Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Máte někdo zkušenosti se znakováním s miminky? Dost mě to zaujalo a objednala jsem si k tomu materiály a teď nedočkavě čekám až dojdou a budu moct to vyzkoušet. Vojta je na to sice ještě asi malý, ale proč to už nezkusit.
Jak jste začínaly vy a jak vám to šlo? Co reakce dětí?
Začneme s tím v říjnu na cvičení, tak uvidíme
Co máš za materiály? Nejsou náhodou od Baby Signs?
Jo jsou od nich. Bohužel jsem líná přihlásit se někam na seminář, tak jsem si myslela, že bych to mohla zvládnout sama. Ale když mi to nepůjde, tak se asi někam přihlásím.
taky se na to chystam, ale pocitam, ze si jen prectu neco na netu, na kurs kvuli tomu chodit nehodlam. piste jak vam to jde.
asi zacnem az kolem toho doporucovaneho osmeho, o moc driv asi ne.
Taky bych asi nikam na spešl kurz nešla, ale nabídli nám to v rámci cvičení a plavání, tak se docela těším. Dám pak vědět co se tam děje
Zatím nám ukazovali takového velkého medvěda, kterého si učitelka navlíkne na břicho, ruce dá do žlutých rukavic a prý bude znakovat a že ty mimča jako budou sledovat, haha to jsem na Myšáka zvědavá. Každopádně doma medvěda nemáme, měl by to přece umět okoukat od maminky. Doporučují to dětem od půl roku.
Na youtube jsou i nějaká videa, ty děti uměj znakovat snad všechny zvířata ze ZOO, což mi přijde zbytečné. Mně bude stačit, když se naučí znakovat jíst, pít, ještě, dost a že ho něco bolí.
Taky budu ráda za to základní (jíst, pít, mlíčko, spát …), ale možná že nás to chytne a budem taky umět celou ZOO. ![]()
Tobík některé slova znakuje doteď
Např. „ještě“ a „jablko“
Znaky, co jsme postupně používali:
pití, napít, hotovo, Dolfinka - náš pes, kytička, mravenec, letadlo, kralicek, kluk, holka, cepice, koupat, miminko, vousy, susenka, ridit, kolečko (točit se), šátek (na nošení), motylek, ptacek, pali, boli, medvidek, mazat ruce, mazat po koupani, cistit zuby, šampon (umyt vlasky), opice, myška, dolů, brýle, strejda, míček, kočka, pes, táta, světýlko
… některé si dokonce vymyslel sám ![]()
Kurz je dle mého zbytečný, doporučuju tyhle stránky:
http://www.znakovanismiminky.cz/
http://www.signwithme.com/…se_signs.asp
S Aňulí budeme určitě znakovat taky. Jen bacha na znakování, když sebou nemáte dítě, lidi koukaj trošku divně ![]()
Ahoj,
tak já taky rozhodně doporučuji znakovanismiminky.cz, koupila jsem si i knížku a a s druhou dcerou jsme znakovaly. Jsem z toho nadšená. Sice jsme začaly až někdy kolem jednoho roku, ale zase to šlo rychleji. První bylo klasické „světlo“, to se děti rychle učí a pak už všechno možné. Celou zoologickou jsme rozhodně neuměli, ale holky to moc bavilo. Starší měla 3,5 roku, když jsme u její sestřičky se znakováním začínaly a moc to bavilo obě dvě. Dobrý byly reakce rodiny - nejdřív nechápali, co to vymýšlím za hlouposti a pak když viděli, jak to funguje, učili se znaky taky…
Malá byla (a je) dost uvztekaný dítko, tak jsem se snažila znakováním snížit důvody ke vzteku. A myslím, že se nám to dařilo. Na prckovi bylo často vidět, jak očekává pro tu kterou věc nový znak, aby se mohla učit a starší holčička mi moc ráda pomáhala vymýšlet znaky na konkrétní věci a situace. A ještě teď (jako pětiletá) znakuje „ještě“ - to když má plnou pusu a chce přidat (protože s plnou pusou se nemluví;)).
Občas jsem se inspirovala na stránkách hluchoněmých, protože ti jsou ve znakování přecejen nejzběhlejší.
Takže, holky, hurá do toho! ![]()
Až (pokud) bude někdy třetí dítko, určitě se do toho zase pustíme.
Hana
S Tobíkem jsme začali znakovat okolo 9 měsíce a znakujeme stále. Nevím, co bych si bez znakování počala, stále toho moc nenamluví. Doporučuji to zkusit, v podstatě to nic nestojí - spousta informací se dá najít na webu. Mám pocit, že i to pomáhá zvládnout spoustu situací.
Na kurzu (úvodní kurz pro rodiče od Baby sign) jsem byla, ale teď zpětně vidím, že to bylo zbytečné. Lepší je knížka „Jak se domluvit s kojencem a batoletem, aneb komunikujeme přirozenými znaky a gesty“.
Jestli vás zajímá víc, včetně odkazů na různé stránky o znakování , tak tady je odkaz na článek na mém blogu:
http://achdarek.blog.cz/0908/znakovani
Kamarádka znakovala taky a na kurzu jim říkali, že znakující děti nemají takovou potřebu začít mluvit, protože se vlastně „domluví“. Platí to i o jejich holčičce, je hrozně šikovná, ale místo aby něco řekla, radši to ukáže…
S mladší jsme začali znakovat kolem roku a super! Je to krásné, když odznakuje „prosím ještě papat“. Pokud chce velká přidat a já se zrovna nehrnu, přijde ke mně a znakuje. Za sebe doporučuju. Dcerce je teď 22m a slušně mluví, takže už další znaky neučíme. Dýl rozhodně nemluví, prvorozená se rozmluvila tak o rok dýl.
Jako první uměla: ještě, hotovo, mlíčko, papat, plínka, pes, medvěd, křupka, piškot, světlo, koupat, brynďák, děkuji a já už ani nevím. Další znaky se učila hrozně rychle, jak byla starší, stačilo ukázat jednou, dvakrát a bylo to. Ale začínali jsme asi jen se 3 - 5 ti, aby toho nebylo moc.
Achdarek píše:
S Tobíkem jsme začali znakovat okolo 9 měsíce a znakujeme stále. Nevím, co bych si bez znakování počala, stále toho moc nenamluví.
nám v bezplenkovacím kurzu v bráně lektorka říkala že znakovací děti nemají potřebu mluvit práve proto, že je pro ně komunikací znakování..
a že tedy obyčejně tyto děti mluví později..
osobní zkušenost samo nemám..takže jen předávám co jsem zaslechla…
Ano, je možné, že Tobík mluví málo, právě protože má jiný způsob komunikace. Často se znakování přirovnává k učení chození. To, že se dítě naučí lézt ho také neodradí od toho aby se naučilo chodit.
Takže jsem klidná a navíc manžel prý začal mluvit až ve 2,5 letech.
Ale právě proto mi přijde znakování super.
Taky mě to zajímá a docela ráda bych i zkusila. S tím pozdějším mluvením…no nevím. Mlj synovec neznakuje, ale moc teda nemluví (je teda malej, má 1 a půl, navíc j nevím jak děti v tomhle věku obvykle mluví), co chci říct je, že říká hlavně „e“ a to různou intenzitou podle toho, jak moc něco chce a to co chce, ukazuje. Takže stejně si pomáhá, aniž by o nějakém znakování věděl, tak mi nepřijde, že by to mělo nějak škodit vlastní mluvě (aspoň si podle znaku člověk do:,–(í, co to „e“ je, takhle to docela dlouho trvá než ho pochopí).
Ukazuje prstem, jakože ukazováčkem, což je dost obecný, proto kdyby věděl znak, asi by to člověk snáz rozuměl.
My jsme s Tobíkem
začali znajovat asi v devíti měsících, další 2,5 měsíce trvalo, než začal znaky opakovat.
Mluvit začal taky později, trošku víc začal opakovat až 14 dní před druhými narozeninami. Ovšem já jsem prý mluvila taky až po druhém roce.
Super bylo, že když něco chtěl nebo mu něco nešlo, tak na dotaz nám to zaznakoval (divné slovo) a nevřískal - prostě jsme se domluvili jinak.
Příbuzní to samozřejmě řešili, nejdřív byli nadšení, že se s ním domluví, pak jsme poslouchali, že kdyby neznakoval, tak že už dávno mluví apod.
Ale to neřeším, něco se vždycky najde, že…