Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj,holky dnes vařím Barči na obídek červenou řepu a brambůrek.Řepu mám ze zahrádky malou ale i tak zbyde.Myslíte že se může zamrazit nebo radši mám dojíst? díky ryka.barča 6měs.a 2týdny
Ryko, ber to tak: kdybys tu repu delala pro vas k obedu a zbylo by ti ji dost…vyhodila bys ji? Ja ne, jak dostanu zeleninu - jezdim si na vesnici a kupuju primo ze zahradek - tak ji doma ihned zpracuju a zamrazim. Jinak ztraci hodnoty a nez bych mrnousovi dala „gumovou“ mrkev, ktera ztratila uz nektere hodnoty, tak ta zamrazena neni podle me az takovy problem. Mrazim mrkve, repu, cuketu, brokolici, kedluben - davam to do tvarovacu na led, pak jen odebiram kosticky podle toho co a jak chci namichat.
díky,jsi šikovná. zmrazuješ i květák?a všechnu tu zeleninu umixuješ? promiň že se tak hloupě ptám ale jsem trdlo. ryka
květák jsem ještě nezkoušela. Dělám to tak, že zeleninu očistím a nakrájím na takové „akorát“ kousky a podusím do měkka. Obvykle je to kolem 10 minut. Pak ji necham vychladnout a sleju si tu vyvařenou vodu do hrnečku. Zbytek rozmixuju a tu slitou vodu doleju tak,aby to byla taková kaše. Do té pak přidám olivový olej panenský a když to úplně vychladne,tak to dám do těch tvořítek na led a zamrazit. Druhý den to vyklopím do misek a nechám už popsané v mrazáku a odebírám si.
A buď v klidu, já to taky nevymyslela - ale odkoukala od kamarádky a ta zase od jiné atd. ![]()
Jo a ta kamarádka mrazí i brambory,ale když mě pak přijdou takové jiné,tak ty nedělám.
Desty,
mě zmražené brambory taky nechutnají, jsou takové blátivé, nechutné, ale zkoušela jsem teda jen kousky, nevím, jak by chutnaly rozmixované pro mimča, to jsem nezkoušela, možná by to nebylo poznat
. No já už to nezkusím, my už jíme všechno možný
.
Smokie
Ahoj holky,já si taky všechno mrazim.Bydlím na vesnici a máme zahrádku,tak mi přijde líto (mám 4,5m holčičku)to všechno sníst teď,když od září naše kočička bude papat polívčičky a já jí přece nebudu dávat kupovanou a kdovíjak chemicky ošetřenou zeleninu.V tu dobu už bude po většině zelenině,tak jsem zatím zmrazila kedlubny,cuketu,květák,brokolici a teď pracuju na hrášku.Mrazím to většinou syrový,jen květák a brokolici jsem krátce povařila.
Pa L.
Čauky, ten mražený květák není problém, ale déle jak 2 měsíce bych ho tam nenechala. Je pak takový gumový. Jinak jsem pro to mražení. veverka ![]()