Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobry den,
Jsem ve 23. tt a uz od zacatku tehotenstvi trpim na ruzne zanety. Pred tehotenstvim jsem je take mela casto, ale ted je to jeste horsi. Po preleceni mam za 3 dny zase problemy, nekdy lecba vubec nepomuze. Ted k veci. Od 18. tt mam zkracene hrdlo na 28 mm, narizen klidovy rezim. Lekarka me tak vystresovala, ze jsem se nechala prekontrolovat jinym lekarem, kde byl nalez o vic nez 1 cm lepsi. Ma doktorka to tezce rozdychavala - jak jsem si to mohla dovolit. Pri dalsich mereni byl nalez opet 28 mm, tedy nastesti stabilni. Po minule kontrole pred 2 tydny se u me objevil zluty vytok, snazila jsem se to prelecit sama (probiotika, boraxove globule), ale nepomohlo. Volala jsem tedy za 5 dni k lekari, oznamila mi, ze to moc prozivam a napsala mi cipky, ktere mi ale vubec nezabraly. V prubehu lecby se vytok zmenil na zeleny. Kontrolu u sve lekarky mam za 2 dny. Normalne bych ji zavolala a rekla, at mi napise neco jineho, ale kvuli jejimu pristupu to nemuzu udelat, protoze bych byla zase ta, co to proziva. Jeli byste na pohotovost? Zmenili byste lekare?
Změn doktorku. Doktorka které se nemůžeš svěřit s intimním problémem, aby z tebe nedělala hysterku je k ničemu. Mě takhle,, ponizit,, doktor, tak už k němu nevlezu.
Zmenila bych, jenze ono to nemusi byt tak snadne. Maloktery dr prijme pacientku v polovine těhotenství.
@Laroche píše:
Dobry den,Jsem ve 23. tt a uz od zacatku tehotenstvi trpim na ruzne zanety. Pred tehotenstvim jsem je take mela casto, ale ted je to jeste horsi. Po preleceni mam za 3 dny zase problemy, nekdy lecba vubec nepomuze. Ted k veci. Od 18. tt mam zkracene hrdlo na 28 mm, narizen klidovy rezim. Lekarka me tak vystresovala, ze jsem se nechala prekontrolovat jinym lekarem, kde byl nalez o vic nez 1 cm lepsi. Ma doktorka to tezce rozdychavala - jak jsem si to mohla dovolit. Pri dalsich mereni byl nalez opet 28 mm, tedy nastesti stabilni. Po minule kontrole pred 2 tydny se u me objevil zluty vytok, snazila jsem se to prelecit sama (probiotika, boraxove globule), ale nepomohlo. Volala jsem tedy za 5 dni k lekari, oznamila mi, ze to moc prozivam a napsala mi cipky, ktere mi ale vubec nezabraly. V prubehu lecby se vytok zmenil na zeleny. Kontrolu u sve lekarky mam za 2 dny. Normalne bych ji zavolala a rekla, at mi napise neco jineho, ale kvuli jejimu pristupu to nemuzu udelat, protoze bych byla zase ta, co to proziva. Jeli byste na pohotovost? Zmenili byste lekare?
Lékaře bych změnila. Lépe teď než těsně před porodem. Když se ti neustále opakují zaněty, nenosila jsi nevhodné oblečení a teď prádlo? Nos co nejvíc šaty a sukně. A po porodu zkusila překopat jídelníček. A muž by měl dodržovat důsledně hygienu a přeléčit i jeho.
@Russet Mam narizeny klidovy rezim - tzn. i zakaz sexu. Doma nosim jen dlouha trika bez spodniho pradla, prave abych predesla zanetum.
Otázka je, zda vás nějaký jiný lékař vezme, zvlášť uprostřed těhotenství.
No prave, zkusim dneska par gynekologuv zavolat a zeptat se. Uz jsem opravdu zoufala. Na miminko jsme museli cekat 2 roky. Byla jsem totiz na konizaci, pak jsme to museli posunout kvuli ockovani proti rakovine del. cipku a pak se mi jeste objevily polypy - takze me cekala hysteroskopie. Otehotnet se mi podarilo za 3 mesice po zakroku. Takze ano, tehotenstvi prozivam, nechci nic zanedbat.
Zkusila bych změnit ale jak již bylo řečeno, je těžší změnit lékaře v polovině těhotenství..ale za zkoušku nic nedáš..situaci chápu, bych doktorku měnila hned, takovou můru..
@Laroche zkus změnit, přístup tvojí doktorky je špatný. Já měla zánět 2×, ale kvůli těhotenství se používaly jemné věci a trvalo pokaždé měsíc, než se to vyléčilo. Teda tentokrát se to spíš zlepšilo než vyléčilo. Naposledy jsem byla u zástupové doktorky (dovolené) a ta mi vpodstatě řekla, že si na to mám zvyknout, že se to zlepší po porodu, tak to jsem odmítla, napsala mi boraxové globule na předpis, protože ty volně prodejné nezabraly. Tak je to teď lepší. Ale zvyknout si? Vždyť jednak to znamená konec sexu, druhak je větší poranění při porodu, protože ta sliznice je poškozená a nakonec je to nebezpečné pro dítě, nejčastější příčinou předčasného porodu je nějaký zánět u dítěte, tak nechápu, jak to doktorka může brát na lehkou váhu
a to jsem pominula, jak je to svědění a pálení nepříjemné.
@Liška32 No prave, ja se bojim predcasneho porodu. Mam zkraceny cipek, uz ted mam vyssi riziko. Puvodni delka ve 12 tt (mereno lekarem na onkogynekologii) byla 46 mm, ted mam o 2 cm min. A prave zanet ho muze jeste vic zkratit, opravdu mam strach.
a to jsem k ni s kazdym zanetem ani nesla, lecila jsem se sama (coz v tehotenstvi neni vhodne) prave kvuli tomu, abych ji tak neotravovala.
@Laroche Taky jsem praktikovala samoléčbu, což není vůbec vhodné. Měl by to právě pohlídat doktor. Moje se snaží, ale když tam jdu jednou za měsíc a dovolat se tam nedá, tak to taky nevytrhne. Ale s přístupem, že to přeháníš, bych se teda nesmířila. Já byla teď i překvapená v rozdílu mezi doktory, moje mi vždy všechno řekne, vysvětlí, ta zastupova by mi neřekla ani slovo, kdybych se sama neptala. I tak byla na informace dost skoupá ![]()
@Liška32 moje doktorka mi toho taky moc nerekne, vubec nevim, jestli jsem podle vnitrniho vysetreni v poradku.. ona jenom treba zasyci a to teda na klidu taky neprida. V teh. prukazce absolutne necitelne udaje, nevim nic, jen tu delku cipku. Kdyz jsem se ji ptala, co muze zpusobovat pichani v podbrisku, tak rekla, ze nevi. Zeptala jsem se, jestli to muze byt rozpinanim delohy a natahovanim vazu, odpoved - nevim. Muzu rict, ze kdybych pred mesicem nebyla u jine doktorky na premereni cipku a ta me neuklidnila, tak jsem na tom ted psychicky hodne zle. Behem vnitrniho vysetreni vse komentovala a jeste mi zjistila zanet - a to jsem tam byla 2 dny po kontrole u me doktorky..
@Laroche prý nevim
to zní hrozně. Moje doktorka nejen, že si myslím, že je kvalitní lékařka, aspoň co dovedu posoudit, ale také je velmi milá, snaží se uklidnit, pořád se usmívá a hodně mluví, vysvětluje. Nebo řekne, že kdyby dlouho nic neříkala, ať se nebojím, že někdy na utz chvíli trvá, než něco najde a prohlédne si. Fakt vysvětlí dopodrobna, nespokojí se s konstatováním „v pořádku“. Nebo jo, ale když se zeptám na konkrétní výsledek, vždy řekne, vysvětlí, řekne mi, co bude na příští kontrole. Taky za ní odjíždím hodinu do rodného města
můj první gynekolog byl taky takový, bohužel zemřel. Znám několik takhle suprových doktorů. Ale narazila jsem i na málomluvné a na jednoho vysloveně nepříjemného, i když medicínsky je asi dobrý, stejně ho hodnotím jako nejhoršího gynekologa, co jsem měla možnost poznat osobně. A ta tvá doktorka mi přesně tak zní a ještě navíc podceňuje potíže, které sice nemusí, ale i můžou být problém. Fakt bych se snažila se registrovat jinam.