Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vim, že to tu již dnes bylo, ale já to nemůžu prostě dohledat a potčebuju pouze jednu konkrétní radu : jak dlouho se má mimču (má pouze 2 zoubky) zoubky čistit? A jakým stylem? Já vim, že je to i na výdrži miminka, ale naše drží, tak jewn potřebuju vědět jak a jak dlouho, abych to nedělala špatně a něco ho špatně nenaučila. Díky
Zuby by se měli čistit 3 minuty … Náš Jája si do pusy nenechá pořádně sáhnout, takže u nás snaha o ústní hygienu odpadla a odložila se na neurčito
.Už má taky 2 zoubky dole …
Myslím, že tři minuty platí na dospělého, ne?:-)) Osobně si teda nedovedu představit tři minuty se rvát se synáčkem, aby mi nesežral kartáček:-D
U malých dětí je to spíš o zavádění a zvykání si, pokud jsou to první dva-čtyři přední zoubky, stačí stírat plínkou nebo kartáčkem-prsťáčkem.
Ze začátku čistit jen tolik, kolik si dítko nechá, aby si k čištění nevybudovalo nějaký odpor. Čistit ráno+večer pravidelně, pastu s nízkým obsahem fluoru až po roce.
Takhle mi to potvrdila i naše zubařka, tak chrupu zdar:-)
Jazzi a Matýsek
Já si právě taky říkala, že ty tři minuty budou platit asi jen pro dospěláka. U Kubíka to spíš tak zkoušim, zatim drží, ale zase se bojím, když mu to tam budu šmrdlat moc dlouho, abych mu neodřela dásničky. ![]()
Ahoj. Jako zubajda musím něco napsat, no ne?
Takže, my začínali tím, že jsem mu ty dva raťafáky šmrdlala a říkala při tom: Čistím zoubky řízy řízy, ať jsou bílý jako břízy, vpravo, vlevo, vpředu, vzadu, horní a pak dolní řadu, ať jsou bílý jako sníh, ať má máma radost z nich.
Kartáčkem prsťáčkem. Občas pošimrat, zablbnout, zahejbat prstíkem, říct, čauky, já jsem kartáček prsťáček a vyčistím ti zoubky a oni si ti lumpíci dají říct. Odkládat na neurčito vřele nedoporučuju, později to totiž nebude lepší, my už se pereme děsně dlouho.
A nečistit vůbec? To stoprocentně skončí oteklou pusou a trháním v předškolním věku a to bych vám teprv nepřála zažít. Proti tomu je výskání při čištění rajská hudba.
Čištění zdar.
A nezapomeňte, že zdravé dočasné zuby jsou důležité i pro zdravé zoubky v dospělosti.Případné záněty způsobené rozpadlým dočasným chrupem můžou i poškodit vývoj zárodků stálých zubů. Nepodceňovat!
Dido DÍKY!
Taky jsem řešila zoubky a přesně tohle jsem potřebovala číst! A navíc básmička - znala jsem jen začátek.
A mám dotázek. Kubovi je 18 měsíců a „čistí“ si sám. Neni to nic moc, má svůj kartáček, doba asi tak 30 sekund, ale moc se snaží. Stačí to nebo mám ještě prsťáčkovat? Máme pastu elmex, ale dávám radši jen maličko, páč jí stejně jí ![]()
Díky za odpověď.
My byli instruováni, že dětem by měl dospělák pokaždé zuby dočistit až do věku šesti let, hlavně večer. Takže nebránit aktivitě, ale pak ještě došmrdlat, u nás jsme ve fázi, kdy si Mates rve kartáček do krku a vykousává štětiny, takže čistím hlavně já.-D
Jo a pasta-od dr. mám lejstro: pro nejmenší zubatce nízký obsah fluoru(Elmex nebo Parexyl malinová), do tří let potřít povrch ka¨rtáčku tence pastou. Po třetím roce dávat velikost hrášku, po šestém cca na 2/3 kartáčku.
Počítá se s tím, že většinu toho zbaštěj:-)
Takové mám instrukce od dětské dr. a zubařky a obě se shodly:-)
Jazzi a Matýsek