Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lutonka prave uvedomuju si ze uz nic tak extra levneho nesezenu, nevim co se tyka bazaroveho kola, netroufam si na to, nerozumim tomu az tak, ze bych sla do koupi kola, o kterem si nejsem jista ze je v poradku. Navic jeste kdyz na nem budu vozit dite, radsi budu zapsknuta konzerva a koupim nove ![]()
@nini24 Nebyla bych tak skepticka, ze starsi model nesezenes, obchody teprve ted zacinaji naskladnovat nove modely, kdyz se pujdes podivat do par vetsich, nemyslim tym intersport, tak klidne na starsi model jeste natrefis.
@nini24 píše:
@Lutonka prave uvedomuju si ze uz nic tak extra levneho nesezenu, nevim co se tyka bazaroveho kola, netroufam si na to, nerozumim tomu az tak, ze bych sla do koupi kola, o kterem si nejsem jista ze je v poradku. Navic jeste kdyz na nem budu vozit dite, radsi budu zapsknuta konzerva a koupim nove
No jasně, to chápu - pokud nemáš kolem sebe někoho, kdo tomu rozumí a šel by do toho bazaru s tebou, tak to nedělej, to je o průšvih. Takhle si ségra kdysi koupila kolo a během měsíce se jí úplně rozsypalo ![]()
Na tehové je to pěkná cenová hladina.
Podle měje to fuk, jakmile to bude nějaké znakové
Levnější sou česká - Kellys, Author, Pells, Sperior, Ale komonenty jsou na tom stejně osazené stejné, jako no těch zahraničních.
Pak zahraniční Merida, Specialized, Trek, Cannodale, GT.
Spí koukej po osazení- řazení, přesmykač.
Brzdy chceš špalky véčka nebo kotoučové?
Vidlici u trekového asi moc řešit nemusíš
Mam Author, kupovala jsem ho v roce tusim 2002 za deset tisic a slouzi bez oprav porad…
@nini24 Neupínala bych se na žádnou konkrétní značku. Rámy mají různou geometrii, různou míru sloppingu, různě široká a tvarovaná řidítka, výšku a délku představce, délku klik, tvar a tuhost sedla, možnost nastavení brzdových pák. A každý má jinou postavu, upřednostňuje jiný posed.
Jinak od určité cenové hladiny je to ne o kvalitnějších, ale o lehčích komponentech a materiálech. Poku ale nejsi fajnšmekr nebo nechceš závodit, tak je to vcelku fuk, jestli má kolo o 200 g víc nebo míň, nebo jestli máš vidlici či sedlovku karbonovou nebo „obyč“.
Spíš bych se zaměřila na to, co od kola chceš - pánský/dámský rám, jeho tvar, duály nebo spíš jednodužší řazení, V-brzdy nebo kotoučovku, odpruženou/neodpruženou vidlici, pokud odpruženou, tak zda zamykací apod.
A samozřejmě nekupovat no-name kolo někde v supermarketu. Ale je jedno, jestli si koupíš Author, Meridu, Specialized, Scotta. Důležité je, aby se Ti na něm dobře sedělo a ovládalo.
@nini24 Já mám trekové kolo REPHLEX Bergamont, byla to značka ve Sportissimu, nevím, jestli je ještě dělají. Nestálo ani 6 tisíc. Jsem s ním moc spokojená, najeto má cca 13 tisíc kilometrů. Zatím jsem řešila jen drobné závady, nic velkého. Terve teď po tolika kilometrech uvažuji o dalším kousku
.
Akorát zvládne jen lehčí terén, nemá tak lehké převody jako horské kolo. A i ty pneumatiky nejsou dost široké, ale to bude asi u každého trekového kola
.