sklonovani a casovani atd. Ale druha trida je jeste na pohodu.
@mag12 píše:
Ano, učit může. Dokonce může začít učit a až pak do určité doby začít studovat učitelství. Škola musí dát přednost kvalifikované učitelce, ale pokud se nikdo kvalifikovaný nepřihlásí, lze i takto.
@Janča6 píše:
Presne tak, ve treti tride nastoupi vyjmenovana slova, sklonovani a casovani atd. Ale druha trida je jeste na pohodu.
Tak. A pokud se studentka neosvědčí, tak prostě v průběhu roku tlačit na ředitelství pádnými argumenty. Mají rok na to sehnat personál.
@mag12 píše:
Ano, je to běžné. A ne, není to správné.
Jenže být učitel je natolik lukrativní povolání, že kdo může zdrhne.
Takže je třeba si zvykat.
Mno, podminky uz vysvetlili jini, jen mozna pro „uklidneni“ - syn mel v prvni tride kazde pololeti jinou ucitelku, ve druhe tride dalsi a od treti tridy hrozila zase zmena, nakonec nebude…diky bohu…takze zmeny jsou bezne
@Petra Z píše:
@mag12 ano,může učit
Pokud byla v družině, má nějaké pedagogické vzdělání.
A teď si dodelava další právě proto, aby byla kvalifikovaná jako učitelka prvního stupně
Nemusí. Stačí maturita kdekoliv mimo obor a studium pedagogiky pro vychovatele, u nás slangově vychovatelský kurz.
@Kvestorka píše:
Ano, učit může. Dokonce může začít učit a až pak do určité doby začít studovat učitelství. Škola musí dát přednost kvalifikované učitelce, ale pokud se nikdo kvalifikovaný nepřihlásí, lze i takto.
Ano, může začít studovat až po 3 letech.
Mně by zajímalo, jak bude v praxi ten ředitel prokazovat, že se mu nikdo kvalifikovaný nepřihlásil nebo naopak, jak to někdo dokáže jemu.
Rozhodnout o zaměstnancích je v jeho kompetenci a výměna běhen školního roku se děje jen z důvodu vážnější dlouhodobější nemoci nebo odchodu na mateřskou.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.