Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, my zacali znakovat v kurzu asi v 8mi mesicich. Nejdriv nic moc, ale pred rokem zacal nejake znaky opakovat a ted jich malej pouziva docela dost. Hodne rychle se je uci, kdyz vidi nove zviratko, tak uz ceka, jak se ukazuje. Nase dite je teda zrovna ten expert, co umi celou zoo, chodi za nami s knizkami a dost se vzteka, kdyz mu nezacnem rikat, co je co… Rozezna od sebe jiste 30 zvirat a to nepocitam dalsi veci. Nejdriv jsem ke kazdemu zviratku vymyslela zvuk, ale ted uz mi dochazeji napady, v kombinaci se znakem, se ale vzdy dohodnem. Pravidlo u znakovani je, ze pokud ukazuje rodic znak, musi k tomu i tu vec slovne pojmenovat, pak by k brzdeni rozvoje reci dochazet nemelo, alespon tak nam to rikali v kurzu. Tobias je evidentne spokojenejsi, kdyz muze nejak vyjadrit, to co chce rict. Hlavne teda, kdyz to pochopime my, zabedneni rodice ![]()
Ja teda naopak slysela, ze zacnou mluvit driv, ale to uz je asi nesmysl - no tak treba naucit hlavne par zakladnich znaku, aby se s rodicem domluvilo ditko na dulezitych vecech (hlad, boli…) a zologickou naopak neucit, aby neschopnost domluvit se bylka motivaci?
nevim, rada bych znakovala, je to prvni dite a clovek bude mit dost casu se mu venovat, navic chlapecci obvykle mluvi pozdeji
Tak nás upozorňovali, že se to říká o tom pozdějším mluvení, že ale prý sami takovou zkušenost nemají. Některé znakující děti mluví v roce a půl, a některé ne.
Teď nevím do jakého věku je ta hranice, že nemluví, jako že pak už se musí za odborníky. 3 roky??? To věřím, že ani znakující zdravé dítě nepřekročí, jinak by už byly vlny ohl. škodlivosti znakování ![]()
A jestli to znakování dokáže zabránit jeho hysterákům pramenících z mého neporozumění co chce, tak se i ochotně smířím s pozdějším nástupem řeči v mezích normálu.
a co na to dedeckove a babicky, jak komunikuji se znakujicim ditetem? nepovazuji to za blbost, protoze se to za jejich casu nedelalo? uci se znaky? a kdyz ne, neni dite nastvane, ze znakuje a nema zadnou odezvu?
Pudli, to je asi rodina od rodiny. Nasi prarodice jsou vsichni v pohode (teda co se znakovani tyka
). Ono se tomu docela da rozumet, i kdyz normalne neznakujes. Vetsinou jsem pobliz, tak muzu prekladat. Az bude Tobik prvne u babicky dejme tomu na vikend, tak bude uz vetsi, takze bude mluvit
. A jinak to vztekani, ze babicka nerozumi je stejne, asi jako kdyz by babicce rikal iii a ona nerozumela tomu, ze je to mys (pisk pisk). Me to znakovani celkem bavi, dite se tak jako tak svymi moznostmi bude snazit rict ti co chce, takhle ma o jednu moznost navic.
Chapu, ze uceni zoo je o necem jinym, ale nase dite umi zoo predevsim diky svemu pricineni, na to bych zas byla lina, ucit ho neco, jen proto, aby to umel. Jeho to vazne moc bavi, ma ted nejakou intelektualni fazi nebo co, zato ta telesna pro zmenu zacala stagnovat
.
Za nas muzu znakovku jen doporucit.
Souhlas s Teredes. U nás je zoo taky vlastní aktivita. Seděl u knížek a vyžadoval ukazovat zvířátka. U některých napodobil zvuk, u některých zopakoval znak a u některých si znak sám vymyslel.
Ty praktické znaky (tedy z mého pohledu) jako jíst, pít, mléko, ještě, bolí … ty mu šly trochu hůř. I když ty, které se naučil díky zkušenosti např. pálí - ty používal velmi rychle.
Taky jsem si říkala, žese budeme učit je ty praktické znaky. Ale skutečnost je taková, že zvířata a dopravní prostředky vedou:-)
Co se týče prarodičů, tak ti o znakování neprojevili zájem (stejně jako o vnuka), tak k tomu nemám co říct. Ale paní na hlídání, která Tobíka 1× týdně hlídala, si to moc pochvalovala, že s ním „domluví“. A teta, která ho hlídá teď, je ze znakování nadšená. Mrzí ji, že znakování neznala a tudíž nemohla praktikovat u svého vnuka.
Některé kamarádky mně říkají, že kdybych neznakovala, tak že už dávno mluví. Ale to nikdo neví. Mně je jedno jestli začne mluvit později, je pro mne důležité, že s Tobíkem domluvím teď. Moc nám teď pomohlo, když si sám vymyslel znaky pro „bojim“ a „chci“. Je znát, že se teď méně vzteká, když umí vyjádřit , že něco chce nebo že se něčeho bojí.
hele a odkdy dite chape takove abstraktni pojmy jako „bat se“ ? my\slite, ze uz tomu v tech 8mi mesicich rozumi?
K tomu pozdějšímu mluvení - je to právě jen obava těch, kteří se znakováním nepřišli do styku. Samozřejmě (jak už tu kdosi psal) je potřeba dítěti pokaždé každý znak doprovodit slovem - tzn. i když dítě ukáže znak, tak ho zopakovat třeba jen ústně. My jsme znakovaly a dcera spíš mluvila dřív než průměr a rozhodně má větší slovní zásobu než děti v jejím věku. Ono když „znakovací“ dítko mluví později, tak se to svádí na znakování, ale nikdo neví, kdy by začalo mluvit bez znaků.
Co se rodiny týče, tak kdo chtěl, učil se znaky, ale většina na děťátko klasicky šišlala;) Většinou tam někdo z nás znakujících (máma, táta, sestřička) byl, takže když malá něco znakovala a okolí nerozumnělo, přeložili jsme, ale vyloženě nějaké problémy s tím, že někdo znakoval a jiný ne, s tím prcek neměl.
Pa
Hana
Pudloslava píše:
hele a odkdy dite chape takove abstraktni pojmy jako „bat se“ ? my\slite, ze uz tomu v tech 8mi mesicich rozumi?
Pudloslava píše:
„Bát se“ - to začal znakovat až okolo druhého roku ![]()
První znaky byly: pes, kočka, světlo, kachna, čistit zoubky, pálí, ryba, žába, čepice
Pak přišly postupně další kůň, prase, koza, velký, jablko, šikovný, luxovat, pít, zalévat, spát
A pak to šlo ráz na ráz. Teď okolo druhého roku začíná s těmi „abstraktními“ znaky jako bojim , chci, nesmím … Znaky už si vymýšlí sám, já už ho nové neučím.
A umíte znakovat že se chce kojit? Nikde jsem na to zatím inspiraci nenašla, ale tohle by se nám zaručeně chytlo jako první znak ![]()
Pro kojení jsem používala znak pro „mléko“ - pohyb rukou jako když se dojí kráva.
Začala jsem s Haňou po zkušenostech s Dalkem, který do 3 let téměř nemluvil, zato se luxusně vztekal a často i proto, že se nedomluvil - znaky začala dělat kolem roka, z těch „praktických“ snad jen přebalit a spát, jinak vedla ZOO a pár předmětů a lidí, ke kterým měla vztah (můžete totiž ukazovat co chcete, ale děcko stejně začne znakovat to, co ho zajímá - takže na jídlo a pití stejně plácala na linku, ledničku, resp. venku na mou tašku, ale zvěřinec, to jo
- BTW, dnes, když už mluví, označuje jménem jen asi pět věcí k jídlu + obecné hami, ale běžně používá slova jako slon, lev, tygr, želva, žába, ryba, opice, klokan, sup…
).
Rozmluvila se kolem roku a půl, izolovaná slova, ale stačilo to a znakování začala velmi rychle opouštět, ted už neznakuje nic, což mi nevadí, brala jsem to jako komunikační prostředek, cíl bylo domluvit se s ní, a ten je splněn.
Jů tak sem tu pročetla diskkuzi a odkazy a úplně jsem se do toho zbláznila, jak jen to půjde, začnu s malym znakovat ![]()
..Ahoj zrovna včera jsem o tom mluvila s bratrem, on má malou holčičku 3. měsíce…u nás jsme starší…ALE myslím si, že není pozdě, když se začíná tak v těch 8. měsících, CO?