Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Znakování beru hlavně jako zábavu. Praktické znaky (jíst, pít) u nás moc úspěch neměly. Zato Tobík uměl velmi brzy celou zoologickou zahradu. Tady mám na blogu článek, ja k u nás probíalo znakování
Domnívám se, že znakování mi velmi ulehčilo období mezi 1,5 - 2. V té době ještě nemluvil,ale díky znakování uměl vyjádřit, co chce.
Teď jsem s Tobíkem začala chodit na logopedii, protože některé hlásky neumí pořádně vyslovit. A na znakování tam přišla taky řeč. Logopedka zhodnotila, že na svůj věk má Tobík velkou slovní zásobu. A to, že začal mluvit později (2,5 roku) tak, prý není důsledek znakování, ale toho, že jeho „mluvidla“ se teprve vyvíjejí.
znakujem, zacina teoprve tedka trochu, par znaku a jeste je potvori. ja zacala zbytecne brzo.
moje mlade se vyviji motoricky zatim podobne jako svagrovciny deti (brzo se postavil, pozde si sednul atd…), tak hledam jisou analogii. ona neznakuje, pry matka vzdycky rozumi (ja teda nerozumim) a dite, co neznakuje si umi ukazat tak, ze to dospely pochopi. No jeji 2,2 lety chlapecek rika asi tak 4 slova.
Moje mlade taky nevypada, ze by se chtelo nejak brzo rozmluvit. Tak zaciname znakovat. Alespon mi nikdo nebude cpat, ze neznakujici mluvi skvele a kdybych neznakovala, tak uz mohl mluvit a bla bla bla…