Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
prosim,poraďte ,jak můžu pomoct.
Mám synovce,jsou mu 2r.a4m.,švagrová je trochu víc jednodušší-má snad papíry na hlavu a cobyotec taky moc inteligence nepobral-nemá ani základku.Kkuka v podstatě vychovává tchýně se kterou bydlí v domě na vesnici.Asi to je největší kámen urazu.
Kluk vůbec nemluví(to by nebylo to nejhorší,znám i starší děti),ale neumí se ani svléknout,obou bačkorky,neví si rady s čepicí.Nehraje si,nekomunikuje,když po něm něco chcete,kouká na člověka s otevřenou pusou a prstem v nose.
Neumí vzít do ruky lžíci,tužku.Chodí ještě v plenách.
Jsem z toho bezradná,sama mám 5m.holku a nějak ty problémy asi víc vnímám.
Tchýně na:,–(ila klukovi režim,přesné na minutu jídlo,čas hraní,procházka ,čas spaní-totálně stereotipní opakovačka.Jídlo,hrůza,tchýně neumí vařit,kluka dodneška krmí 2×denně kaší,k tomu polivku a oběd,kluk váží ve svém věku 9,8kg.
Teď odjela tchýně se švagrovou na 14dní k moři a my vyfásli kluka.Srovnali jsme trochu jídlo,ale za celou dobu ho nemůžem donutit ke komunikaci ,hraní,blbnutí-s prominutím,furt stojí jak bulík.Nebrečí,nesměje se,jenom kouká.
Napadlo mě,objednat ho k psychologovi,je mi ho strašně líto.Je z něj cítit,že to není šťasný dítě ,chtěla bych mu nějak pomoct.Nenapadá vás něco?
Co by v tomhle věku měl asi tak zvládat?
Moc díky za každou radu,je mi do breku
To je síla…
Hlavně že dámy jedou na 14 dní k moři… bez něj?! ![]()
Z toho je mi smutno. Je to chudák. Pokud roste mezi dospělými a nemá kontakt s dětmi, vždy bude zaskočen…
Nechci být hnusná, ale ber to jako projev profesionální deformace - výše IQ se do značné míry dědí, chlapec s takovou genetickou výbavou může být „poněkud méně bystrý“, a ta neschopnost si hrát, komunikovat může být jedním z projevů. Pokud se k nižšímu nadání přidá i nedostatek podnětů ze strany rodičů, problém se ještě zhoršuje. Psychologické vyšetření by určitě bylo na místě, pomohlo by se zorientovat v tom, co je zanedbání a co nižší vrozené nadání, ale požádat musí rodiče jako zákonní zástupci.
Pokud to pro vaši rodinu není problém, co ho často zvát na návštěvu - dlouhou návštěvu mám na mysli, v podstatě přesazení do jiného prostředí; nedá se asi moc čekat, že se u jeho rodičů něco zá:,–(ně změní.
E.
je mi malého líto, ale prostě jsou skupiny obyvatel, kteří se o své děti příliš nezajímají - a ani nemají zájem to změnit, takže to, že ho vezmeš k psychologovi, by asi příbuzní vnímali negativně
Jen musím napsat, že znám spoustu dětí, které ve 28m jedí jen kašovitou stravu a nosí pleny - a jsou to děti maminek, které se jim věnují.
Určitě psychologa, i pro rodiče…Od tebe asi rady moc neberou co?
Psycholog? K čemu? ![]()
Jak může dítěti pomoct, když zůstane pod vlivem omezených rodičů???? Nejdřív by musel někdo přimět ty lidi k jinému životnímu postoji, dítě tam bude bojovat samo za sebe? To přece nejde…rodiče mu jsou vším, bohužel…tak to s dětmi chodí…
Je mi chlapečka děsně líto, ale pokud nebudou o pomoc stát i jeho rodiče a celá jeho rodina, pak je veškerá snaha zbytečná…
NiKi
.....jen pro srovnání........
Mám skoro dvouletou holčičku, které se maximálně věnuji (prostě jak jen můžu) a NOSÍ VEN PLINKY, NEMLUVI - mele si svou hatlapatilkou, ať dělám, co dělám a básničkuju s ní už tak od půl roku
. Čepice sice miluje, oblíkat jí pomáhám, vyslíkne se sama, ale když se šprajcne, tak neudělá nic, protože prostě nechce. Jí momentálně vše, má přímo „žrací“ období, ale není to dávno, co jsem ji nutila, aby snědla COKOLI...........
Chci tím říct, že to dítě nemusí být tak strašně zanedbané, i když jsou rodiče s nižším IQ. Navíc asi nezná jiné prostředí, takže si ještě asi neuvědomuje, že by to mohlo být i jinak. Máme podobné příbuzné, kde hraje zase roli věk a složi¨té situace v rodině, ale tím, že jsme se do jejich stereotypu snažili zasahovat, jsme dítěti akorát udělali v hlavě zmatek (což jsme zjistili samozřejmě až ¨s odstupdem času).
Taky zvenku vypadá dost věcí jinak…
Bubu
Ahojky, plně souhlasím s BUBU. Může se to zdát jinak než to ve skutečnosti je.Synovi se také= max. věnuji, pleny teda nemá, ale i kdyby je měl žádná trága to není. Bačkory si taky nesund, protože nechce a oblékat se taky neumí a to proto, že nechce a nepotřebuje to, má času dost…
O tu stravu, sebeobsluhu a řeč ani tak nejde, to je věc vedení dítěte a rozvoj řeči a do jisté míry i sebeobsluhy je taky hoodně individuální, mě spíš zarazilo, že podle Stěpíka nekomunikuje snad téměř vůbec, nehraje si, nereaguje … kdyby ho tam měla jeden dva dny, ale za čtrnáct dní se 2,5 letý kluk otrká. Samozřejmě to chce dítě vidět, na dálku člověk nic neposoudí ![]()
Nemá ale význam to přehlížet - máme v širší rodině klučinu, mamka sice SŠ, ale zvláštní povaha, taťka pořád v trapu, pořád se spousta věcí odkazovala na to, že je to kluk, je pomalejší, až jim ze školky ve 4 letech doporučili vyšetření v PPP a babička malého k tomu rodiče dotlačila, no a potvrdilo se, co si bála dlouho připustit, kluk je zanedbaný, řeč ani další dovednosti se nerozvíjí, jak by mohly na základě jeho možností, a teď babička maká, aby se ďo nástupu do školy dostal do „průměru“.
mě je hlavně divný, že se klučina nesměje
to osvětluje situaci v rodině podle mě nejvíc ![]()
Tady nejde o to, že se mu třeba zrovna nechce, nebo na to není stavěný jak píše Bubu (takový dítko vše rychle a skokem dožene) ale spíš o naprostý nezájem ze strany rodiny a to by se podle mě mělo řešit dřív, než hnát chudáka kluka k psychologovi…
NiKi
Nedávno jsem měla diskuzi na téma syn a chování s Dr, kvůli ale úplně jinému důvodu a řekla mi, že v tomhle věku (2r a 3m)je ještě těžké soudit. Je prý hrozný rozdíl mezi dětmi a k psychologovi doporučují až kolem 3 let, kdy už by to mělo být poznat.
Záleží na tom nakolik vás zná a jaká je povaha…to, že se vůbec nesměje a že nereaguje na žádné blbiny je pravdu zarážející…
Sendy