Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminy potřebuji poradit.
Máme Hexavakcínu 2+1 a 26. listopadu jsme měli jít na poslední dávku po 6 měsících.
Malá je ale opět nemocná a tak teď pořád bojujeme s nachlazením. Dnes mi MUDr řekla, že neví, jestli jsme poslední dávku neprošvihly, že možná budeme muset začít očkovat znovu. Někde jsem ale četla, že rozestup u poslední dávky (když se očkuje 3+1)může být od 6 měsíců až rok. Platí to i u očkování 2+1?
Díky
@valila to vis ze plati nekdy nechapu, ze tak trivialni vec doktori nevedi. At si doktorka zavola na ockovaci centrum a overi si to moje to tak udelala a byl klid ![]()
Tak s tím neporadím, z laického hlediska bych ale řekla, že to nevadí. My měli 3+1 a na poslední jsme šli po 6 měsících…
Nicméně bych se zamyslela nad změnou doktorky… Kdyby mi dr. oznámil větu „nevím, zda jsme nepřišvihli a nevím, zda nebudeme muset začít očkovat znova“ to by na mě moc důvěryhodně asi nezapůsobilo.. Nemáš možnost se zeptat nějakého jiného doktora?
Posledni davka se dava od 6 do 12 mesicu po predchozi.
Uprimne, nechapu, ze tohle doktori nevedi. Vakciny pichaji, ale vedi o nich prd.
Hexa nemá stanovenou hranici, dokdy se musí naočkovat další várka.. měsíc sem, měsíc tam.. je tam tolerance hodně velká.
Ať se doktorka koukne do příbalového letáku, má jich plnou skříň… najdi si příbalový leták na sukl.cz a tam si přečti. My měli 3+1 a tu poslední měl rok po těch základních, v příbaláku byla psána minimální hranice, maximální ne. Tak bych tipla, že u 2+1 to bude stejně, ale radši si to ověř
@valila Petráš na stránkách vakciny.net uvádí, že nejhorší varianta je naočkovat více dávek Hexy. Že pak jde o nevyzkoušené, nebezpečné očkování. Dohledej si to, tak jsem to pochopila. Ale podle mě i roční rozestup je v pořádku.
Určitě platí.
my očkovali 3+1 a to ve 3m,4.5m,7 m a pak až 21m věku!! a žádná dávka nepropadla..
Dr. to sice s klidem nebrala, ale očkovat když mám doma spálu, pak když byl malej na klacidu a pak rok kašlal v kuse přece nebudu. ![]()
a jinak u 3+1 běžně očkovala 3,4,5m a pak 18m věku!!
kopíruju z SPC:
Přeočkování
Po očkování 2 dávkami vakcíny Infanrix hexa (například ve 3. a 5. měsíci) se musí podat posilovací
dávka nejméně 6 měsíců po podání poslední dávky základního očkování. Upřednostňujese podání
mezi 11. až 13. měsícem věku dítěte.
Po očkování 3 dávkami vakcíny Infanrix hexa (například ve 2., 3., 4. měsíci; ve 3., 4., 5. měsíci a ve 2., 4., 6. měsíci) se musí podat posilovací dávka nejméně 6 měsíců po podání poslední dávky
základního očkování. Upřednostňuje se podání před 18. měsícem věku dítěte.
není tedy stanovena max. hranice pro booster, ale minimální rozestup.
byla bych v klidu.
Díky mamky. Já si to myslím taky.
Bohužel jsem už jednou Mudr měnila, to bylo malé asi 5 měsíců. Byla pořád nachlazená a Mudr chtěla očkovat, že rýma a nachlazení nevadí - a tak jsem vyměnila.
Bohužel ale tahleta Mudr opět taky není ideál - taky si to myslím, ale upřímně se trošku bojím měnit Mudr - tady se dost špatně hledá dobrý doktor.
Nemáte někdo tip na dobrého pediatra v okolí Havířova, Frýdku-Místku?
Dík
TADY můžete najít odpovědi. Sám dr. Petráš naprosto vylučuje očkování od začátku, naopak píše, že pokud se „prošvihne“ poslední-posilující dávka, je pořád čas ji naočkovat do 3 let dítěte.
Pokud dr mluví o prošvihnutí termínu a nato o znovu očkování, tak si nepěkně zahrává se zdravím Vašeho dítěte ![]()
@valila píše:
Ahoj maminy potřebuji poradit.
Máme Hexavakcínu 2+1 a 26. listopadu jsme měli jít na poslední dávku po 6 měsících.
Malá je ale opět nemocná a tak teď pořád bojujeme s nachlazením. Dnes mi MUDr řekla, že neví, jestli jsme poslední dávku neprošvihly, že možná budeme muset začít očkovat znovu. Někde jsem ale četla, že rozestup u poslední dávky (když se očkuje 3+1)může být od 6 měsíců až rok. Platí to i u očkování 2+1?
Díky
Ano, platí to tak - 6-12 měsíců. Naše lékařka řekla, ať na tu třetí (poslední dávku) přijdeme po roce.
Tady máš tabulku (dole na stránce), můžeš jí ukázat lékařce, nemusí se bát, že jste to prošvihli (a dle té tabulky není nic prošvihnuto dokonce i v případě, že kvůli nemoci prošvihnete celý rok, že se má zvážit očkování od počátku, až když se přešvihne 10 let!!!): http://www.vakciny.net/…i/pr_11.html