Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky,
už cca 7 let se snažím otěhotnět. Nyní mi je 35 let. Přirozenou cestou se nedařilo, proto jsme navšívili s manželem CAR u nás v Liberci, zjistili, že mám endometriozu, brala jsem měsíc léky, pak proběhlo IVF -vloženo jedno embryjko(metoda PICSI, prodloužená kultivace),nezadařilo se, pak proběhlo KET a vloženo mi bylo jedno ebryjko, co mi po rozmražení zůstalo, taktéž se nezadařilo. Dala jsem si cca 4 roky pauzu a zkoušeli jsme opět přirozenou cestou, pořád bezvýsledně:-(. Pak jsem šla do nemocnice na operaci(odstranění endometriozy-tam, kde byla viditelná a srůstů),ale i přesto se dál nedařilo otěhotnět. Navšívili jsme proto jiný CAR, mimo Liberec v Praze, kde mi dělalai různá vyšetření a taktéž imunologii, tam mi přišly nato, že mám silnou Zona Pellucida-nesnášenlivost na svá vajíčka. Přes dva měsíce jsem užívala Medrol v různých dávkách, začínala jsem na 16mg a postupně se snižovalo. Medrol jsem brala, abychom snížili imunitu těla a trochu ho oblbli, lidově řečeno Konečně došlo na odběr vajíček, bohužel byla jen dvě, byla jsem ztoho hodně špatná, ale obě byla zralá a oplodnila se, embryoložka dokonce říkala, že jsou úplně učebnicová, nechala jsem si vložit obě dvě(proběhla metoda ICSI a vkládala se embryjka po třídenní kultivaci, plus jsem chtěla AH-asistovaný hatching),dnes je to 13.den od vložení, už od včerejšího dne trochu špiním, to že mě bolý neustále břicho asi nemusím zmiňovat, dělala jsem si dnes těhotenský test a je negativní, jsem ztoho hodně špatná, protože jsem opravdu dodržovala klidový režim a měla stále naději a věřila, že se na mě konečně usměje štěstí. Zbývá mi poslední cyklus hrazený pojišťovnou a moc bych si přála, aby to vyšlo, tak moc bych chtěla zažít, že na testu uvidím dvě čárky…Moje otázka zní:máte někdo také silnou imunitu proti svým vajíčkům? Povedlo se Vám otěhotnět? Jaké jste brali léky? Ňáké další rady? Budu moc ráda, když napíšete, předem moc děkuji.
Povedlo se ve 40, porodila ve 41 a teď ve skoro 43 jdu do dalšího a proč? Proč se u nás daří? V Gennetu vkládají jen zdravá embrya u žen nad 35. To je totiž to zásadní. Vyhneš se tomu, co prožíváš, vkládání embryí u tak nízkého dne embryonálního vývoje, kde třetí den ještě ani není zapojený genom, takže vůbec nevíš, jestli to embryo čtvrtý den v tobě ještě bylo a čekání na to, zda to vyjde nebo ne, pak čekání na to, zda je embryo/plod vůbec zdravý.. proč? Proč takto složitě? Nebylo by lepší vložit kvalitní blastocystu, o které vím, že je geneticky v pořádku a že je tak obrovská šance, že to vyjde? Z jiného embrya ani dítě nebude.
@MakiPoh P.s.: učebnicové embryo třetí den vývoje má 6-8 buněk, nedá se o něm říct nic, kromě toho, zda má 6 nebo 8 buněk, vyřiď to své embryoložce, která z tebe dělá bl…
Ahoj,díky za reakci a rady. Já vím,že třídenní embryjko ještě nění pořádně vyvynuté,ale bylo mi řečeno,že pokud jsem již prodlouženou kultivaci měla,že to zkusíme trochu jinak a to tím třídenním,že i to pak může v ženském těle dozrát a zahnízdit a hlavně když byly jenom dvě:-(…no vidíš,Ty máš s Gennetem dobré zkušenosti,ale já tady s tím libereckým tedy ne:-(,proto jsme jeli do Prahy,…bylo nám přes známé doporučeno Podolí…samozřejmě by určitě nebyl problém,chtít po nich příště vložení,až cca 5-6-tý den. Nemyslím si,že by mi chěli v Podolí ňák ublížit…
@MakiPoh píše:
Ahoj,díky za reakci a rady. Já vím,že třídenní embryjko ještě nění pořádně vyvynuté,ale bylo mi řečeno,že pokud jsem již prodlouženou kultivaci měla,že to zkusíme trochu jinak a to tím třídenním,že i to pak může v ženském těle dozrát a zahnízdit a hlavně když byly jenom dvě:-(…no vidíš,Ty máš s Gennetem dobré zkušenosti,ale já tady s tím libereckým tedy ne:-(,proto jsme jeli do Prahy,…bylo nám přes známé doporučeno Podolí…samozřejmě by určitě nebyl problém,chtít po nich příště vložení,až cca 5-6-tý den. Nemyslím si,že by mi chěli v Podolí ňák ublížit…
To se ví, že z Liberce a Jablonce jezdí do Gennetu na Letnou a ne jen na genetické screeningy. Moje spolužačka to samé, bydlí v Liberci, tam absolvovala dvě IVF, stěžovala si a až na třetí pokus se zadařilo na Letné. Já nevím, v tom Liberci nedělají genetiku embryí? Je možné, že ne, protože Letná není jen CAR, ale i centrum lékařské genetiky. A nejde o to, že by ti chtěl nebo nechtěl někdo ublížit. V tomhle procesu jde pouze o kvalitní stimulaci a výběr zdravého embrya. Když vkládáš nevyšetřená embrya, prostě nikdy nevíš. Máš věk na to, abys to měla na Letné zdarma, chtěla jsem jen poradit, dál je to na tobě. ![]()
Děkuji
,seš moc hodná,zkusím tedy napsat Mudr.Malíčkové,snad mě objedná,asi má velký nával pacientek,když je tak dobrá,co o ní čtu.
No o Gennetu v Liberci nebyly moc dobré recenze,ale nevím,jak to je teď,já tam byla cca v roce 2013 a vím jistě,že už tam nechci,i když by to pro mě bylo mnohem pohodlnější a méně stresující.-)
@MakiPoh píše:
Děkuji,seš moc hodná,zkusím tedy napsat Mudr.Malíčkové,snad mě objedná,asi má velký nával pacientek,když je tak dobrá,co o ní čtu.
No o Gennetu v Liberci nebyly moc dobré recenze,ale nevím,jak to je teď,já tam byla cca v roce 2013 a vím jistě,že už tam nechci,i když by to pro mě bylo mnohem pohodlnější a méně stresující.-)
To se ani nedivím, na Liberec nejsou dobré reference doteď.
Ahoj
@MakiPoh prosím tě, jaký si měla hodnoty? A jak ti to dopadlo? Já teď řeším stejný problém ![]()
Ahoj
, také řeším protilátky zona pellucida, čím vám to léčili, pokud léčili a co vám na to pomohlo?
@zabicka7 ahoj, sice se neptáš mě, ale mám to samé a řešilo se kortikoidy. První IVF vyšlo 1× ket nechytlo se, pak KET a mimčo, pak ket a nechytlo se, při druhém IVF KET a samovolný potrat.
Před IVF 4× potrat po přirozením početí
Máme za sebou 2× potrat v přirozeném početí (21tt a neprosperující těhotenství ukončeno kyretáží), pak 3× IVF. Ze třech IVF máme jen 1 embryo ke KET vzhledem k nízkému AMH a špatné genetice. V létě měl proběhnout KET, ale zjištěny hraniční protilátky Zona Pellucida, po měsíci znovu testy na ZP, hodnota ještě narostla, pak nasazeny kortikoidy na 5 týdnů a přímo KET bez dalších testů.
Jak dlouho si brala kortikoidy prosím? Dělali ti pak nějaké testy? Nebo jak zjistí, že už protilátky nejsou? Kortikoidy beru 4 týdny a cca za týden bych měla jít na KET, ale žádné testy už mi dělat nebudou. Jsem z toho špatná. Mám obavy, jestli už jsou protilátky přeléčeny, přijde mi to jako loterie. ![]()
@zabicka7 u mě kortikoidy nasazovali cca 10 dní před ketem, protilátky mám slabě pozitivní. Testy nedělali.
@zabicka7 Nejlepší, imunoložka MUDr. Karin Malíčková, najdeš tu o ní mnoho diskuzí. U ní jsem měla 17 týdnů léčby, teprve pak povolila transfer = výsledek, zdravá dcera ve 41 letech. Transfer před tím vyloženě zakázala, jinak bych o zdravé embryo přišla.
@Celina píše:
proboha
Přesně tímhle způsobem jsme přišli o zdravé, čerstvé embryo
Léčba kortikoidy, žádná kontrola a můžete na ET. Otěhotněla jsem a v 6tt potrat. Děkujeme, paní doktorko Andrlikova, to se vám opravdu nepovedlo!
O tyden později jsem měla takové výsledky, že potrat byl skoro jistota a dál se zjistilo, že jsem kortikorezistentni. Čili medrol na mě vůbec neúčinkoval , což se dalo lehce z krve zjistit a ET vůbec neměl být
Pokud tě doktor pouští do transferu bez předchozí kontroly, je to vyložený hazard, nechápu
tak teď jsi mě vyloženě šokovala. Měla jsem embryo po PGS a potrat taky 6tt. Hmm budu se na to muset zeptat
. Díky za příspěvek
@Celina
moc děkuju za reakci, to je přesně to čeho se bojíme.
Po 4 letech máme konečně jedno jediné geneticky zdravé embryo a teď to máme risknout?
Ale dle doktora už testy potřeba nejsou. Údajně se dají jen zjistit protilátky z krve, ale to jestli jsou aktivní/činné nebo tam jen jsou a nevykazují činnost se prý zjistit nedá. Medrol by je měl dle slov MUDr. zneaktivnit nikoliv zničit.
nelíbí se mi to. Nevím, jestli jsem to napsala srozumitelně…