Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky holky, jak zvládate dobu prázdninovou s dětmi. U nás momentálně vládne „nuda“. Děti se jen povalují, nic kloudneho nedělají a ničí věci- sice omylem, ale třeba dnes poskrabaly nový konf. Stolek. Jsem z toho už na prášky. Ven chodíme odpoledne, snažím se jim dávat nové podněty a nic. Kdyby aspoň měly radost ze hry, ale vše je takové povalujici se, maximálně vysypou hračky, a jdou od toho…už aby ty prázdniny skončily:( jak je to u vás?
@Catmum píše:
Ahojky holky, jak zvládate dobu prázdninovou s dětmi. U nás momentálně vládne „nuda“. Děti se jen povalují, nic kloudneho nedělají a ničí věci- sice omylem, ale třeba dnes poskrabaly nový konf. Stolek. Jsem z toho už na prášky. Ven chodíme odpoledne, snažím se jim dávat nové podněty a nic. Kdyby aspoň měly radost ze hry, ale vše je takové povalujici se, maximálně vysypou hračky, a jdou od toho…už aby ty prázdniny skončily:( jak je to u vás?
my to zvládáme hodně blbě..a jelikož sme střídavě od začátku prázdnin nemocní je to ještě horší
fakt mám pocit, že se brzo zbláznim..už aby byla školka
Ja to ozivuju obcasnym pozvanim kamaradu. Jejich rodice je privezou, jsou radi, ze se jich zbavi
, a ja je vyzenu ven…mame velky pozemek, trampolinu, spoustu hracek venku…a jsme spokojeni vsichni. To uz samozrejme vyzaduje vetsi deti.
Dcera se, i přes program, který vymýšlím, taky trochu nudí. Ale spíš jí chybí děti, miluje družinu a i školu ![]()
Teď je to trochu lepší, kamarádce dojely děti z prázdnin, tak se potkáváme ![]()
Máme tady v létě skoro pořád 3 děti 2-4 roky, jsou hodně na zahradě, nebo jdeme na hřiště, trhají ovoce nebo zeleninu, včera jsme kopali brambory, tak je vozili kotoučkama na hromadu, pořád něco. Blbý je, když leje. A ty dvě děti, co nejsou moje, jsou schopné doslova čumět třeba 3 hodiny na televizi. Aj tak sa dá. Ale ten náš to naštěstí nezná ![]()
Co zkusit hledat kešky nebo něco vyrábět? Já měla kdysi Průvodce mladých svišťů a tam byly různé návody. Nebo malovat na chodník, hrát šipkovanou (nevím, jak jsou děti staré). Ty naše hrají na schovku třeba. Nebo doma něco někam lepí, navlíkají korálky. Starší už by se měly zabavit samy, zvlášť, když je jich víc.
U nás stejné. Ven chodíme ráno a odpoledne, ale je to opravdu nuda. Na hřišti člověk nepotká ani živáčka a tak syn chodí od ničeho k ničemu a je otrávený. Už aby byla školka a začal synkovi nějaký režim.
![]()
@Catmum jak jsou staří? My jsme se doma nějak ještě nudit nestihli.. starší měl tábor, teď má příměstský, s mladší jsme pořád někde.. výlety, navštěvujeme kamarády, známé. Když mám práci, tak si často děti měníme v rodině - babička, bratranci, sestřenice. Když teď pršelo, tak jsme komplet vygruntovali pokojíčky (což asi není nějaká zábavná činnost
) jinak herny, bazén. Já se naopak na září netěším, začne zase škola, povinnosti, vstávání, učení, úkoly
![]()
Vymyslim program tak, aby se nenudily. Chodit s nima ven jen odpoledne, tak mi tady sezerou - chodime na celodenni vylety, pripadne ven hned dopoledne, aby vybourily svoji energii. Jezdim s nima porad na vylety, uz v cervnu jsem mela naplanovany kdy kam pojedeme, nemaji cas se nudit a jsou radi, kdyz vecer odpadnou do postele. Ted jsou 14 dni na tabore, ted v sobotu je vyzvedavame, hned jedeme za kamaradama do nedele na chatu a hned v pondeli se odjizdi na Slovensko na dovcu.
Kolik je tem Tvym? Ja mam deti 7, 6 let a 5tilety nevlastni syn.
Pravda, ze neteri je 12, program na prazdniny nema a nudi se - takze ji sem tam beru s nami na vylet, aby se taky nekam dostala.
Tak my jsme se nudit ještě nezačali a ani nezačneme. Na začátku prázdnin jsme zvládli pár výletů, pobyt u babičky, hodně chodil na hřiště s kamarády, postupné stěhování a zvykání si na nové prostředí a za týden nám už začne škola ![]()
naopak bych potřebovala chvíli nudy… letos jsem neměla vůbec čas si odpočinout.
A tedy hlavní dovoulenou jsme zvládli už v červnu, taky bez nějakých náznaků nudy.
Taky se moc nenudime, jezdíme na výlety, k babickam na jeden nebo víc dní, byli jsme na dovolené v Tatrách, o víkendech pak na chalupě a ještě jedeme na Šumavu. Syn je naopak rád, když je chvíli doma a může si hrát se svými hrackami.
@Catmum Totéž. U nás se čeká na první třídu, děsně se těší, a přesto se nekonečně nudí. Denně chodíme ven - hřiště, zahrada, les, celkem často výletujeme… jakmile je i třeba chvilku doma, konec. Hledá, do čeho by píchla, vymýšlí neplechy, otravuje. Kamarádky odjely, takže to i chápu a je mi jí svým způsobem líto, ale je to děsné - děláme menší rekonstrukci, takže občas potřebujeme něco udělat i doma a je to hrůza.
Tak nudu o prázdninách neznáme. Pořád je co dělat a co podnikat. ![]()
@Maddlen píše:
@Catmum Totéž. U nás se čeká na první třídu, děsně se těší, a přesto se nekonečně nudí. Denně chodíme ven - hřiště, zahrada, les, celkem často výletujeme… jakmile je i třeba chvilku doma, konec. Hledá, do čeho by píchla, vymýšlí neplechy, otravuje. Kamarádky odjely, takže to i chápu a je mi jí svým způsobem líto, ale je to děsné - děláme menší rekonstrukci, takže občas potřebujeme něco udělat i doma a je to hrůza.
Tak je zapojte.
Potřebuju opravit kousek fasády a tak kluci (pětileťáci) vzali kladiva a šli taky otloukat. No budu muset opravit o „trošku“ větší kousek ale kluky to děsně bavilo.
![]()
@Fofrník Takhle je to sice idealni, ale dost casto jen pro rodice. Ja deti zapojuju, hlavne taky diky tomu, ze doma musim pracovat. Posilam je s miminkem na prochazku (jen na nas pozemek), pomuzou hodne doma, ale drzim v pameti predevsim to, ze maji prazdniny, tak porad balancuju mezi tim, abych neco udelala a aby oni z tech prazdnin neco meli. Joo, mit volno, jsme v trapu dnes a denne… ![]()
@Lenka_Hal píše:
@Fofrník Takhle je to sice idealni, ale dost casto jen pro rodice. Ja deti zapojuju, hlavne taky diky tomu, ze doma musim pracovat. Posilam je s miminkem na prochazku (jen na nas pozemek), pomuzou hodne doma, ale drzim v pameti predevsim to, ze maji prazdniny, tak porad balancuju mezi tim, abych neco udelala a aby oni z tech prazdnin neco meli. Joo, mit volno, jsme v trapu dnes a denne…
To taky jsme.
Sice na půl dne ale zase každý den. Tedy manželka pravidelně a já tak z 50%. (Musím sem tam něco udělat.) Teď si užíváme že máme doma jen dvě děti.
Ale už se moc těším až budeme mít doma zase plnou sestavu. Je to tu „prázdné“ a už se nám stýská. ![]()