Změnit práci či nezměnit?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
S tvymi plany se mi zda lepsi a zodpovednejsi vrabec v hrsti, nez holub na strese.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Zdravím vás,už několik dnů mám obrovské nervy, sama nevím, jak se rozhodnout (rozhodnout se musím do zítřka), každý mi radí něco jiného, a tak jsem se rozhodla, že zkusím založit diskuzi.
Prosím o zachování anonymu, neboť zde chodí kolegyně.
S manželem si plánujeme na jaře vzít hypotéku (již máme dům, který chceme příští rok začít rekonstruovat) a do 2 let bychom rádi měli miminko. Pracuji ve státní sféře, mám smlouvu na dobu neurčitou, takže jistá práce, která mě však vůbec nebaví a štve mě nízký plat. Kolektiv je fajn. O změně práce jsem již delší dobu uvažovala, ale nesebrala jsem k ní odvahu, hlavně kvůli tomu, že si chceme brát hypotéku a málokde by mi dali hned ze startu smlouvu na dobu neurčitou.
V létě mi však kamarádka nabídla možnost zkusit to u nich ve firmě, kde by mě práce zřejmě bavila více. Práci jsem nakonec odmítla, protože finančně bych si skoro vůbec nepolepšila. Firma mě však poté oslovila znovu s tím, ať si řeknu podmínky, za jakých bych byla ochotná nastoupit. Řekla jsem si tedy vyšší plat a smlouvu na dobu neurčitou již ze startu, s čímž oni souhlasili. Celou dobu jsem jim však říkala, že v současném zaměstnání musím dodržet dvouměsíční výpovědní dobu. Tlačili na mě, abych mohla nastoupit aspoň o měsíc dříve, což mi v současném zaměstnání nepovolili. Když jsem se tedy nového zaměstnavatele ptala, zda můžu počítat s datem nástupu (po skončení výpovědní doby), řekli mi, že ASI ano, ale že stát se může ledacos. To mě dost znejistilo, protože se nemůžu dovolit zůstat bez práce.
Aby to nebylo tak jednoduché, tak mě začal současný zaměstnavatel přemlouvat, abych zůstala a že mi něco málo přidají (v nové práci bych však stále měla v hrubém příjmu asi o 5 000 Kč vyšší plat). Já teď nevím, zda dát přednost jistotě v mém současném zaměstnání, nebo to risknout a jít do změny.
Pokud se však rozhodnu zůstat a novou práci již podruhé odmítnu, bojím se, aby kvůli mě ona kamarádka neměla problémy za to, že mě tam dohodila.
Moc děkuji za jakékoli rady a názory.
Pokud jsi v soucasnem zamestnani spokojena, tak neodchazej. S ohledem na to, ze planujete dite.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tady se tezko radi. Ja osobne bych nedokazala byt v praci, ktera me nebavi. Pokud bych tedy dostala nabidku na praci, ktera by me bavila vic, a jeste za lepsi penize, nevahala bych.
Ohledne nastupu - dvoumesicni vypovedni doba je zcela standardni, malokomu se podari odejit driv a firmy s tim pocitaji. Pokud nemaji absolutni horak, ze jim firma pada na hlavu, nemaji problem si na kvalitniho kandidata pockat. Bezne se v techto pripadech podepisuje smlouva o smlouve budouci. Zjednodusene se obe strany upisi, ze do tolikateho a tolikateho podepisi smlouvu o pracovnim pomeru. Ty mas jistotu, ze se neocitnes bez prace, a firma zase, ze nemusi shanet nikoho dalsiho. Zkus jim to navrhnout - pokud se budou cukat, je to znameni, ze je ve firme neco v neporadku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud bych plánovala hypotéku a dítě, tak bych zůstala v práci, kterou mám jistou a zvlášť jestli ti nabídli vyšší plat.
I kdyby na tebe v nové práci počkali, nemáš jistotu, že tě například nevyhodí ve zkušební době a do staré se budeš horko těžko vracet. Zaměstnavatel uvidí, že jakmile se ti nabídne lepší nabídka, tak nezůstaneš a radši zaučí nového člověka.
Po nové práci můžeš koukat třeba po mateřské.
Já bych to udělala jedině v případě, že bych měla nějakou finanční rezervu, kdyby cokoli nebo až by byla splacena hypotéka a probrala to zároveň i s manželem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mě by znejistělo to jejich “stát se může ledacos”. Asi bych jim moc nevěřila.
Jinak bych byla pro to, abys práci změnila, ale takhle…nevím.
Asi bych hledala práci úplně jinou. To, že za dva roky plánujete miminko, je hezké, ale ono se vše nemusí dařit podle plánů a pak by bylo dost frustrující, kdybys tvrdla v práci, která tě vůbec nenaplňuje, kvůli něčemu, co se dlouhodobě nedaří.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Řeším dost podobné dilema, dobrý lidi, ale práce úplně na nic. Snažíme se o dítě a hypotéka příští rok. Pořád se utěšuju, že přijde to mimčo a vypadnu a novou práci budu hledat po mateřské, i kdybych se měla vrátit do práce dřív, kdyby se naskytlo. Ale kdo ví, kdy to vyjde, nechci se trápit další rok. Bohužel strach, že to třeba vyjde ve zkušebce v nové práci a vyhodí mě, je silnější.
Asi bych tedy vyčkala
- Citovat
- Upravit
Nešla bych. Na mne nová firma počkala půl roku-hlásila jsem se během RD, ale ještě jsem nemohla nastoupit, řekla jsem jim to na rovinu. Prostě počkali
Nějaké ASI ano bych v tvé situaci určitě neriskovala.
Kamarádka určitě žádné problémy mít nebude, prostě najdou někoho jiného. A i kdyby, není to tvoje věc, nemáš za ni zodpovědnost. Na tohle se fakt neohlížej.
Příspěvek upraven 20.09.23 v 10:43
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
**@Anonymní connections puzzle píše:
Zdravím vás,už několik dnů mám obrovské nervy, sama nevím, jak se rozhodnout (rozhodnout se musím do zítřka), každý mi radí něco jiného, a tak jsem se rozhodla, že zkusím založit diskuzi.
S manželem si plánujeme na jaře vzít hypotéku (již máme dům, který chceme příští rok začít rekonstruovat) a do 2 let bychom rádi měli miminko. Pracuji ve státní sféře, mám smlouvu na dobu neurčitou, takže jistá práce, která mě však vůbec nebaví a štve mě nízký plat. Kolektiv je fajn. O změně práce jsem již delší dobu uvažovala, ale nesebrala jsem k ní odvahu, hlavně kvůli tomu, že si chceme brát hypotéku a málokde by mi dali hned ze startu smlouvu na dobu neurčitou.
V létě mi však kamarádka nabídla možnost zkusit to u nich ve firmě, kde by mě práce zřejmě bavila více. Práci jsem nakonec odmítla, protože finančně bych si skoro vůbec nepolepšila. Firma mě však poté oslovila znovu s tím, ať si řeknu podmínky, za jakých bych byla ochotná nastoupit. Řekla jsem si tedy vyšší plat a smlouvu na dobu neurčitou již ze startu, s čímž oni souhlasili. Celou dobu jsem jim však říkala, že v současném zaměstnání musím dodržet dvouměsíční výpovědní dobu. Tlačili na mě, abych mohla nastoupit aspoň o měsíc dříve, což mi v současném zaměstnání nepovolili. Když jsem se tedy nového zaměstnavatele ptala, zda můžu počítat s datem nástupu (po skončení výpovědní doby), řekli mi, že ASI ano, ale že stát se může ledacos. To mě dost znejistilo, protože se nemůžu dovolit zůstat bez práce.
Aby to nebylo tak jednoduché, tak mě začal současný zaměstnavatel přemlouvat, abych zůstala a že mi něco málo přidají (v nové práci bych však stále měla v hrubém příjmu asi o 5 000 Kč vyšší plat). Já teď nevím, zda dát přednost jistotě v mém současném zaměstnání, nebo to risknout a jít do změny.
Pokud se však rozhodnu zůstat a novou práci již podruhé odmítnu, bojím se, aby kvůli mě ona kamarádka neměla problémy za to, že mě tam dohodila.
Je náročné vypěstovat si pozitivní sklony k tomuto konkrétnímu prostředí. Osobně bych považoval za náročné zůstat zaměstnán na pozici, která mi neposkytuje pocit naplnění nebo radosti. V případě, že by mi byla předložena pracovní nabídka, která odpovídá mým zájmům a nabízí vyšší plat, bez váhání bych ji okamžitě přijal.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ve stávající práci - něco málo přidají - to znamená konkrétně co? Přidají ti v základu nebo na osobním ohodnocení nebo odměnách? Když se jedná o státní správu, je možné, že ti to pak v rámci šetření můžou zase kdykoliv sebrat. Také záleží v jaké oblasti státní správy jsi.
Kvůli rozdílu 5000,– btto bych se nikam nehrnula. V čistém je to cca 2500-3000,– to zas není super přilepšení, aby to vyměnila na nejistotu se slovy „asi místo bude“, změnu kolektivu atd. Takže záleží čeho se ta nová práce týká. Co bys konkrétně dělala.
Abych to shrnula, za rozdíl 5000,– btto bych měnila jen v případě, že by ta nová práce měla perspektivu rozvoje a celkově budoucnost oboru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nenervuj se, každé rozhodnutí bude mít pro i proti, vysloveně špatné rozhodnutí v tomhle případě, myslím, neuděláš.
Já jsem obecně pro změnu, nicméně tady na mě nedělá dobrý dojem to ASI a STÁT SE MŮŽE COKOLI v nové firmě. Působí to dost neprofesionálně a taky že je tam možná velká fluktuace, což o něčem taky vypovídá.
Na kamarádku se neohlížej, to se tě netýká. Musíš se rozhodnout jen podle sebe, ne podle kámošky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přikláněla bych se k tomu hledat dál.
Do firmy, kde dělá kamarádka bych spíš nešla, jak už tu psali výše, nelíbilo by se mi to „ASI místo bude“ v situaci, kdy se jedná o úplně standartní výpovědní dobu
Dělá to na mě dojem, že s lidma tam moc dobře nejednají. Navíc to výběrové řízení - nejdřív zkoušejí co nejnižší plat a když to nikdo nevezme, obvolavaji kandidáty a smlouvají
Je to typ firmy, ve které dělat nechceš.
Ve staré práci bych ale zůstala jen do doby, než si najdu něco dalšího. Práce tě nebaví, tam nemá cenu zůstávat proto, že za dva roky možná budeš těhotná
Za mě naopak lepší se třeba uchytit v novém oboru už před dětmi, budeš mít aspoň nějakou praxi a bude se pak líp hledat nové místo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj všem. Řeším dilema ohledně změny práce.
Nyní práce na půl úvazku (cca.88 hodin/měsíc). Dvě deti- 12 a 7 let.
Práce je v obchodě. Pouze ranní(od 6 do 10 hod ). V práci jsem téměř denně, směna je vždy 4 hodiny. 2-3 celé víkendy za měsíc. Plat, včetně slev na dani na dítě je cca 16500 Kč čistého. Smlouva na dobu neurčitou.
Mám manžela, pracuje.
Nyní mám nabidku na jinou práci. Pracovní doba 7-15:30, někdy víkendy, někdy odpolední. Jedná se o práci pečovatelky. Plat je podle tabulek 5 platová třída+odpracované roky. Dle těch tabulek snad 19800 Kč, v té nejnižší sazbě. Práce je na pozici pečovatelky (v terénu a na baráku), ne klasický domov pro seniory. Lidé tam mají své byty. Praxi v tomto oboru mám.
Na stávající práci mě nejvíce štve množství pracovních víkendů(nedá se nikam pořádně vyrazit) a že nás je málo pracovníků (denně jsme většinou o hodinu déle v práci, než bychom měli). A časem nás také straší odpolední směnou.
Určitě chci jednou práci normálně na plný úvazek, ale nevím, zda měnit už teď, nebo hledat později
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Beatka18 píše:
Ahoj všem. Řeším dilema ohledně změny práce.
Nyní práce na půl úvazku (cca.88 hodin/měsíc). Dvě deti- 12 a 7 let.
Práce je v obchodě. Pouze ranní(od 6 do 10 hod ). V práci jsem téměř denně, směna je vždy 4 hodiny. 2-3 celé víkendy za měsíc. Plat, včetně slev na dani na dítě je cca 16500 Kč čistého. Smlouva na dobu neurčitou.
Mám manžela, pracuje.
Nyní mám nabidku na jinou práci. Pracovní doba 7-15:30, někdy víkendy, někdy odpolední. Jedná se o práci pečovatelky. Plat je podle tabulek 5 platová třída+odpracované roky. Dle těch tabulek snad 19800 Kč, v té nejnižší sazbě. Práce je na pozici pečovatelky (v terénu a na baráku), ne klasický domov pro seniory. Lidé tam mají své byty. Praxi v tomto oboru mám.
Na stávající práci mě nejvíce štve množství pracovních víkendů(nedá se nikam pořádně vyrazit) a že nás je málo pracovníků (denně jsme většinou o hodinu déle v práci, než bychom měli). A časem nás také straší odpolední směnou.
Určitě chci jednou práci normálně na plný úvazek, ale nevím, zda měnit už teď, nebo hledat později
Tak spíše záleží, co by tě víc bralo a naplňovalo
Odpolední směna ti vadí? Já bych asi raději uvítala více volných víkendů ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže půl úvazku v zaběhnuté pravidelné práci za šestnáct a půl a celý úvazek v terénu s fyzicky náročnější prací za devatenáct osm. A vyplatí se taková změna při dvou dětech, které po poledni přijdou domů ze školy? Teď bych nic neměnila. Počkala tak dva tři roky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím vás,
už několik dnů mám obrovské nervy, sama nevím, jak se rozhodnout (rozhodnout se musím do zítřka), každý mi radí něco jiného, a tak jsem se rozhodla, že zkusím založit diskuzi.